Leadershipul Romaniei, laudat de SUA

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 15:48
1434 citiri
Leadershipul Romaniei, laudat de SUA

Washingtonul apreciaza "leadershipul" pe care Romania il demonstreaza in eforturile de securizare energetica si diversificare a surselor de energie in Europa, a declarat vicepresedintele american Joe Biden dupa discutiile purtate joi cu presedintele Traian Basescu, precizeaza NewsIn.

"Am discutat si despre securizarea energetica, despre rolul Romaniei in sustinerea si dezvoltarea conductelor si a altor coridoare energetice care vor aduce noi surse de energie in Europa. Este ceva foarte important acest lucru si apreciem leadership-ul pe care il demonstrati", a declarat Joe Biden la Palatul Cotroceni.

La randul sau, presedintele Basescu a spus ca in cadrul convorbirilor a fost abordata problema energiei, discutiile axandu-se atat pe proiectul terminalului de gaze lichefiate de la Constanta - unde Statele Unite sunt implicate prin finantarea studiului de fezabilitate -, cat si despre proiectul PEOP, care vizeaza conducta de titei Constanta-Trieste.

La terminarea studiului finantat de Trade Development Agency "vom trage concluziile care se impun", a spus presedintele roman, concluzia fiind ca "terminalul de gaze lichefiate de la Constanta ramane un proiect comun".

Basescu si Biden considera, de asemenea, o "prioritate" proiectul ce vizeaza conducta PEOP Constanta-Trieste.

Proiectul Nabucco nu a fost mentionat explicit in declaratiile celor doi presedinti, desi Romania este o sustinatoare ferma a gazoductului.

Statele Unite, sustinatoare la fel de ferme ale proiectului, si-au nuantat in ultimul timp pozitia pe aceasta tema, subliniind ca importanta este diversificarea surselor de energie.

Romania joaca deja un rol foarte important in regiunea Marii Negre prin sustinerea acordata Nabucco si are potential pentru exploatarea de noi resurse energetice, declara, in urma cu cateva saptamani, intr-un interviu pentru NewsIn, ambasadorul Richard Morningstar, trimisul special pe energie al presedintelui Obama.

Asa-numitul Coridor Sudic, din care face parte Nabucco, este "doar o piesa intr-un puzzle", spunea ambasadorul.

Insa ca dependenta sa scada, este nevoie si de alte masuri, este nevoie de eficientizarea consumului de energie, de interconectarea statelor membre UE, realizarea de terminale de gaz natural lichefiat (LNG), a aratat Morningstar.

In ceea ce priveste relatia cu Rusia, diplomatul american a explicat ca, in viziunea Washingtonului, a sprijini diversificarea energetica nu este o politica impotriva Moscovei, iar administratia Obama doreste o cooperare cat mai ampla in domeniul energetic.

Spre deosebire de administratia Bush, Morningstar spunea ca SUA "nu considera South Stream ca fiind in detrimentul Nabucco" si ca proiectul dezvoltat de Gazprom impreuna cu Eni s-ar putea materializa, desi exista probleme serioase legate de costuri si de provenienta gazului. 

 

#energie, #gaze, #nabucco, #romania, #securitate, #sua , #stiri Traian Basescu