Pentru Ungaria, singura optiune pentru diversificarea resurselor energetice o reprezinta o noua conducta care sa lege Rusia de Uniunea Europeana, in timp ce polonezii au pus ochii pe gazele americane. Insa care ar fi cel mai bun plan pentru tara noastra?
Luna trecuta, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a spus ca "singura optiune realista pentru diversificare o reprezinta legarea de coridorul sudic de gaze", arata Bloomberg.
Declaratia a avut loc in contextul in care oficialii de la Budapesta au semnat un acord cu gigantul rusesc Gazprom, care construieste gazoductul Turkish Stream, ce va transporta gaz in Turcia pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.
Robinetul ar urma sa fie deschis in anul 2019, iar ungurii merg pe mana lui Vladimir Putin si pentru ca alte proiecte cu tarile din regiune (inclusiv cu Romania si Croatia) nu sunt batute inca in cuie.
Pe de alta parte, Polonia nu vede in gazul rusesc o oportunitate, asa ca se axeaza pe cel provenit din SUA, iar un acord in acest sens va fi semnat cat de curand.
Asta in conditiile in care presedintele american Donald Trump a facut lobby la cateva tari de pe Batranul Continent pentru a construi terminale de gaz natural lichefiat (GNL), ca sa aiba americanii o piata de desfacere mai mare.
Iar acest plan i-a suras omologului sau roman, Klaus Iohannis, care a evaluat propunerea dupa o intalnire cu seful de la Casa Alba.
"Trebuie sa fim foarte realisti si sa ne gandim in primul rand la economiile noastre. Daca vrem sa avem securitate energetica, trebuie sa avem disponibilitate, sa profitam de toate ofertele care sunt pe piata. Nu cred ca trebuie sa se teama cineva de aceasta noua oferta de gaz lichefiat. Este o sursa in plus, discutia e mai veche in UE.
Mare parte din UE depinde foarte mult de gazul rusesc (...) Daca aceasta dependenta ar scadea printr-o alta ofeta, daca e buna, toata lumea are de castigat. Cu cat mai multe oferte, cu atat mai avantajat este consumatorul", a spus Klaus Iohannis luna trecuta.
In acest context, care ar fi cel mai bun plan pentru Romania?
Contextul regional
Ungaria se baza pe gazele ce vor tranzita Romania ca o sursa de aprovizionare, si totodata pe Croatia care intentioneaza de mai multi ani sa construiasca un terminal pe insula Krk care ar permite importul de GNL din SUA, a explicat Valentina Ivan, director Energy Investment Policy, EnerCap, pentru Ziare.com.
"Avand in vedere ca atat Romania, cat si Croatia au intarziat proiectele de in ...citeste mai departe despre "Cand vine vorba de gaze, Ungaria se uita la rusi, iar polonezii la americani - Dar Romania?" pe Ziare.com