România, la coada clasamentelor în UE în privința cheltuielilor publice alocate protecției sociale, sănătății și educației

Marti, 05 Martie 2024, ora 14:38
0 citiri
România, la coada clasamentelor în UE în privința cheltuielilor publice alocate protecției sociale, sănătății și educației

Dintre principalele funcții ale cheltuielilor publice generale din UE, protecția socială a rămas cea mai importantă în 2022, echivalentul cu 19,5% din PIB.

Sănătatea și domeniul educației au reprezentat de asemenea destinații pentru care majoritatea țărilor europene au alocat cote importante din produsul intern brut.

Nu și România, care se află între țările membre ale blocului comunitar ce au alocat, în comparație cu celelalte state, printre cele mai mici cote din PIB acestor domenii, a căror finanțare sporită este asimilată unui nivel ridicat privind calitatea vieții.

Cheltuielile cu protecția socială

Cheltuielile cu protecția socială reprezintă 19,5% din PIB la nivelul UE, cel mai ridicat procent în rândul cheltuielile făcute de administrația publică, arată Eurostat.

Urmează sănătatea (7,7% din PIB), serviciile publice generale, cum ar fi afacerile externe și tranzacțiile cu datoria publică (6%), afacerile economice (5,9%) și educația (4,7%).

Funcțiile ordine și siguranță publică (1,7% din PIB), apărare (1,3%), recreere, cultură și religie (1,1%), locuințe și facilități comunitare (1%) și protecția mediului (0,8%) au avut ponderi mai limitate.

Protecția socială a reprezentat cel mai important domeniu al cheltuielilor publice generale în 2022 pentru toate țările UE.

Cheltuielile guvernamentale de protecție socială ca procent din PIB au variat de la 7,5% din PIB în Irlanda, 10,1% în Malta, 11,8% în Cipru și 12,7% în Estonia, la 23,8% din PIB în Franța, 23,6% în Finlanda și 21,9% în Italia.

Cu 13,3% din PIB, România se află în plutonul țărilor cu o pondere redusă a cheltuielilor sociale, în comparație cu celelalte state membre UE.

Sănătatea și educația

În 2022, Austria (9,3% din PIB), Cehia și Franța (ambele 9,1% din PIB) au înregistrat cele mai mari ponderi în PIB, în rândul statelor membre UE, pentru cheltuielile guvernamentale dedicate sănătății.

România s-a aflat la polul opus, cu 4,9% din PIB, procent aflat la jumătatea celor din țările cu cele mai mari rate alocate cheltuielilor pentru domeniul sănătății. Alocări mai mici sau similare, calculate ca pondere în PIB, au fost acordate doar în Ungaria, cu 4,4%, Letonia: 4,8% și Irlanda: 4,9%.

Pentru educație, cele mai mari ponderi față de PIB au fost înregistrate în Belgia și Suedia (ambele 6,3% din PIB), urmate de Estonia (5,8% din PIB). Și la acest capitol România se află la coada clasamentului în UE, cu 3,2% din PIB.

Și aici procentul este la jumătatea țărilor care alocă cele mai mari cote din PIB domeniului. România este penultima cu excepția Irlandei, care alocă 2,7% din PIB, procente asemănătoare, dar mai mari mai fiind înregistrate în Grecia: 3,8% din PIB și Bulgaria: 3,9% din PIB.

Cheltuielile totale ale administrației publice s-au ridicat la 49,6% din produsul intern brut (PIB) în 2022, la nivelul UE.

Scăderea ponderii în procentul intern brut față de anul precedent (51,3%) a fost în principal o consecință a majorării PIB, în condițiile în care cheltuielile totale au crescut cu 5%.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "România, la coada clasamentelor în UE în privința cheltuielilor publice alocate protecției sociale, sănătății și educației" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Una din țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol, România scade producția pentru a importa resurse de energie primară din alte țări. În...
Liderii infantili ai lumii provoaca un nou conflict militar. Dupa Rusia si Ucraina au venit la rand Israel contra Iran și a majoritatii Orientului Apropiat
Liderii infantili ai lumii provoaca un nou conflict militar. Dupa Rusia si Ucraina au venit la rand Israel contra Iran și a majoritatii Orientului Apropiat
Cel mai probabil, prețurile petrolului vor creste luni, după atacul Iranului asupra Israelului din weekend, au declarat analiștii duminică, dar câștigurile suplimentare ar putea depinde de...
#economie , #Stiri Macroeconomie