Romania, Georgia si Azerbaijan vor sa construiasca 2 terminale de gaz lichefiat

Joi, 18 Februarie 2010, ora 14:18
1783 citiri
Romania, Georgia si Azerbaijan vor sa construiasca 2 terminale de gaz lichefiat

Romania, Georgia si Azerbaijan vor semna in martie la Bucuresti un acord trilateral, prin care ar urma sa dezvolte impreuna doua terminale de gaz natural lichefiat (GNL), proiect evaluat intre 4 si 6 miliarde euro, a declarat joi secretarul de stat din Ministerul roman al Economiei, Tudor Serban, informeaza NewsIn.

"Acesta este un proiect foarte important, ce trebuie protejat.

In luna martie, ministrii din economie si energie din cele trei tari vor semna la Bucuresti acordul trilateral care pune bazele unor colaborari viitoare intre cele trei tari. Vrem sa construim impreuna doua terminale de GNL", a precizat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Tudor Serban.

Acesta a afirmat ca proiectul se cheama AGRI.

"Exista mai multe grupuri interesate de acest proiect. Este vorba de banci, fonduri, oameni de afaceri, companii mari", a mentionat Serban.

Interconectorul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania) este destinat transportului gazelor naturale azere in Romania, in stare lichefiata. Proiectul prevede construirea a doua teminale de gaz natural lichefiat, unul pe litoralul georgian al Marii Negre si celalalt la Constanta.

In perioada 1-3 februarie 2010, o delegatie economica condusa de secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri Tudor Serban a efectuat o vizita oficiala in Republica Azerbaidjan. Obiectivul vizitei l-a constituit prezentarea proiectului romanesc al AGRI. Totodata, acolo s-a convenit ca, ulterior, acordul trilateral sa fie semnat la Bucuresti.

#romania, #georgia, #gaz, #lichefiat , #Romania