Videanu: Ungaria este interesata sa participe la proiectul energetic AGRI

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 15:17
1872 citiri
Videanu: Ungaria este interesata sa participe la proiectul energetic AGRI

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat miercuri, la reuniunea anuala a diplomatiei romane,ca Ungaria este interesata sa participe la proiectul AGRI,ce presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat de catre Romania, Georgia si Azerbaijan, informeaza NewsIn.

"Foarte importante sunt proiectele energetice pe culoarul sudic", le-a spus Videanu ambasadorilor romani. "Impreuna cu vecinii nostri europeni - si aici as saluta interesul Ungariei de a participa la proiectul AGRI - spun ca Romania poate sa joace un rol foarte important in ceea ce inseamna proiectele energetice pe culoarul sudic", a subliniat ministrul economiei.

"Imi doresc ca si colegii nostri bulgari sa participe la acest proiect, alaturi de prietenii nostri ungari, dand o dimensiune regionala acestui proiect", a mai spus Videanu, confirmand inca o data interesul manifestat de Ungaria pentru acest proiect.

Ministrul economiei a repetat ca "prioritatea principala" a Romaniei in domeniul energetic ramane Nabucco, dar a atras atentia ca toate celelalte proiecte pe culoarul sudic, "intr-o forma sau alta", trec prin Romania.

"Avem proiecte care va trebui impreuna sa le dezvoltam. Proiectul AGRI - Azerbaidjan, Georgia, Romania Interconnector - este poate cel mai rapid si cel mai fezabil proiect pe culoarul sudic", a subliniat ministrul.

"Cu alte cuvinte, Romania poate sa devina o poarta deschisa catre toate tarile membre ale UE in vederea asigurarii securitatii energetice prin diversificarea atat a surselor, cat si a rutelor de aprovizionare", a conchis Adriean Videanu.

Compania de proiect care va dezvolta proiectul AGRI, ce presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat de catre Romania, Georgia si Azerbaijan, va avea ca actionari companiile Romgaz, SOCAR si GOGC.

Ministrul Adriean Videanu a participat in mai, la Tbilisi (Georgia), la o intalnire trilaterala Romania-Georgia-Azerbaidjan avand ca tema proiectul AGRI.

Adriean Videanu si omologii sai, ministrul industriei si energiei din Azerbaidjan, Natig Aliev, si ministrul energiei din Georgia, Aleksander Hetaguri, au semnat atunci Protocolul privind constituirea companiei de proiect AGRI.

Potrivit prevederilor documentului semnat la Tbilisi, responsabilitatile companiei vizeaza elaborarea studiului de fezabilitate pentru dezvoltarea si realizarea proiectului AGRI si stabilirea calendarului de dezvoltare a acestui proiect.

AGRI are toate sansele sa se realizeze inaintea gazoductului european Nabucco.

"Din punctul meu de vedere, AGRI poate fi cel mai rapid si cel mai eficient proiect pe culoarul sudic, dintre toate cele care sunt in dezvoltare in momentul de fata. Avand in vedere faptul ca Romania a finalizat interconexiunea cu Ungaria, iar anul viitor va fi finalizata si cea cu Bulgaria, sistemul national de transport va putea asigura astfel transportul de resurse energetice din zona Marii Caspice catre UE si piata interna", spunea Adriean Videanu.

Interconectorul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania) este destinat transportului gazelor naturale azere in Romania, in stare lichefiata.

Proiectul prevede construirea a doua teminale de gaz natural lichefiat, unul pe litoralul georgian al Marii Negre si celalalt la Constanta.

La 13 aprilie 2010, ministrii energiei din Romania, Georgia si Azerbaidjan au semnat, la Bucuresti, Memorandumul de Intelegere in domeniul gazelor naturale lichefiate.

Potrivit Sofia News Agency, Bulgaria, Georgia si Azerbaidjanul vor semna in 24 septembrie un acord pentru o analiza preliminara a posibilitatilor de livrare a gazului catre Sofia, dupa cum a anuntat directorul Bulgartransgaz, Ivan Drenciovski.

Potrivit lui Drenciovski, expertii se vor intalni fie in Azerbaidjan, fie la Tbilisi, pentru a discuta despre transportul gazului din Azerbaidjan catre Georgia printr-o conducta, apoi cu vase pe Marea Neagra pana in Bulgaria.

Astfel, pot fi livrati pana la doua miliarde de metri cubi de gaz, in conditiile in care anul trecut Bulgaria - dependenta total de gazele rusesti - a folosit in total 2,6 miliarde de metri cubi.

Navele vor ancora in portul bulgar Varna, de unde gazul va fi distribuit prin reteaua nationala de conducte sau va fi stocat la viitorul centru ce va fi construit in apropiere.

Proiectul nu ar necesita investitii foarte mari pentru un terminal special in portul Varna, dar va fi nevoie de infrastructura suplimentara.

In luna martie, ministrul bulgar al energiei si economiei, Traicio Traikov, a discutat cu omologul sau georgian despre posibilitatea livrarii de gaz.

Bulgaria va incerca sa obtina finantare europeana sau americana pentru acest proiect.

Presedintii Azerbaidjanului, Georgiei si Romaniei ar urma, pe de alta parte, sa se intalneasca luna aceasta la Baku, pentru a discuta despre proiectul comun al interconectorului AGRI. 

#videanu nabucco agri ungaria proiecte energetice , #stiri Romgaz