Sistemul split TVA prevede amenzi drastice pentru orice greseala, iar contribuabilii nu pot folosi banii decat cu acordul ANAF

Luni, 07 August 2017, ora 16:14
3131 citiri
Sistemul split TVA prevede amenzi drastice pentru orice greseala, iar contribuabilii nu pot folosi banii decat cu acordul ANAF
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finantelor a publicat proiectul de ordonanta privind plata defalcata a TVA (split payment), masura prevazuta in programul de guvernare al actualului guvern PSD-ALDE si care urmeaza sa se aplice din 1 octombrie.

Masura prevede ca toate companiile platitoare de TVA trebuie sa deschida conturi separate pentru plata taxei, din care nu mai pot folosi bani decat cu acordul Fiscului, iar orice greseala in plata TVA va atrage o amenda de 50% din suma.

Consultantul fiscal Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, a transmis o prima estimare a impactului masurii: firmele vor deschide circa 300.000 de conturi noi, ceea ce avantajeaza bancile, iar companiile din utilitati si telecom sunt cele mai afectate.

In programul de guvernare prezentat in luna iunie, odata cu noul guvern PSD-ALDE, condus de Mihai Tudose, alianta guvernamentala a mentionat ca de la 1 septembrie 2017 va introduce un "mecanism imbunatit" de colectare a TVA, si anume sistemul split payment, dupa modelul utilizat de Italia, sustinand ca in acest fel va reduce aproape in totalitate evaziunea la TVA, care atinge cote foarte mari in Romania.

Proiectul de ordonanta realizat de Ministerul Finantelor aduce detaliile concrete ale implementarii masurii:

"Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA (...), au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maxim 3 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:

a) TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;

b) TVA care nu a fost platita in contul prevazut la art.2 alin. (1) de catre alti beneficiari decat cei prevazuti la art. 3 alin. (1) ;

c) TVA aferenta instrumentelor de plata emise anterior datei de 1 octombrie 2017 si incasate dupa aceasta data".

Proiectul prevede ca acest cont de TVA "poate fi executat silit numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat", iar in cazul incetarii existentei persoanei impozabile, sumele existente in contul de TVA "se fac venit la bugetul de stat".

Conturile pentru plata defalcata au un regim special: structura codului IBAN aferent conturilor va contine in mod unic sirul de caractere "TVA", iar permiterea debitarii contului de catre titular se face doar cu aprobarea ANAF, arata proiectul.

Citeste mai departe despre "Sistemul split TVA prevede amenzi drastice pentru orice greseala, iar contribuabilii nu pot folosi banii decat cu acordul ANAF" pe Ziare.com.

#firme cont special TVA , #Stiri Taxe si impozite