Estul salbatic: Romanii inca sunt campioni la evaziune cu TVA si taxe neplatite

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 18:00
3462 citiri
Estul salbatic: Romanii inca sunt campioni la evaziune cu TVA si taxe neplatite
Foto: Pixabay

Europa Centrala si de Est n-a scapat nici pana in ziua de astazi de eticheta "raiul evazionistilor". O dovedeste demiterea de luna trecuta a sefului ANAF Romania, Gelu Diaconu, invinuit ca ar fi directionat preferential fonduri europene.

Romania conduce de altfel in topul negativ al colectarii veniturilor din impozite, iar Polonia si Ungaria nu sunt nici ele prea departe. In schimb, guvernele locale vad partea plina a paharului si incearca sa-si redreseze bugetele mizand pe recuperarea acestor taxe care au ramas neplatite, se arata intr-o analiza a agentiei Bloomberg.

Media UE in privinta colectarii impozitelor este de 39%, din aceasta privinta Romania fiind cel mai slab cotat stat din Uniune, cu doar 28% din impozite colectate.

Polonezii reusesc sa stranga aproximativ 32% din impozitele datorate de firme, in vreme ce ungurii colecteaza 38%. Cehii sunt singurii platitori de taxe din zona care depasesc media UE, cu 48%.

"In intreaga regiune se depun eforturi pentru a creste veniturile fiscale, semnalele sunt pozitive. Dar cei mai multi bani rezultati din aceste eforturi sunt deja antamati in bugete", observa Roxana Hulea, analist in cadrul sucursalei londoneze a Societe Generale.

Frauda TVA din Romania a fost imputata in ultimele saptamani florariilor, saloanelor de infrumusetare si unuia dintre miliardarii de top ai tarii, fortat sa restituie statului 2,5 milioane lei, scrie Bloomberg.

Ungaria a adoptat un sistem de monitorizare a caselor de marcat, care le permite inspectorilor fiscali sa urmareasca respectarea veniturilor declarate de firme, in vreme ce fiscul polonez s-a napustit asupra subsidiarelor companiilor straine.

"Am imbunatatit sistemul de colectare a impozitelor pentru a acoperi decalajul bugetar. Avem nevoie sa continuam acest proces prin intarirea masurilor de control si reforme legislative", a explicat luna trecuta, intr-un interviu, ministrul polonez al Finantelor, Pawel Szalamacha.

Pana acum, eforturile par sa dea rezultate, estimarile Comisiei Europene pentru Polonia si Romania aratand ca cele doua tari vor reusi anul acesta si in 2017 sa respecte plafonul de deficit bugetar de 3% impus statelor membre UE.

Nevoia de crestere a veniturilor bugetare este resimtita si ca urmare a programelor de stimulare fiscala sau sociale avansate de guvernele celor doua tari, printre acestea numarandu-se reducerea unor taxe si impozite si cresterea alocatiilor de ingrijire a copiilor.

Colectarea taxelor ramane insa o prioritate pentru oficialii de la Bucuresti, acestia dorind sa scoata tara din clasamentul rusinos al evaziunii din Europa.

"In ciuda progreselor remarcabile facute in ultimul an, Romania inca inregistreaza un nivel ridicat al evaziunii la TVA. Cand vor fi publicate statisticile CE pe 2015, probabil vom ocupa ultimul loc in clasamentul colectarii TVA", a recunoscut ministrul adjunct de Finante, Gabriel Biris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grad colectare impozite Romania, #venituri bugetare, #impozite Europa , #TVA