Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu, despre mecanismul unic de supraveghere: Bancile mai mici raman sub tutela BNR

Basescu, despre mecanismul unic de supraveghere: Bancile mai mici raman sub tutela BNR


BCE va supraveghea direct marile banci din zona euro, care pot prezenta riscuri sistemice, iar bancile mai mici, vor fi supravegheate prin Autoritatea Nationala de Supraveghere.

In cazul nostru, bancile mai mici vor fi supravegheate direct de BNR, a declarat, vineri, Traian Basescu, dupa intoarcerea sa de la Consiliul European de iarna.

Presedintele Romaniei a laudat sistemul national bancar, afirmand ca statul roman nu va abandona principiile de baza ale acestui sistem, dar ca va trebui sa preia standardele BCE, care sunt universale.

"Pana la intrare in euro, avem nevoie ca sistemul national, care a dat rezultate. Romania n-a cheltuit niciun leu din bugetul de stat, sa finanteze bancile din Romania", a afirmat presedintele Traian Basescu.

Oficialul a spus ca sistemul prin intermediul caruia BCE va supraveghea marile banci din zona euro are nevoie de o legislatie proprie, care va trebui asigurata pana in luna iunie, 2013.

"Unul dintre obiectivele majore ale Consiliului este ruperea cercului vicios dintre banci si state. Pana acum bancile faceau pocinogul si statul venea si platea. Se incearca o detasare a celor doua entitati, mai ales ca acest cerc a generat costuri extraordinare pentru bugete. Exemplu: Spania", a afirmat Traian Basescu.

Presedintele a spus ca viitorul sistem care va fi adoptat de catre Consiliul European va permite ruperea legaturii dintre stat si bancile private.

"De unde banii, daca nu mai dau bugetele? Din Mecanismul European de Stabilitate, care poate sa faca fata la astfel de evenimente", a spus Traian Basescu, referindu-se la situatia ipotetica in care o banca are probleme financiare.

Traian Basescu a zis ca pana la urmatoarea reuniune a Consiliului European, presedintele CE, al BCE si al eurogrupului, au obligatia dsa prezinte o imagine a modului de functionare a mecanismului unic de rezolutie, adica metodologia si legislatia prin intermediul careia BCE va pune in aplicare supravegherea bancara.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1737 ori