Ponta: Eu i-am cerut lui Chitoiu "scenarii" pentru venituri

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 18:38
1458 citiri
Ponta: Eu i-am cerut lui Chitoiu "scenarii" pentru venituri

Premierul Victor Ponta a afirmat ca el este cel care i-a cerut ministrului de Finante diferite scenarii pentru cresterea incasarilor la buget, discutate in USL, deoarece este mai usor sa se ceara la TV scaderi de taxe si bani "mai ales cand ai campanie electorala si nicio responsabilitate".

Scenariile cerute ministrului de Finante pentru anul viitor au vizat reducerea TVA, scaderea CAS si alte masuri, dupa ce presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a informat ca gradul de colectare este in acest an mai mic decat cel previzionat, a adaugat Ponta.

Intrebat direct daca pentru anul viitor este luata in considerare cresterea cotei unice de impozitare, premierul a raspuns ca nu. Intrebat in continuare daca a discutat despre aceasta varianta, premierul a aratat ca vrea sa explice exact situatia.

"Nu. Nu, vreau sa lamuresc, ca am vazut ca toata lumea isi da cu parerea pe la televizor. Eu am discutat in primul rand cu presedintele ANAF, un liberal in care am incredere, care mi-a spus ca anul acesta avem un grad de colectare mai mic decat cel previzionat, si am discutat cu ministrul de Finante, un alt liberal pe care-l apreciez, cum gandim anul viitor, pentru ca sa vorbesti pe la televizor ca vrei sa reduci taxe este cel mai simplu lucru cand nu ai nicio responsabilitate. Cand esti ministru de Finante, sef de ANAF, prim-ministru, trebuie sa si faci lucruri, nu doar sa le povestesti pe la televizor. Atunci, am cerut de la ministrul de Finante diverse scenarii: putem sa scadem TVA-ul, sa scadem CAS-urile?

Putem nu doar sa indexam pensiile, ci sa marim eventual salariul minim ? S-au discutat diverse scenarii, nu mi-a fost prezentat inca rezultatul acestor scenarii, dar cota unica, conform programului de guvernare si acordului in USL, poate si cred ca ar fi bine sa fie scazuta pentru categoriile de persoane care au venituri reduse, acea scadere la 12% si 8%", a spus Ponta.

Intrebat insa daca se refera la liderul PNL, Crin Antonescu, prin declaratia referitoare la persoanele fara responsabilitati si care solicita la TV scaderi de taxe, Ponta a raspuns: "Nu, Doamne fereste!".

In cazul scaderii CAS anul viitor, premierul a raspuns ca masura va fi aplicata "daca sunt bani".

El a precizat ca asteapta din partea ministrului de Finante, care analizeaza in prezent mai multe scenarii pentru bugetul pe anul viitor, concluzii care sa fie prezentate in Guvern si apoi in USL sau invers, "cum doreste Crin", si ca nu doreste sa transmita oamenilor iluzii pentru voturi.

Surse din USL au declarat ca liderii USL au vorbit la finalul ultimei sedinte a Uniunii despre varianta reducerii TVA si cresterii cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.

Discutia ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la finalul sedintei USL de vineri cand a venit vorba despre modul in care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 si despre necesitatea unor fonduri suplimentare.

In acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea cresterii cotei unice, in prezent de 16%, dar si a reducerii TVA, care acum este de 24%. O varianta a fost ca acestea sa ajunga la acelasi nivel.

#premierul Victor Ponta, #taxe impozite, #lideri USL , #USL