O companie americana planuieste sa livreze gaz natural lichefiat in centrul si sud-estul Europei, in cativa ani, astfel ca statele din regiune ar putea scapa putin de "jugul" energetic al Rusiei.
Cheniere Energy va ajunge in acest an in vestul Batranului Continent, insa are de gand sa se extinda si spre partea de Rasarit, arata sursele Reuters, citate de Moscow Times.
Mai exact, compania din SUA ar intentiona sa aduca in Croatia un terminal de regazificare.
"Ar putea ajunge in curand in statele din centrul si din estul Europei", au explicat cateva persoane care cunosc planurile firmei energetice americane. Acestea au dorit insa ca numele lor sa nu fie dezvaluit. "Momentan, problema e ca exista multe locuri unde nu exista infrastructura. Insa acest lucru se poate rezolva in 2-3 ani", mai arata sursele citate.
Gazul natural lichefiat va conduce la imbunatatirea securitatii energetice din regiune, prin diversificarea surselor de alimentare, un lucru important, in contextul in ...citeste mai departe despre "Planul americanilor pentru a scapa Europa de "jugul" energetic rusesc - Va beneficia si Romania?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 07:26
Studiul de fezabilitate al proiectului AGRI, care presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat, unul la Constanta si altul in Georgia, va trebui finalizat pana cel tarziu la 1 aprilie 2012, pentru a accelera finalizarea proiectului, informeaza Ministerul roman al Economiei, potrivit NewsIn.Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania, Ion Ariton, ministrul Industriei si Energiei din Azerbaijan, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri, si ministrul Dezvoltarii Nationale din Ungaria, Tamas Fellegi, au participat luni la reuniunea interministeriala de la Bucuresti pentru a discuta dezvoltarea proiectului AGRI.
"La finalul reuniunii, in cadrul careia a fost prezentat stadiul actual al proiectului si au fost analizati urmatorii pasi de urmat, s-a semnat Protocolul intalnirii ministeriale privind dezvoltarea proiectului AGRI, care prevede cooperarea, in continuare, pentru urgentarea pregatirii unui studiu de fezabilitate al proiectului AGRI, care sa fie incheiat pana cel tarziu la data de 1 aprilie 2012, cu scopul de a accelera finalizarea proiectului, precum si oferirea de asistenta companiilor participante pentru identificarea si atragerea finantarilor necesare pentru pregatirea studiului de fezabilitate al proiectului AGRI", potrivit unui comunicat emis luni de Ministerul Economiei.
Protocolul mai presupune totodata si sprijinirea, in comun, a pregatirii documentatiei necesare pentru obtinerea finantarii... mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 17:14
Proiectul interconectorului AGRI, care presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat, unul la Constanta si altul in Georgia, ar putea costa intre 2 si 5 miliarde euro, cu o capacitate maxima de 8 miliarde metri cubi gaze pe an, a declarat luni ministrul azer al Energiei, precizeaza NewsIn."Costul final al proiectului va depinde si de volumul de gaz tranzitat de AGRI", a declarat luni, la Bucuresti, ministrul Industriei si Energiei din Azerbaidjan, Natig Aliyev.
De asemenea, la 24 ianuarie a fost infiintata la Bucuesti si compania AGRI LNG Project Company, compania de proiect care va atrage surse de finantare pentru AGRI si se va ocupa cu intocmirea studiului de fezabilitate a proiectului.
Presedintele Consiliului de Administratie al acestei societati este Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului roman al Economiei.
Acesta a precizat ca AGRI va fi alimentat cu gaze din Azerbaidjan, ce vor fi lichefiate in portul georgian Batumi si apoi transportate pe Marea Neagra pe vase, pana la Constanta si apoi delichefiate.
"Proiectul AGRI are sprijin politic, care s-a materializat prin semnarea unor acorduri de catre ministerele de energie din cele patru tari membre ale proiectului.
AGRI este un proiect integrat care va aduce gaz din zona Marii Caspice in Romania.
La 24 ianuarie 2011 a fost inregistrata la Bucuresti si compania de proiect AGRI LNG Project Company, care are doua obiective: sa gaseasca surse de finantare pentru aceste proiect si sa se... mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 14:49
Decizia UE privind diversificarea rutelor de energie ar putea avea o opozitie si cel mai probabil vor fi uzite la Moscova mai multe opinii pe aceasta tema, a declarat vineri, la Bucuresti, ministrul georgian de externe, Grigol Vasadze, potrivit NewsIn. Ministrul Grigol Vasadze, care se afla intr-o vizita oficiala de doua zile in Romania, a avut vineri o intrevedere cu seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi.
La finalul discutiilor, ministrul georgian de externe a afirmat ca exista decizia la nivelul UE in ceea ce priveste diversificarea rutelor de energie, iar Georgia este extrem de interesata.
"Desigur, poate ca exista o opozitie, dar inca nu s-a exprimat de o maniera deschisa.
Probabil ca vom auzi mai multe opinii din partea Moscovei legat de aceasta diversificare a rutelor de energie", a declarat ministrul Grigol Vasadze.
In ceea ce priveste proiectul interconectorului AGRI, seful diplomatiei de la Tbilisi a mentionat ca tarile participante au de partea lor decizia politica si mai ramane ca statele sa fie rapide, prompte si eficiente in ceea ce priveste inlaturarea tuturor problemelor si barierelor de natura tehnica si in ceea ce priveste elaborarea studiului de fezabilitate.
La randul sau, ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a reamintit ca exista acordul politic in legatura cu proiectul AGRI, semnat la cel mai inalt nivel intre Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria.
"Cream compania de proiect, studiul de fezabilitate este in curs", a mentionat... mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 16:18