PSD promite ca scade impozitele pe venit progresiv, la 0 si 10%. Seful Consiliului Fiscal spune ca nu se poate

Duminica, 05 Martie 2017, ora 15:22
1301 citiri
PSD promite ca scade impozitele pe venit progresiv, la 0 si 10%. Seful Consiliului Fiscal spune ca nu se poate
Foto: PSD

Aplicarea unei cote diferentiate reduse de impozitare de la 1 ianuarie 2018, asa cum este prevazut in programul de guvernare al PSD, nu este posibila, in conditiile in care veniturile bugetare sunt la un nivel extrem de mic, a declarat, duminica, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

"Daca ne uitam la programul de guvernare, asa cum a fost el aprobat, acolo se stipuleaza ca se intentioneaza ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, sa se treaca la o cota diferentiata redusa fata de nivelul curent, adica 10% peste 2.000 de lei brut si 0 pentru salarii sub 2.000 de lei.

Eu cred ca trebuie spus raspicat de orice economist responsabil ca acest lucru nu se poate. In momentul in care deja avem o problema cu veniturile bugetare. Va reamintesc ca Romania are cele mai mici venituri bugetare din Europa si atentie ca sunt mai multe discutii la nivel european, "Europa cu mai multe viteze" si asa mai departe.

In momentul cand noi avem venituri din taxe si impozite de 25 si ceva la suta din PIB si media europeana este de 40, cred ca ne este clar tuturor unde suntem, in ce viteza suntem", a spus Dumitru, la Digi 24.

Intrebat daca autoritatile ar trebui sa impuna taxe mai mari pentru salariile celor care castiga mai mult, pentru a aduce mai multi bani la buget, Dumitru a raspuns ca aceasta poate fi o optiune.

"Corecta sau incorecta, in final este o decizie politica. Realitatea a aratat 20 si ceva de ani ca, indiferent de nivelul de taxare in Romania, veniturile bugetare au fost mici. Daca, inainte de 2005, aveam cote de impozitare de 40-45%, acum avem 16%, insa constatam ca veniturile din taxe si impozite au fost cam pe la acelasi nivel, iar in ultimii doi ani au inceput sa scada.

Din punctul meu de vedere, singura solutie corecta in momentul de fata ar fi cea in care pe partea de venituri bugetare ar trebui sa gasim solutii sa imbunatatim mecanismul de colectare, care nu poate sa nu mearga mana in mana si cu partea de cheltuieli", a mai aratat economistul.

Potrivit acestuia, este esentiala reformarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), subiect care se discuta deja de ani de zile, in acest sens existand si un parteneriat cu Banca Mondiala inca din 2013.

"Infrastructura ANAF trebuie clar modernizata, ca sa folosim un cuvant elegant. Infrastructura IT, in primul rand. Si tocmai pe acest lucru se concentra acel program cu Banca Mondiala, respectiv construirea, ca nu prea ai ce sa refaci, a unei infrastructuri IT care sa modernizeze si ...citeste mai departe despre "PSD promite ca scade impozitele pe venit progresiv, la 0 si 10%. Seful Consiliului Fiscal spune ca nu se poate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#program guvernare impozit venit 2018 , #Stiri Taxe si impozite