Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI recomanda garantarea depozitelor bancare la nivelul UE

FMI recomanda garantarea depozitelor bancare la nivelul UE


Fondul Monetar International (FMI) recomanda introducerea unei scheme UE de asigurare a depozitelor bancare si o reglementare mai coordonata a bancilor din Europa, astfel incat legislatia nationala, uneori contradictorie de la un stat la altul, sa nu amplifice criza, transmite Reuters.
Pietele financiare globale au fost zguduite in ultimele saptamani de temerile ca criza datoriilor de stat din zona euro ar putea declansa o criza bancara europeana. Liderii europeni si multi economisti vor recapitalizarea celor mai mari banci europene.

Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Ajai Chopra, a declarat sambata, in Irlanda, ca un sistem comun de gestionare a crizelor bancare, un regim supra-national de reglementare si o legislatie comuna de asigurare a depozitelor ar stabiliza sistemul bancar european.

"Masurile luate si contemplate pana acum nu merg destul de departe. Reformele modeste nu sunt suficiente in conditiile actuale. Criza impune convingerea unor piete sceptice ca Europa poate lua decizii curajoase si unificate", a aratat oficialul in timpul unui discurs la Kenmare, oras din sud-vestul Irlandei.

Chopra se afla in Irlanda pentru evaluarea implementarii programului economic care conditioneaza acordul de finantare externa de 85 miliarde euro convenit anul trecut de guvernul de la Dublin cu UE si FMI.

Oficialul a aratat ca, pentru a preveni o criza bancara in Europa, Comisia Europeana trebuie sa "creasca mizele" in privnita reglementarii.

Un sistem de gestionare a crizelor

FMI considera ca UE ar trebui sa introduca o schema europeana de asigurare a depozitelor bancare in paralel cu armonizarea programelor nationale de asigurare a depozitelor, pentru a se asigura ca problemele unor state din zona euro nu vor declansa retrageri in masa ale banilor din banci.

Schema ar putea fi finantata printr-o taxa bancara armonizata sau printr-o taxa pe tranzactiile financiare, a explicat Chopra.

De asemenea, liderii europeni ar trebui sa introduca un sistem de gestionare a crizelor care sa amortizeze problemele bancilor cu operatiuni in mai multe tari.

Oficialul FMI considera ca Autoritatea Bancara Europeana ar trebui sa primeasca atributii de autoritate de supraveghere si reglementare pentru toate bancile cu operatiuni multinationale.

UE ar trebui sa stabileasca rate de solvabilitate mai ridicate decat tintele minime impuse de Comitetul de la Basel, care prevede o rata minima a capitalului de rang intai de 7% din activele ponderate la risc, considera Chopra.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 777 ori