CE: Nabucco si proiectele energetice ale Romaniei cu Georgia si Azerbaidjan nu sunt concurente

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 09:25
1527 citiri
CE: Nabucco si proiectele energetice ale Romaniei cu Georgia si Azerbaidjan nu sunt concurente

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat joi ca proiectele energetice pe care Romania le are cu Azerbaidjanul si Georgia nu concureaza proiectul Nabucco, sustinut de UE, iar Comisia incurajeaza diversificarea rutelor energetice in Europa, informeaza NewsIn.

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, impreuna cu ministrul industriei si energiei din Republica Azerbaijan, Natig Aliev, si ministrul energiei din Georgia, Alexander Hetaguri, au semnat la 13 aprilie Memoradumul de Intelegere care sta la baza infiintarii companiei pentru un proiect ce prevede construirea a doua terminale de gaz natural lichefiat.

Adriean Videanu, a declarat ca cele doua terminale de gaz natural lichefiat (GNL) pe care tara noastra le va construi impreuna cu Azerbaijan si Georgia se vor realiza inaintea gazoductului european Nabucco, in care este si Romania implicata.

"Consider ca acest proiect se va realiza mai repede ca Nabucco.

AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania-Interconector) este un proiect complementar Nabucco.

Si Romania va insista ca AGRI sa fie prioritar, inclusiv la nivel UE, pe culoarul sudic", a precizat Adriean Videanu, in cadrul unei conferinte de presa.

Aflat joi la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a declarat ca l-a informat pe presedintele Comisiei Europene despre acordul interministerial semnat de Romania legat de posibilitatea transferului de gaze din zona caspica spre Uniunea Europeana prin Romania.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat la randul sau, raspunzand intrebarii unui jurnalist, ca Uniunea Europeana nu-si considera subminate eforturile in privinta Nabucco de acest proiect al Romaniei, ci dimpotriva.

"Suntem in favoarea sporirii proiectelor privind tranzitul de energie catre Europa, in special al gazului.

Credem ca cea mai buna metoda de securitate energetica este diversificarea atat a rutelor, cat si a surselor de energie, precum si a rutelor de tranzit si a tarilor-sursa.

Deci nu vedem acest proiect ca unul concurent, ci ca pe unul care intareste, de fapt, diversificarea aprovizionarii si l-am felicitat pe presedintele Basescu, am felicitat Romania, pentru eforturile lor de a stabili contacte cu tarile care sunt aproape de Europa si care pot fi furnizori importanti de energie pentru statele membre UE.

L-am felicitat pe presedintele Basescu si pentru ratificarea acordului interguvernamental pentru Nabucco, deci nu vad aceste proiecte ca fiind concurente, mergem in continuare cu diferite proiecte, intr-un mod coordonat", a declarat Barroso. 

#ce, # nabucco, # proiecte, # energetice, # georgia, # azerbaidjan , #stiri Traian Basescu