Studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI va fi gata pana la 1 aprilie 2012

Luni, 14 Februarie 2011, ora 17:14
1959 citiri
Studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI va fi gata pana la 1 aprilie 2012

Studiul de fezabilitate al proiectului AGRI, care presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat, unul la Constanta si altul in Georgia, va trebui finalizat pana cel tarziu la 1 aprilie 2012, pentru a accelera finalizarea proiectului, informeaza Ministerul roman al Economiei, potrivit NewsIn.

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania, Ion Ariton, ministrul Industriei si Energiei din Azerbaijan, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri, si ministrul Dezvoltarii Nationale din Ungaria, Tamas Fellegi, au participat luni la reuniunea interministeriala de la Bucuresti pentru a discuta dezvoltarea proiectului AGRI.

"La finalul reuniunii, in cadrul careia a fost prezentat stadiul actual al proiectului si au fost analizati urmatorii pasi de urmat, s-a semnat Protocolul intalnirii ministeriale privind dezvoltarea proiectului AGRI, care prevede cooperarea, in continuare, pentru urgentarea pregatirii unui studiu de fezabilitate al proiectului AGRI, care sa fie incheiat pana cel tarziu la data de 1 aprilie 2012, cu scopul de a accelera finalizarea proiectului, precum si oferirea de asistenta companiilor participante pentru identificarea si atragerea finantarilor necesare pentru pregatirea studiului de fezabilitate al proiectului AGRI", potrivit unui comunicat emis luni de Ministerul Economiei.

Protocolul mai presupune totodata si sprijinirea, in comun, a pregatirii documentatiei necesare pentru obtinerea finantarii europene, spre a fi transmisa la timp.

De asemenea, protocolul prevede promovarea proiectului AGRI ca importanta componenta a Coridorului Sudic de Transport Gaze si contributor important la asigurarea securitatii energetice a Europei, dar si promovarea schimbului de informatii relevante intre companiile participante.

"AGRI este un proiect de pionierat in domeniul gazelor naturale lichefiate la Marea Neagra. Parteneriatul creat intre cele patru tari pentru realizarea acestuia demonstreaza vointa comuna pentru conectarea strategica in domeniul energiei intre regiunea Marii Caspice si Europa", spun oficialii Ministerului Economiei.

In opinia acestora, printre atuurile proiectului AGRI sunt flexibilitatea pe care o presupune tehnologia LNG, traseul mai scurt al gazelor azere spre piata europeana, realizarea interconectorului Romania - Ungaria (Arad-Szeged) si, nu in ultimul rand, sprijinul politic exprimat de toate cele patru state partenere.

#Studiul de fezabilitate, #agri, #terminale de gaz natural lichefiat , #stiri Ion Ariton