Modificarile la Codurile Penale aduc riscuri uriase pentru oamenii de afaceri in relatia cu statul

Marti, 03 Iulie 2018, ora 13:35
992 citiri
Modificarile la Codurile Penale aduc riscuri uriase pentru oamenii de afaceri in relatia cu statul
Foto: Arhiva Pixabay

Vom aborda, pe baza de exemple, riscurile uriase pe care noua legislatie le prezinta pentru antreprenorul roman (atentie: in special cel roman!), in relatia sa cu statul care de cele mai multe ori s-a dovedit abuziv si de rea credinta fata de contribuabil in momentele dificile.

Luni Comisia Iordache a votat forma finala (si ideala pentru PSD-ALDE/Dragnea-Tariceanu) modificarile privind abuzul in serviciu si redefinirea acestuia in dauna victimei. Marti deja a trecut de plenul Senatului si mai ramane formalitatea votului din Camera Deputatilor.

Instrumentele - oricum fragile - pe care antreprenorul le avea la indemana pentru a se apara de abuz au fost spulberate: e "abuz" numai daca se poate dovedi ca functionarul abuzeaza contribuabilul in folosul propriu: daca o face in "folosul statului" - nu e abuz. Pur si simplu nu e nimic - asa ca puteti sa va concediati, in cazul ca vi le permiteti, armatele de avocati.

Sa trecem la treaba - cu logica legii si cu cazuistica:

1. Vi s-a intamplat vreodata ca inspectorul care vine in control sa va rastoarne toata contabilitatea pentru ca interpreteaza legile intr-un mod in care nici dvs. si nici contabilii dvs. nu v-ati fi gandit vreodata?

Iar interpretarea sa vina prin vreun ordin de ministru sau prin asa numitele OP ANAF?

Eu cunosc zeci de asemenea cazuri: iar daca pana acum antreprenorul se putea indrepta, in ultima instanta, asupra functionarului care comitea abuzul, dupa noua lege NU o va mai putea face: abuzul in favoarea statului pur si simplu nu mai e abuz.

Cunosc oameni - si companii mari - "inghesuite" de administratie, carora apoi li s-a propus, asa, ca sfat prietenesc, cedarea afacerii. Acum urmeaza nu doar sa dovedesti abuzul si reaua credinta a functionarilor trimisi la prapad, ci si faptul ca cineva, undeva, ii stimuleaza.

Si nu e vorba doar de functionari, ci si de politicieni cu influenta in mecanismul de decizie guvernamental: asa au aparut averile din Brazilia, Panama, Monaco, Madagascar etc. - ca nu aveau cum sa apara altfel.

2. Vi s-a intamplat vreodata sa simtiti presiunea lipsei de bani a statului sau a autoritatii locale pe propriul business?

Cunosc sute de cazuri: oameni care-si platisera taxele si carora li s-a pus, totusi, poprire si le-au fost confiscati banii din toate conturile, atunci cand Ministerul de Finante si ANAF au decis sa creasca "gradul de colectare" pentru o luna anume a anului.

Exemplul de cea mai mare amploare care-mi vine in minte e toamna anu ...citeste mai departe despre "Modificarile la Codurile Penale aduc riscuri uriase pentru oamenii de afaceri in relatia cu statul" pe Ziare.com

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Coduri Penale afaceri , #Stiri Companii