Castigul salarial mediu nominal brut a crescut in Romania cu 38 de lei, in octombrie, in comparatie cu luna anterioara, pana la valoarea de 5.452 de lei, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.
Cresterea raportata in perioada de referinta s-a datorat acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, INS mentioneaza ca majorarile au avut la baza activitatea anumitor agenti economici, realizarile de productie sau incasarile mai mari (in functie de contracte/proiecte), precum si disponibilizarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie din unele activitati economice.
Potrivit sursei citate, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat, in octombrie, dupa cum urmeaza: cu 7%, in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice; intre 3% si 5% in extractia minereurilor metalifere, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea echipamentelor electrice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.
De asemenea, au fost inregistrate majorari intre 1,5% si 3% in silvicultura si... mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2020, ora 10:02
Productia industriala a scazut in primele noua luni ale anului atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 12,1%, respectiv cu 12,8%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, arata datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).
"In perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 12,1%, din cauza scaderilor inregistrate in industria prelucratoare (-13,4%), industria extractiva (-10,7%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-4,7%). Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul dezile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1 ianaurie - 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2019, a scazut cu 12,8%, ca urmare a scaderilor inregistrate in industria prelucratoare (-13,9%), industria extractiva (-10,1%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,4%)", arata datele INS.
In luna septembrie 2020, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare fata de luna precedenta cu 18,7%, datorita cresterilor inregistrate de industria prelucratoare (+22,8%) si industria extractiva (+10%).
Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 3%.
Productia industriala, serie... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 10:14
Productia industriala a scazut in primele opt luni ale acestui an atat ca serie bruta cu 13,7%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 14,2%, comparativ cu perioada similara din 2019, a anuntat miercuri, 14 octombrie, Institutul National de Statistica (INS).
"In luna august 2020, productia industriala a scazut fata de luna precedenta cu 10,5% ca serie bruta si a crescut cu 3,9% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a fost mai mica cu 4,3% ca serie bruta si cu 5,1% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In perioada 1 ianuarie - 31 august 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie -31 august 2019, productia industriala a scazut atat ca serie bruta cu 13,7%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 14,2%", arata datele INS.
Indicele productiei industriale (IPI) este un indice de volum si masoara evolutia rezultatelor activitatilor cu caracter industrial dintr-o perioada fata de alta.
In luna august 2020, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica fata de luna precedenta cu 10,5%, din cauza scaderilor inregistrate in toate cele trei sectoare industriale: industria prelucratoare (-12,1%), industria extractiva (-3,1%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-2,1%).... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 10:30
Salariul mediu brut in institutiile bugetare din Romania este cu peste 25% mai mare decat salariul mediu brut din mediul privat, se arata in cifrele publicate de Institutul National de Statistica pentru octombrie 2018.
Astfel ca, daca un bugetar a fost platit in medie cu peste 5.800 de lei, un angajat "la privat" nu a primit o remunerasie mai mare de 4.600 de lei.
Numarul mediu al salariatilor in luna octombrie 2018, pentru intreprinderile cu cel putin 10 salariati, a fost 4.818.600 persoane, din care 47,6% femei. Contingentul cel mai numeros (79,8% din totalul salariatilor, respectiv 3.844.600 persoane) a avut varsta cuprinsa intre 25-54 ani, iar tinerii (15-24 ani) au reprezentat 4,5% din totalul salariatilor.
"Salariatii cu studii superioare au avut o pondere de 33,5%, femeile fiind preponderente (57,3%). Din totalul celor 4.818.600 salariati, 59,5% erau absolventi ai invatamantului mediu (liceal, profesional si postliceal de specialitate). Repartizarea pe sectoare de activitate releva faptul ca 61,8% din salariatii din intreprinderile cu cel putin 10 salariati s-au regasit in sfera servicilor (54,8% dintre barbati si 69,4% dintre femei), iar peste o treime in industrie si constructii (42,1% dintre barbati si 29,5% dintre femei)", se arata in analiza INS.
Disparitati semnificative se observa in structura salariatilor pe sexe in cadrul fiecarei grupe majore de ocupatii. Barbatii au detinut cele mai mari ponderi in randul muncitorilor calificati si asimilati -... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2020, ora 11:48
Numarul total de atacuri informatice de tip "forta bruta" ("brute force") din tarile aflate in carantina a ajuns la aproape 100 de milioane, in luna martie, triplu in comparatie cu datele din februarie, arata o analiza publicata, marti, de catre expertii de la Kaspersky.
Atacurile de forta bruta reprezinta o incercare de a afla numele de utilizator si parola pentru RDP (unul dintre cele mai populare instrumente de acces de la distanta pentru statiile de lucru sau servere), testand aleatoriu diferite optiuni, pana cand este descoperita combinatia corecta.
"Odata ce a reusit sa faca acest lucru, atacatorul obtine acces de la distanta la computerul vizat din retea, ceea ce ii permite sa faca aproape orice cu dispozitivul - de la spionaj, la furtul de informatii", subliniaza sursa citata.
Potrivit datelor, pentru luna martie, numarul total de atacuri de tip forta bruta din tarile selectate a crescut de la 26.763.176 la 96.724.857, o crestere de 236% fata de numarul total de atacuri din februarie.
De asemenea, expertii Kaspersky subliniaza ca protocolul RDP nu este singurul vulnerabil la amenintarile cibernetice si au descoperit, la sfarsitul anului trecut, 37 de vulnerabilitati in patru implementari ale VNC, un alt protocol popular de acces de la distanta.
"Multe companii au fost nevoite sa treaca foarte rapid la munca de la distanta, fara a avea timp sa se asigure ca masurile de securitate adecvate sunt puse la punct.
Acest lucru le-a facut mai susceptibile... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 16:10
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) propune majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata cu 7,2%, incepand cu luna ianuarie a anului viitor, fata de luna decembrie 2019, la 2.230 de lei, conform unui proiect de Hotarare postat pe pagina proprie de internet.
"Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) a afisat, pe pagina proprie de internet, proiectul de Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Proiectul de act normativ supus consultarii prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 2.230 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, fata de 2.080 lei in prezent, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creste anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei", se spune in comunicatul ministerului.
Ministerul precizeaza ca nivelul salariului de baza minim brut a fost stabilit in urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate doua sedinte ale Consiliului National Tripartit, in 26 noiembrie 2019 si in 3 decembrie 2019, si dezbatut in Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
Pentru stabilirea salariului minim s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considerare rata inflatiei si cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana, precum si factori de corectie in functie de dinamica cresterii economice.... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 14:21
Salariul brut este suma fixa de bani stabilita intre angajator si angajat pentru remunerarea muncii acestuia din urma. Poate fi numit si remuneratie, retributie, indemnizatie sau solda (in cazul militarilor).
Salariul de baza poarta si denumirea de salariu tarifar, salariu de incadrare, salariu de pornire si se plateste cel putin o data pe luna, la data stabilita prin contractul individual sau colectiv de munca ori prin regulament intern.
Cum se calculeaza salariul brut
Salariul brut este baza de calcul a celorlalte drepturi (sporuri, indemnizatia de conducere, salariul de merit etc.) si obligatii fiscale (impozit pe salarii, CAS, CASS) ale salariatilor.
Pe langa cele 3 taxe salariale suportate de angajat (CAS, CASS, impozit pe venit), angajatorul va mai suporta o taxa CAM (2.25%).
Pentru a verifica rapid sumele de bani pe care le platesti catre stat acceseaza calculator salariu.
Salariul brut cuprinde, pe langa salariul de baza, cu care salariatul este incadrat prin contractul de munca, si sporuri, adaosuri si contributiile datorate de salariat.
Salariul nu poate fi stabilit prin discriminari pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.
Sporurile se acorda in functie de conditiile de desfasurare a activitatii, de timpul de munca si de vechime.... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 14:38
Dupa anuntarea preluarii, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, a tuturor contributiilor aferente angajatorului, Kaufland, cel mai mare angajator privat din Romania, anunta decizia de a creste si venitul minim pentru lucratorii comerciali din magazine la suma de 2.800 lei brut pe luna, incluzand atat tichetele de masa, cat si tichetele cadou oferite de Craciun si de Paste.
Noua crestere salariala va intra in vigoare efectiv incepand cu data de 01.03.2018. Aceasta suplimentare reconfirma angajamentul Kaufland Romania de a-si sustine echipa printr-o remuneratie corecta si avantaje care conduc la obtinerea unui echilibru intre viata personala si cea profesionala.
Cresterile salariale au loc periodic in companie, iar, in functie de vechime, venitul unui lucrator comercial poate depasi suma de 6.500 lei brut, cu sporuri si tichete de masa incluse.
"Ne dorim sa fim mai mult decat un simplu angajator, sa oferim sustinere atat pe plan profesional, cat si personal, sa cream un mediu de lucru sanatos si productiv. Tocmai de aceea actualizam periodic pachetele salariale si beneficiile pe care le oferim si incercam sa le adaptam nevoilor reale pe care angajatii nostri le au", a declarat Marco Hossl, CEO Kaufland Romania.
Tichetele de masa inca din prima zi de lucru, asigurarile voluntare de sanatate, ajutoarele in bani si zilele libere platite pentru diverse evenimente din viata angajatului, discounturile in cadrul programelor desfasurate cu parteneri agreati (servicii... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 14:36
Guvernul a aprobat, miercuri, majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 1.900 de lei incepand cu 1 ianuarie 2018.
Astfel, potrivit Hotararii de Guvern adoptate, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 de lei lunar la 1.900 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri, conform unui comunicat al Executivului.
Conform sursei citate, majorarea salariului minim brut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei reprezinta o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.
Astfel, pentru un program complet de lucru de 166 ore in medie pe luna, in anul 2018, valoarea medie orara a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata va reprezenta 11,40 lei/ora.
"Majorarea salariului de baza minim brut pe tara urmareste depasirea pragului de 40% pentru plata muncii din total productie, astfel incat sa se apropie de 50%, media din Europa", precizeaza Executivul.
Nivelul de 1.900 de lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit in urma dezbaterilor cu partenerii sociali, mai informeaza Guvernul.
Aplicarea acestei masuri va avea un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocuparii, cresterea puterii de cumparare a salariatilor... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 16:51