Gazprom strica planurile de la Constanta: Construieste un terminal de gaz natural lichefiat la tarmul Marii Negre

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 13:26
5676 citiri
Gazprom strica planurile de la Constanta: Construieste un terminal de gaz natural lichefiat la tarmul Marii Negre
Foto: Wikimedia

Gazprom pare sa fi pus in cui planurile pentru gazoductul Turkish Stream, dar acest lucru nu inseamna ca renunta sa se pozitioneze cat mai bine in bazinul Marii Negre.

Noile planuri ale giganticei companii rusesti includ construirea unui terminal de gaz natural lichefiat la tarmul Marii Negre, singurele chestiuni ramase in dezbatere fiind capacitatea de procesare a acestuia si pozitionarea sa pe tarm sau direct in mare, anunta agentia TASS.

Conducerea Gazprom a anuntat la inceputul acestei saptamani ca analizeaza viabilitatea proiectului ce construire a unui terminal GNL la Marea Neagra.

O oferta pentru investitia initiala ar urma sa fie lansata in perioada urmatoare, au precizat oficialii Gazprom.

Pentru inceput, sefii companiei rusesti iau in calcul construirea unui terminal cu o capacitate de 500.000 de tone, cu posibilitatea de extindere la 1 milion de tone.

Nu este exclusa nici o varianta in care terminalul sa fie amplasat in largul marii.

Discutii pe aceasta tema au fost lansate de mai mult timp, Gazprom intentionand sa foloseasca viitoarele terminale de gaz natural lichefiat in vederea stocarii rezervelor de combustibil.

Acum insa, planurile sunt impulsionate si de indemnul presedintelui Vladimir Putin de a creste vanzarile de combustibil GNL pe piata globala de cel putin trei ori, cu o atentie deosebita acordata relatiei cu statele din Asia.

"Intentionam sa crestem exportul de gaz pe piata asiatica de la 6% la 30%, pana la cantitatea de 128 de miliarde de metri cubi", a explicat Putin, luni, 23 noiembrie, in cadrul Forumului Tarilor Exportatoare de Gaz.

Liderul de la Kremlin a subliniat faptul ca Gazprom intentioneaza sa tripleze productia de GNL, pana la 60 de milioane de tone, in urmatorii ani.

Gazprom are deja o uzina de producere GNL, dezvoltata in parteneriat cu Shell in campul de extractie Sakhalin 2, o mare parte din productia de aici fiind destinata pietei din Japonia.

Pe de alta parte, proiectul Gazprom ar putea strica planurile autoritatilor de la Bucuresti si ale partenerilor europeni, care intentionau sa construiasca un terminal GNL in portul Constanta pentru a asigura distributia pe piata UE a gazelor natural din Georgia si Azerbaidjan.

#investitii Gazprom, #gaz rusesc Marea Neagra, #terminal GNL Marea Neagra , #Investitii