Finantele estimeaza ca in primul trimestru s-au strans la buget mai mult cu doua miliarde lei fata de primele trei luni ale anului trecut, ceea ce inseamna un usor excedent.
"La doua luni executia bugetara este cu excedent, 0,05% din PIB, ceea ce inseamna 397 milioane lei plus fata de 0,1% din PIB in 2016. Suntem in echilibru, suntem pe excedent si aceasta tendinta se va pastra, asa cum arata datele operative pe martie, si pe intreg trimestrul I din 2017. Va fi un usor excedent.
De regula, trimestrul unu este un trimestru cu deficit, nu cu excedent. Faptul ca noua ni se indica un excedent in trimestrul unu este un semn bun, ca suntem in linie cu proiectiile noastre. De regula, trimestrele unu si doi aduc cam 40% din veniturile anuale si 60% se colecteaza in trimestrele trei si patru si, in principal, trimestrul trei este trimestru de varf in colectarea bugetara. Asa cum arata datele operative, trimestrul unu inseamna o colectare undeva intre 22% si 23% din veniturile proiectate anual", a explicat Viorel Stefan, ministrul Finantelor, invitat duminica seara la Antena3.
Conform datelor prezentate de acesta, incasarile la buget in primul trimestru din acest an au fost de 50,16 miliarde lei, fata de 49,79 miliarde lei in perioada ianuarie-martie 2016.
"Graficul compara volumul de colectare pe care il realizeaza ANAF. La aceste cifre, daca adaugam ce se colecteaza la administratia locala, ceea ce inseamna rezultatul institutiilor autofinantate, bani de la Uniunea... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 08:48
Premierul Sorin Grindeanu a analizat, marti, in cadrul unei intalniri de lucru cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si ANAF, propunerile acestora pentru cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor si pentru imbunatatirea relatiei dintre administratia fiscala si contribuabilii persoane fizice si juridice.
Iata masurile avansate de MFP si ANAF, care trebuie implementate pana la data de 15 aprilie:
Consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor si completarea corecta a declaratiilor fiscale;Indrumarea contribuabililor pentru accesarea platii esalonate a obligatiilor fiscale, in cazul in care nu-si pot plati la timp taxele si impozitele. Aceasta solutie permite acordarea unor facilitati cum ar fi anularea penalitatilor de intarziere, in cazul finalizarii esalonarii;Extinderea Serviciului "Spatiul Privat Virtual" la persoanele juridice si la alte entitati fara personalitate juridica;Flexibilizarea modalitatii de poprire pe conturi in cazul contribuabililor care sunt executati silit, astfel incat suma blocata sa nu depaseasca datoria catre ANAF;Initierea de actiuni de control in domeniul comertului online;Intensificarea controlului in scopul identificarii contribuabililor care inregistreaza in evidentele contabile facturi false.
In cadrul intalnirii de lucru dintre premier si reprezentantii MSF si ANAF, s-a mai aratat ca se doreste si imbunatatirea relatiei dintre Fisc si contribuabili, prin aplicarea reglementarilor ce vor fi incluse... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 13:46
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a trimis in prima parte a lunii octombrie adrese unui numar de peste 600.000 de firme din baza de date proprie, atentionandu-le ca daca au impozite si taxe neplatite sa efectueze platile inainte de inspectia fiscala, masura fiind o premiera.
Fiscul a selectat din baza de date a contribuabililor peste 600.000 de firme, exceptand astfel persoanele fizice si institutiile publice, carora le-a transmis in prima decada din octombrie adrese nesemnate sau stampilate, prin care erau atentionate sa-si achite impozitele si taxele, in cazul in care n-au facut-o pana la momentul respectiv, inainte de a veni o inspectie fiscala sau de a se trece la executare silita.
"Dupa ce am trimis adresele, am primit multe semnale ca unele dintre firme si-au incetat activitatea, au sentinte de radiere, dar figureaza inca in baza de date a ANAF. Adresa nu este semnata pentru ca nu reprezinta un act administrativ fiscal, pentru ca altfel cineva ar fi inteles s-o conteste si atat ne-ar mai fi trebuit sa ne trezim cu cateva sute de mii de contestatii, ca inspectia abia s-a terminat acum doua luni, spre exemplu, si de ce mai trimitem o noua adresa", a declarat joi Ion Busuioc, directorul general al Directiei Asistenta Constribuabili in cadrul ANAF, la o conferinta pe tema reorganizarii institutiei.
El a mentionat ca scopul adreselor a fost doar de atentionare, in continutul acestora fiind precizat ca, in masura in care impozitele si taxele au fost... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 16:28
Guvernul va efectua o analiza la sfarsitul anului si, daca va constata ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) "tot nu functioneaza", vor fi luate masuri, a declarat premierul Victor Ponta, intrebat daca il va schimba din functie pe seful ANAF daca nu au fost stransi toti banii la buget.
"O sa facem o analiza la sfarsitul anului si, daca ANAF tot nu functioneaza, sigur ca vom lua si masuri", a spus Ponta.
ANAF este condusa de Gelu Stefan Diaconu, de la sfarsitul lunii aprilie.
Vineri, Mirel Palada, consilier guvernamental, a declarat ca, in sedinta de vineri a Guvernului, premierul Ponta s-a aratat ingrijorat de activitatea ANAF care se reflecta in colectarea sub tinte a veniturilor la buget si a solicitat imbunatatirea performantei institutiei, astfel incat pana la finalul anului sa fie atins nivelul de colectare prevazut la inceputul anului.
Incasarile ANAF vor fi cu 3,8 miliarde de lei mai mici la sfarsitul anului
A doua rectificare bugetara din acest an va fi negativa deoarece incasarile prevazute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde lei, astfel ca resursele tuturor ministerelor vor fi mai putine pana la sfarsitul anului, a anuntat anterior premierul Victor Ponta.
El a aratat ca, pentru anul viitor, proiectul de buget va fi construit pe baza unor estimari "mai realiste" ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 06:41
Banii colectati de ANAF in ultimele 60 de zile, in valoare de 1% din PIB, nu sunt inca reali, palpabili, ci doar sume ipotetice, puse pe hartie, spun specialistii intervievati de Business24.ro.
Fostul sef al Agentiei Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a avut ca misiune colectarea unei sume de doua miliarde de euro, adica 1,5% din PIB, in doua luni. Noul sef ANAF are aceeasi misiune.
Banii colectati de ANAF in ultimele doua luni ar putea merge fie spre acoperirea deficitului bugetar, fie catre alte zone, precum salariile bugetarilor care vor fi majorate in aceasta vara. Dar banii nu fost confirmati inca.
"Ministrul Finantelor trebuie sa confirme aceste sume. Aceste sume, care sunt constatate, pot sau nu sa ajunga la Trezoreria statului. Aceste sume sunt ipotetice, ele fiind contestate in instantele de judecata, si dureaza ani de zile pana devine suma certa, lichida", a declarat pentru Business24 economistul Ionel Blanculescu.
El adauga ca Ministerul Finantelor trebuie sa confirme pentru perioada 17 februarie - 17 aprilie (timpul scurs de la cererea facuta de premier, pana la expirarea termenului oferit) sume suplimentara fata de cele estimate.
Aurelian Dochia este si el de acord ca e prematura impartirea acestor bani, echivalentul a 1% din PIB-ul Romaniei.
"Ar fi oarecum gresit sa impartim niste bani despre care nu stim daca sunt o sursa constanta la buget, sau daca sunt venituri reale, pentru ca multe din initiativele astea sunt... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 17:59