Riscurile la adresa stabilitatii financiare a Uniuni Europene raman ridicate si este nevoie de intensificarea eforturilor pentru stabilizarea sectorului financiar european, estimeaza Fondul Monetar International intr-un raport publicat vineri.
In prima sa analiza a starii de sanatate a sistemului financiar din Uniunea Europeana, FMI considera ca blocul comunitar a facut unele progrese in solutionarea crizei financiare, insa cu toate acestea au ramas unele vulnerabilitati si de aceea este nevoie de intensificarea eforturilor, transmite AFP.
"Riscurile raman ridicate, in special in contextul cresterii economice modeste si a consolidarii fiscale", se arata in analiza consiliului director al FMI. "Este nevoie de noi pasi pentru a reconstrui increderea si a ajunge la o stabilitate financiara de durata in regiune", se mai arata in raportul FMI.
In opinia Fondului, principala prioritate pentru UE este consolidarea bancilor prin curatarea bilanturilor si supunerea lor la mai multe teste de stres. In al doilea rand, UE trebuie sa finalizeze procesul de armonizare a supravegherii financiare in Europa, prin punera in practica a supervizorilor bancar si a uniunii bancare.
Europenii intentioneaza sa puna la punct un organism unic de supraveghere bancara in zona euro, care va fi deschis si altor state din UE care vor dori sa participe, si care in principiu ar urma sa fie operational de la 1 martie 2014.
Pe langa organismul de supervizare, FMI a facut un apel liderilor... mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 10:43
Zona euro nu va reusi, probabil, sa introduca o supraveghere centralizata a sectorului bancar din acest an, asa cum se spera, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, intr-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais, citat de AFP.
Declaratia ministrului german a produs neliniste in Spania. Guvernul de la Madrid a cerut ajutor financiar pentru sistemul bancar statelor din zona euro, insa fondurile, de pana la 100 de miliarde de euro, ar urma sa fie deblocate doar dupa introducerea unei supravegheri centralizate a sistemelor bancare nationale.
Liderii europeni au decis, parte a masurilor pentru combaterea crizei financiare, sa permita recapitalizarea directa a bancilor de catre fondurile de urgenta ale zonei euro.
"Inainte sa poata fi acordat ajutor direct bancilor, trebuie introdusa supravegherea comuna a sistemului bancar. Dar aceasta institutie nu va deveni operationala in acest an. Nu este (un termen) foarte realist", a spus Schauble.
Zona euro ar urma sa ajute bancile din Spania cu fonduri de pana la 100 de miliarde de euro pentru stabilizarea institutiilor de credit, grav afectate de prabusirea pietei imobiliare in contextul crizei financiare. Necesarul de recapitalizare va fi stabilit in baza mai multor audituri realizate de firme private si ar putea fi inferior nivelului maxim luat in calcul, de 100 de miliarde de euro. mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 10:16
Sefii statelor din zona euro tot vorbesc de infiintarea unei "banci a bancilor", care sa faca exact ce face si Banca Centrala Europeana.
Europa este impartita intre Germania si Franta, iar ministrul german al finantelor, Wolfgang Schauble, tocmai a declarat ca supravegherea centralizata a bancilor europene este putin probabil sa fie demarata in acest an.
Zona euro nu va reusi sa implementeze o supraveghere centralizata a bancilor sale cu incepere din acest an, dupa cum isi dorea, a declarat ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, intr-un interviu aparut in editia de duminica a cotidianului spaniol El Pais, citat de AFP.
Consolidarea sistemului bancare european
Declaratiile ministrului german au provocat emotie in Spania in momentul in care aceasta tara este pe cale de a finaliza obtinerea de imprumuturi de la partenerii sai europeni pentru consolidarea sectorului sau bancar aflat in dificultate.
Liderii din zona euro au cazut de acord la 29 iunie sa intareasca uniunea lor economica si monetara. Una dintre principalele masuri prevazute pentru acest an o reprezinta punerea in aplicare a supravegherii centralizate a bugetelor nationale din zona euro, inainte de a putea recapitaliza bancile in dificultate direct cu fonduri europene.
"Inainte ca un ajutor direct sa poata fi acordat bancilor, trebuie pusa la punct o supraveghere in comun a bancilor", a explicat Schauble pentru El Pais."Dar aceasta institutie nu va putea incepe sa functioneze in acest... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2012, ora 12:00
Moody's a scazut ratingul principalelor trei banci din Cipru, din cauza expunerii prea mari in Grecia. Analistii economici sustin ca actuala decizie nu face decat sa limiteze si mai mult nivelul de finantare externa, bancile din Romania fiind astfel obligate sa-si limiteze activitatea si posibilitatile de expansiune.
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca a sosit vremea ca asa-zisele "puteri" bancare sa iasa la lumina. "Ciprul are o expunere si o dezvoltare a sistemului bancar mai mult decat posibilitatea sa economica, fiind o tara cu o piata bancara dezvoltata prin speculatii si aporturi externe de capital, efectele crizei ajungand si aici", a declarat specialistul.
Politica bancara "libertina"
Cosea este ferm convins ca bancile care apartin unor tari vulnerabile din punct de vedere economic, vor avea probleme. El spune ca piata bancara romaneasca se poate astepta le ceva efecte cauzate de retrogradarea bacilor cipriote, insa la un nivel redus.
Economistul sustine ca Romania a avut o politica libertina de dezvoltare a sistemului bancar, prin penetrarea capitalului strain. El spune ca s-a permis orice, oricum, iar de multe ori, banci de dimensiuni foarte mici deveneau mai importante in Romania decat in tara de origine.
Mircea Cosea este de parere ca va urma o perioada de selectie naturala a bancilor care activeaza pe pietele externe, iar cele cipriote vor fi primele care vor avea de suferit din acest punct de vedere.
Analistul... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:34
Comisia Europeana a propus, miercuri, o serie de masuri prin care se introduc norme europene in materie de redresare si rezolutie bancara. Aceste norme garanteaza ca pe viitor autoritatile vor dispune de mijloacele necesare pentru a interveni decisiv atat inainte de aparitia problemelor, cat si in prima faza a eventualelor situatii de criza.
In plus, daca situatia financiara a unei banci se degradeaza iremediabil, masurile propuse asigura mentinerea functiilor critice ale acesteia, in timp ce costurile aferente restructurarii si rezolutiei sunt suportate de proprietari si de creditori, nu de contribuabili.
Pentru a mentine in functiune servicii financiare esentiale pentru cetateni si firme, guvernele au fost nevoite sa injecteze bani publici in banci si sa emita garantii la un nivel fara precedent - in perioada octombrie 2008 - octombrie 2011, ajutoarele de stat aprobate de Comisia Europeana si acordate institutiilor financiare s-au cifrat la 4.500 de miliarde de euro.
Masurile propuse urmaresc ca cetatenii sa nu mai suporte consecintele deteriorarii finantelor publice
In acest mod s-a evitat falimentul bancar masiv si dezechilibrele din economie, insa povara deteriorarii finantelor publice a ramas pe umerii contribuabililor, fara a se identifica solutii pentru gestionarea situatiilor critice prin care trec marile banci transnationale.
"Criza financiara i-a costat foarte mult pe contribuabili. Masurile propuse astazi reprezinta ultima etapa in... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 16:35
Autoritatea germana de supraveghere a sectorului financiar cere bancilor sa explice cum vor sa foloseasca imprumuturile ieftine obtinute de la Banca Centrala Europeana (BCE), din cauza ingrijorarii ca lichiditatile astfel obtinute ar putea crea o noua bula speculativa.
Bancile care au primit sume "neplauzibil de mari" trebuie sa explice cum vor folosi banii, a declarat Raimund Roeseler, seful departamentului de supraveghere bancara al autoritatii de reglementare a sectorului financiar Bafin.
Cererea institutiei face parte dintr-o schimbare de strategie prin care atentia va fi indreptata spre ceea ce intentioneaza sa faca bancile, in loc de a analiza ce au facut in trecut, a explicat Roeseler.
BCE a injectat bani pe pietele financiare
BCE a inundat piata financiara cu imprumuturi ieftine de peste 1.000 de miliarde de euro acordate bancilor europene in decembrie si februarie, pentru a evita blocarea creditarii. Parlamentarii europeni au cerut deja bancilor sa dezvaluie profiturile obtinute din tranzactiile realizate in urma operatiunilor de refinantare pe termen lung si sa nu includa acei bani in fondurile destinate bonusurilor.
"Pe termen scurt, principala problema este criza datoriilor suverane din Europa. Pe termen mediu intrebarea este ce se va intampla cu toate aceste lichiditati. Daca vad ca un numar mare de banci se indreapta in aceeasi directie, ma tem de o noua bula speculativa", a spus Roeseler, adaugand ca Bafin va analiza daca imprumuturile... mai mult
Sambata, 12 Mai 2012, ora 10:05
Institutiile financiare din Uniunea Europeana vor fi supravegheate de trei noi agentii pan-europene, ce vor fi infiintate pana la sfarsitul anului viitor, in Londra, Paris si Frankfurt. Dupa multe ore de negocieri, ministrii de Finante din Uniunea Europeana au ajuns, in cele din urma, la o intelegere, stabilind niste proceduri complexe de votare si apel, daca vreo tara va crede ca noile autoritati de reglementare vor incalca suveranitatea sa. Cele trei agentii vor monitoriza si reglementa piata instrumentelor financiare (Paris), piata bancara (Londra) si piata asigurarilor (Frankfurt). Crearea lor este vazuta drept un imens pas spre un sistem de supraveghere centralizat, pan-european, al sistemului financiar. "Ar fi destul de rusinos daca, in timpul unei crize de acest gen, nu am fi in stare sa luam decizii", a declarat Anders Borg, ministrul de Finante al Suediei, tara care detine presedintia UE in acest moment, citat de Reuters. In plus fata de cele trei institutii de reglementare, va exista si o agentie pentru monitorizarea riscurilor mari la adresa economiei, cu sediul tot in Frankfurt. Agentiile nu vor supraveghea sistemele financiare din fiecare tara in fiecare zi, un lucru ce va ramane in mana institutiilor de profil nationale. In schimb, vor avea sarcina de a coordona actiunile agentiilor de supraveghere nationale, vor controla direct agentiile de rating si vor crea un regulament comun pentru toate institutiile financiare din Uniunea Europeana. Noile... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2009, ora 16:07