Gaz natural lichefiat din Azerbaidjan, tot mai aproape de România. Ciucă: ”La final sperăm să avem cele două terminale”

Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 16:04
718 citiri
Gaz natural lichefiat din Azerbaidjan, tot mai aproape de România. Ciucă: ”La final sperăm să avem cele două terminale”
Nicolae Ciucă, premierul României. FOTO: Facebook/ Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciuca a participat miercuri, 19 octombrie, la Palatul Victoria, alaturi de Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, si Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, precum si de ministrul roman al Energiei, Virgil Popescu, la semnarea unui memorandum intre compania azera SOCAR si ROMGAZ privind realizarea unei investitii comune intr-o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagra.

"In aceasta dupa-amiaza a avut loc o intalnire intre reprezentantii Ministerului Energiei din Azerbaidjan si Ministerul Energiei din Romania, a celor doua companii nationale, SOCAR din Azerbaidjan si Romgaz din Romania, care vor fi implicate direct in acest proiect, un proiect pe care-l asteptam cu foarte mare interes, pentru ca este un proiect nou, atat pentru noi, cat si pentru Azerbaidjan. Faceam mentiunea ca la intalnirea anterioara pe care am avut-o la 1 octombrie la Sofia, cu presedintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am discutat despre posibilitatea demararii unui astfel de proiect. Iata ca, la nici trei saptamani, are loc demararea procesului prin care acest proiect sa poata inceapa sa fie implementat ", a declarat Nicolae Ciuca.

El a precizat ca implementarea proiectului va demara cu un studiu de fezabilitate, finantat in comun de catre ambele parti.

"Asteptam sa vedem, in foarte scurt timp, studiul de fezabilitate finalizat. Ne-am angajat ca o companie internationala sa deruleze studiul de fezabilitate si, in felul acesta, sa avem garantia ca el va fi adus la bun sfarsit, pentru ca avem nevoie de acest gaz si de constructia capabilitatilor, de asemenea, intr-un timp foarte scurt.

La final speram sa avem cele doua terminale, de-o parte si de alta, pe malul estic si pe malul vestic al Marii Negre, astfel incat sa putem sa diversificam si sa suplimentam coridoarele de aducere a gazului din Bazinul Marii Caspice catre Europa", a declarat Ciuca.

Acesta a mentionat ca, in intalnirea pe care a avut-o anterior semnarii memorandumului cu oficialii azeri, discutiile au vizat, de asemenea, celelalte elemente de colaborare cuprinse in ansamblul parteneriatului strategic dintre Romania si Azerbaidjan.

"In continuare, cautam impreuna solutii pentru materializarea aducerii gazelor din Marea Caspica prin conducta transanatoliana Turcia-Bulgaria-Romania si din Romania, desigur, catre celelalte tari beneficiare, ...citeste mai departe despre "Gaz natural lichefiat din Azerbaidjan, tot mai aproape de Romania. Ciuca: "La final speram sa avem cele doua terminale"" pe Ziare.com

#gaz natural lichefiat, #facilitate Azerbaidjan, #sprijin Republica Moldova , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

-0.0008

1 USD = 4.7216 RON

0.0236
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  9. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  10. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"