Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bulgaria vs Romania: Reforma si rezultatele Fiscului de la Sofia si contrareforma si consecintele ei de la Bucuresti

Bulgaria vs Romania: Reforma si rezultatele Fiscului de la Sofia si contrareforma si consecintele ei de la Bucuresti
Autoritatile fiscale din Bulgaria, care au implementat cu succes un program de modernizare realizat cu sprijinul Bancii Mondiale, program pe care Romania l-a abandonat dupa sase ani de amanari si prelungiri, au rezultate net superioare Fiscului autohton in privinta cresterii gradului de colectare.

Ca procent din PIB, Bulgaria colecteaza la buget venituri fiscale mai mari, in vreme ce GAP-ul de TVA, respectiv diferenta dintre veniturile pe care le-ar putea obtine un stat si incasarile efective, este semnificativ mai redus si chiar in scadere accentuata, statul vecin aflandu-se pe primul loc la nivel european in ceea ce priveste corectarea acestui indicator.

Astfel, cea mai recenta analiza a Comisiei Europene arata ca in 2016 GAP-ul de TVA al Bulgariei era de doar 14%, in scadere cu opt puncte procentuale fata de nivelul din 2015 si cu zece puncte mai mic decat cel din 2014.

Reorganizarea ANAF inseamna ca va pierde 52 de milioane de euro de la Banca Mondiala. Si trebuie sa mai dea si multi bani inapoi

Romania, pe de alta parte, inregistra un GAP de TVA de 36% in 2016, cel mai ridicat din UE si in crestere fata de 2015 (34%) . Romania conduce astfel Europa la taxe neincasate, in vreme ce Bulgaria este lider european din punct de vedere al progreselor de reducere a acestor decalaje.

Din estimarile Comisiei, bugetul de stat al Romaniei este vaduvit anual de circa sase miliarde de euro din cauza GAP-ului de TVA, ale carui cauze sunt atat evaziunea fiscala, cat si ineficienta administratiei fiscale.

Daca Romania si-ar imbunatati colectarea si ar ajunge macar la nivelul Bulgariei, statul ar avea bani pentru o autostrada in fiecare an, reiese din calculele presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Daca am avea o rata de colectare precum Bulgaria, am avea venituri bugetare in plus de 3,8 miliarde euro. E ceva colosal ca dimensiune a impactului. Daca am putea colecta TVA ca in Bulgaria, am putea construi o autostrada precum Comarnic-Brasov in fiecare an", a explicat Dumitru la o conferinta de la sfarsitul anului trecut.

Bulgaria, venituri fiscale peste program. Romania - la minim istoric

Cifrele aferente executiilor bugetare pe 2018 indica, de asemenea, o eficienta mai ridicata a administratiei fiscale bulgare.

In primele 11 luni din 2018, autoritatile fiscale din Bulgaria au adus la buget peste 11 miliarde de euro, depasindu-si tinta programata cu 3,6%, potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Fiantelor din Bulgar ...citeste mai departe despre "Bulgaria vs Romania: Reforma si rezultatele Fiscului de la Sofia si contrareforma si consecintele ei de la Bucuresti" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 971 ori
Citeste mai multe desprereforma fisc Bulgaria Romania