Basescu: Respingem energic incercarea de infiintare a autoritatii unice de supraveghere bancara in UE

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 10:49
1182 citiri
Basescu: Respingem energic incercarea de infiintare a autoritatii unice de supraveghere bancara in UE

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania respinge propunerea de infiintare a unei autoritati unice de supraveghere a sistemului bancar din statele UE, precizand ca tara noastra nu are nevoie de un tutore."Romania va respinge energic orice incercare de creare a unui sistem de autoritate unica de supraveghere a sistemului bancar. Constitutia si legislatia Romaniei fac din BNR structura responsabila de gestionarea sistemului bancar national. Nu avem nevoie de un tutore", a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, la plecarea spre Bruxelles, unde va participa la lucrarile Consiliului European.


Seful statului a apreciat ca agenda reuniunii va fi dominata, de altfel, de problematica financiara si economica. In acest sens, Romania doreste sa se puna accentul pe reformele structurale pentru a asigura cresterea economica la nivelul UE si va inista pentru transparenta la nivelul institutiilor financiar-bancare, sustinand gasirea "unei formule pentru interzicerea produselor bancare toxice", a precizat Basescu.


Seful statului a apreciat, totodata, ca "se pot injecta bani publici in sistemul bancar", dar acest lucru "nu inseamna ca sunt create conditiile de crestere economica". Basescu a adaugat ca o crestere economica trebuie bazata pe restructurare si, de asemenea, este nevoie de o analiza a ceea ce inseamna "o nationalizare a bancilor intr-un sistem comercial si legal". Presedintele a precizat ca Romania are experienta bancilor de stat a caror performante "sunt extrem de scazute"


Referindu-se la un alt punct de pe agenda Consiliului European, Tratatul de la Lisabona, Basescu a spus ca pozitia Romaniei este ca nu poate fi redus numarul de comisari europeni.


Presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu participa miercuri si joi la lucrarile Consiliului European.