Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiectul AGRI ar putea costa pana la 5 mld. euro

Proiectul AGRI ar putea costa pana la 5 mld. euro

Proiectul interconectorului AGRI, care presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat, unul la Constanta si altul in Georgia, ar putea costa intre 2 si 5 miliarde euro, cu o capacitate maxima de 8 miliarde metri cubi gaze pe an, a declarat luni ministrul azer al Energiei, precizeaza NewsIn.

"Costul final al proiectului va depinde si de volumul de gaz tranzitat de AGRI", a declarat luni, la Bucuresti, ministrul Industriei si Energiei din Azerbaidjan, Natig Aliyev.

De asemenea, la 24 ianuarie a fost infiintata la Bucuesti si compania AGRI LNG Project Company, compania de proiect care va atrage surse de finantare pentru AGRI si se va ocupa cu intocmirea studiului de fezabilitate a proiectului.

Presedintele Consiliului de Administratie al acestei societati este Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului roman al Economiei.

Acesta a precizat ca AGRI va fi alimentat cu gaze din Azerbaidjan, ce vor fi lichefiate in portul georgian Batumi si apoi transportate pe Marea Neagra pe vase, pana la Constanta si apoi delichefiate.

"Proiectul AGRI are sprijin politic, care s-a materializat prin semnarea unor acorduri de catre ministerele de energie din cele patru tari membre ale proiectului.

AGRI este un proiect integrat care va aduce gaz din zona Marii Caspice in Romania.

La 24 ianuarie 2011 a fost inregistrata la Bucuresti si compania de proiect AGRI LNG Project Company, care are doua obiective: sa gaseasca surse de finantare pentru aceste proiect si sa se ocupe cu realizarea studiului de fezabilitate", a spus Corneliu Condrea.

AGRI LNG Project Company are un capital social de numai 75.000 euro, care urmeaza sa fie majorat pana la 100.000 euro, odata cu includerea companiei maghiare MVM in acest proiect, undeva la sfarsitul lunii februarie.

Potrivit lui Condrea, in mai-iunie va demara licitatie pentru desemnarea unei companii care sa realizeze studiul de fezabilitate pentru AGRI.

Acest studiu ar putea demara in aceasta toamna si va dura aproximativ un an de zile. Apoi, constructia efectiva a celor doua terminale poate dura pana la doi ani.

"Urmeaza sa aplicam pentru fonduri europene la Comisia Europeana, pentru a finanta studiul de fezabilitate al proiectului", a mai spus Condrea.

Ministrul roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, impreuna cu ministrul Industriei si Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri si ministrul Dezvoltarii Nationale din Ungaria, Tamas Fellegi, au semnat luni un protocol legat de Reuniunea Interministeriala pe tema proiectului AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2356 ori