Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele

Sambata, 21 Iulie 2012, ora 11:44
2923 citiri
Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele

Bancile spaniole au primit vineri o speranta din partea ministrilor de finante din zona euro, care si-au dat acordul final pentru sustinerea lor cu un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro. Economia Spania se zdruncina insa, iar urmarile sunt adanci.

Bancile spaniole primesc o mana de ajutor

Bancile Spaniei vor primi o prima transa, de 30 de miliarde de euro, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF). Planul de salvare a institutiilor financiare spaniole face parte din eforturile Spaniei de mentinere a accesului pe pietele financiare si de tinere sub control a crizei datoriilor.

Banii vor fi directionati prin fondul guvernamental de bailout pentru banci, ceea ce inseamna ca la inceput ajutorul va majora datoria nationala.

Dupa ce liderii UE pun la punct un sistem central de supraveghere bancara pentru zona euro, imprumuturile cu scadenta intre 12 ani si sase luni si 15 ani vor merge direct la banci.

Ajutorul financiar nu va veni pur si simplu. Fiecare banca care va primi ajutor din partea Uniunii Europene va fi fortata sa aplice reforme specifice. Spania va trebui sa-si reformeze sistemele de supraveghere si reglementare din sistemul bancar.

Spania a primit o gura de oxigen in plus, pentru ca ministrii de finante din zona euro i-au dat un ragaz suplimentar, de un an, pana in 2014, pentru a atinge o tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit The Wall Street Journal.

Guvernul spanil va tinti in 2012 un deficit de 6,3% din PIB, in loc de 5,3%, fara a risca penalitati. Anul trecut, indicatorul s-a situat la 8,9% din PIB.

Multi economisti se tem ca reducerea prea rapida a cheltuielilor va cufunda si mai mult economia spaniola in recesiune. Dar noile tinte s-ar putea dovedi greu de atins, se arata intr-un document al CE, care recomanda ca Spania sa fie verificata trimestrial, potrivit Thomson Reuters.

Investitorii o iau la fuga

Analistii S&P au tras un semnal de alarma. Potrivit acestora, oricine detine actiuni in cadrul unor companii din Spania ar trebui sa vanda repede, inainte ca guvernul spaniol sa ceara un ajutor masiv pentru economie de la UE si FMI.

A patra mare economie a zonei euro, Spania, incearca sa evite soarta Irlandei, a Greciei si a Portugaliei, dar randamentele obligatiunilor au ramas in continuare peste 7%, nivel considerat nesustenabil.

In ultimele saptamani, criza datoriilor a primit mai putina atentie pe pietele financiare, ca urmare a scandalului manipularii indicelui LIBOR si a cresterii puternice a preturilor la alimente, insa aceasta situatie nu va dura, potrivit analistilor S&P.

Spania va avea nevoie de 280 de miliarde de euro pentru a se finanta in urmatoarele 18 luni, insa rezervele zonei euro pentru sprijinirea statelor cu probleme se ridica la numai 260 de miliarde de euro, a calculat analistul S&P. Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, fond aflat in vigoare, si Mecanismul European de Stabilitate, vor inregistra presiuni puternice daca Spania pierde accesul la pietele financiare.

Prognoza guvernului spaniol pentru anul viitor nu suna bine

Guvernul spaniol anticipeaza un declin al PIB de 0,5%, in loc de o crestere de 0,2% estimata in luna aprilie, potrivit unei declaratii facuta vineri de catre ministrul spaniol pentru Buget, Cristobal Montoro, dupa o sedinta a Executivului de la Madrid.

Economia Spaniei a reintrat in recesiune anul trecut, iar somajul este in crestere, urmand sa ajunga in acest an o rata de 24,6%, potrivit noilor estimari ale oficialilor spanioli, peste nivelul anticipat, ded 24,3%

Economia Spaniei va fi sustinuta anul viitor de exporturi, care vor creste cu 6%, dar cererea interna va continua sa scada.

Cheltuielile guvernamentale vor atinge anul viitor 126,8 miliarde de euro, cu 9,2% peste nivelul din 2012, a spus ministrul Montoro. Excluzand costul dobanzilor si al contributiilor la sistemul de asistenta sociala, plafonul cheltuielilor va scadea cu 6,6% comparativ cu 2012.

Pe de alta parte, administratia regionala a Valenciei, una dintre cele mai indatorate dintre regiunile Spaniei, a anuntat vineri ca va apela la ajutorul guvernului central pentru a-si putea plati datoriile. Valencia trebuie sa plateasca pana la sfarsitul anului datorii de 2,85 miliarde de euro.

Regiunile spaniole au scadente de circa 15 miliarde de euro in a doua jumatate a anului, Valencia si Catalonia fiind cele mai indatorate.

Anunturile au avut loc in aceeasi zi in care ministrii de Finante din zona euro si-au dat acordul final pentru un plan de sustinere a bancilor spaniole aflate in dificultate cu pana la 100 de miliarde de euro.

Economia Spaniei se va contracta cu 1,5% in acest an, iar anul viitor cu 0,5%. Anterior, guvernul spaniol se astepta ca economia sa inregistreze anul viitor o crestere de 0,2%.

Cursul euro dolar, marcat de situatia de criza din Spania

Euro a coborat vineri sub nivelul de 1,2150 dolari pe unitate, pentru prima oara dupa iunie 2010, pe o piata marcata de temerile legate de criza din Spania, potrivit AFP.

Declinul euro a fost provocat de amplificarea temerilor referitoare situatia economica dificila si gradul ridicat de indatorare din Spania, a declarat Steve Englander, analist la Citi FX.

Actiunile europene, influentate negativ de obligatiunile spaniole

Actiunile europene au incheiat tranzactiile de vineri in scadere, dupa ce spread-ul obligatiunilor spaniole fata de cele germane a crescut la un nivel record, provocand temeri ca criza datoriilor din zona euro se agraveaza, potrivit Bloomberg.

Indicele Stoxx 600 a coborat cu 1,4%, limitand avansul consemnat la nivelul saptamanii la 0,8%.

Spania ramane principalul motiv de ingrijorare pentru investitori si cu cat presiunea asupra acestei tari se extinde, cu atat cresc si temerile referitoare la Italia", potrivit lui Nicholas Spiro, director general la compania Spiro Sovereign Strategy in Londra.

Indicii nationali au scazut pe 16 din 18 piete de capital din Europa Occidentala.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a coborat cu 1,8%, FTSE 100 a scazut la Londra cu 1,1%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,9%.

La Madrid, indicele Ibex 35 a pierdut 5,8%, iar la Milano indicele FTSE Mib a scazut cu 4,4%.

#criza Spania UE, #economie Spania zona euro, #criza banci Spania, #criza datorii Spania, #imprumut banci Spania , #Spania