Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Munca la negru in Romania: Statul pierde 18 miliarde de euro pe an

Munca la negru in Romania: Statul pierde 18 miliarde de euro pe an


Criza a inmultit numarul romanilor care muncesc la negru, iar taxele si impozitele par a fi tot mai impovaratoare pentru angajatorii romani. Expertii atrag atentia asupra faptului ca statul roman inregistreaza pierderi de 18 miliarde de euro/an din evaziune fiscala.

Numarul romanilor care muncesc la negru depaseste 2,3 milioane, mai mult de o treime(35,3%) din totalul salariatilor fata de 900.000 in 2008, potrivit raportului intocmit de Consiliul Fiscal.

Raportul arata ca la sfarsitul lui 2011, lucrau in economie 6,647 de milioane de persoane, iar angajatorii au raportat un numar de 4,297 de salariati, rezultand ca 2,348 de milioane de oameni munceau la negru.

In opinia consultantului financiar Ionel Blanculescu, fost ministru al Controlului in guvernarea Nastase, statul pierde 18 miliarde de euro pe an din evaziune fiscala.

"Un angajator practica mai multe sisteme de plata. Cei pe care noi ii consideram la alb, ei de fapt sunt la gri. Nivel evaziunii ajunge la 18 miliarde de euro.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, se bazeaza doar pe cifrele pe care le poate obtine de la statistica: CAS, impozit pe venit, TVA. TVA-ul la nivelul veniturilor fiscale reprezinta cam 46%, dar la nivelul veniturilor bugetare are o pondere de aproape 25%", a declarat Ionel Blanculescu, pentru Business24.

Nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB in Romania a fost de 27,2% in anul 2011, semnificativ mai mic decat in Slovenia (37,8%), Ungaria (36%), Polonia (32,1%) si Slovacia (28,5%), se arata in raportul Consiliului Fiscal pentru 2011.

In ceea ce priveste contributiile la asigurarile sociale platite de angajati si angajatori, veniturile bugetare incasate in anul 2011 au fost de 8,3% din PIB, cu mult mai mici decat in Cehia (13,1% din PIB) si Ungaria (12,3% din PIB), cu toate ca ratele de contributii erau relativ similare.

Conform spuselor lui Blanculescu, sunt foarte multe sectoare sezoniere care nu au primit inca un sistem de racordare la plata contributiilor, cum ar fi hotelurile, constructiile sau agricultura. Pe de alta parte, in economie mai sunt salariatii care lucreaza la gri, cei inregistrati cu salariul minim.

"Nu poti sa condamni pe nimeni ca angajeaza cu salariul minim. Acesti bani gri vin din dividende. Angajatorul plateste impozitul pe dividente 16%, plateste impozit pe profit 16%, deci ca sa poata sa scoata bani din companie, il costa 32%. In momentul in care statul va face ca nivelul impozitului pe profit si al impozitului pe dividende sa fie mai mare decat nivelul CAS plus CASS, care ajung la 45%, atunci nu va mai exista aceasta situatie.

Matematic, daca impozitul pe profit plus cel pe dividende este mai mic decat contributiile pe forta de munca atunci angajatorul prefera sa ia din banii lui si sa plateasca angajatii. In loc sa plateasca 45%, plateste 32%. 45% este nivelul acestor contributii", mai spune acesta.

La un salariu de 1000 de euro/luna, pe angajator il mai costa in plus 850 de euro pentru taxe si impozite. De aceea, angajatorul prefera sa plateasca la negru sau la gri. Solutia este scaderea contributiilor la un nivel de acceptabilitate. "Daca iei mai putin de la mai multi, vei constata ca reusesti sa cresti incasarile la buget", precizeaza fostul ministru.

Cum poate fi combatuta munca la negru

Metoda cea mai buna de combatere a muncii la negru este scaderea fiscalitatii pe forta de munca pe toate componentele astfel incat angajatorul sa nu mai fie tentat sa-si plateasca angajatii din dividente platind 32%, ci sa plateasca contributiile.

De asemenea, o alta propunere lansata de Ionel Blanculescu a fost cresterea locurilor de munca active.

"Scazi fiscalitatea, insa noi ne invartim in acel cerc. E un cerc destul de inghetat din cauza planului de austeritate eronat care a fost introdus. De exemplu, in domeniul agricol exista evaziune fiscala ca urmare a TVA foarte ridicat. Unde exista evaziune fiscala, e foarte greu sa existe munca la alb. Evaziunea fiscala generalizata atrage si fenomenul de munca la negru. Trebuie sa gandim corelativ.

In momentul in care decizi sa umbli la depozite trebuie sa actionezi corelat. Daca tu scazi impozitarea pe forta de munca, insa persista mai departe nivelul ridicat pe TVA si evaziune fiscala in domeniile mari de activitate degeaba incerci sa scazi munca la negru", mai sublinieaza acesta.

De aceeasi parere este si Dan Matei Agathon, reprezentantul Confederatiilor Patronale din Romania, care preciza pentru Business24, ca Romania este pe primul loc in Europa la fiscalitatea fortei de munca.

"Angajatorii vor fi stimulati sa foloseasca munca la negru in momentul in care platesc statului un cost al fortei de munca foarte mare. Vor spune "mai bine iti dau tie sapte milioane de lei - salariul minim pe cartea de munca - si iti mai dau 2-3 milioane la negru, ca sa nu platim la ANAF sume exorbitante. Reducerea fiscalitatii fortei de munca ar insemna scoaterea din economia neagra si transferarea in economia gri a platilor privind forta de munca", preciza acesta.

In opinia Consiliului Fiscal, Romania are nevoie de o reforma radicala a sistemului de colectare a taxelor care sa asigure cresterea semnificativa a veniturilor colectate si scaderea costurilor administrative aferente.

Consiliul apreciaza ca reforma trebuie sa se concentreze pe urmatoarele componente: cresterea nivelului de conformare voluntara a contribuabililor, in special prin simplificarea codului fiscal si a codului de procedura fiscala si printr-un program amplu de transparentizare totala a cheltuielilor bugetare; sporirea eficientei si reducerea costurilor colectarii, in special prin consolidarea numarului de admnistratii fiscale, informatizarea sistemului si promovarea agresiva a declaratiilor si platilor electronice

De asemenea, cresterea calitatii profesionale a personalului angajat in colectarea taxelor si reducerea coruptiei sunt alet doua aspecte punctate de reprezentantii Consiliului Fiscal.

In raport apare si stimularea indirecta a unui model de crestere economica mai sustenabil prin cresterea gradului de colectare a taxelor care sa permita acomodarea unor potentiale ajustari in sistemului de taxe si impozite indreptate in special in directia stimularii muncii si cresterea economisirii interne pentru a reduce dependenta de intrarile de capitaluri din strainatate in finantarea investitiilor.

Potrivit Consiliului Fiscal, evaziunea fiscala din munca la negru s-a ridicat, in 2010, la 30,842 miliarde de lei, evaziunea fiscala la TVA s-a cifrat la 18,766 miliarde de lei, iar evaziunea fiscala in sectorul informal (populatie) - 4,076 miliarde de lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2587 ori