Vasilescu (BNR): Un sistem european mai puternic, benefic pentru Romania

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 14:38
2166 citiri
Vasilescu (BNR): Un sistem european mai puternic, benefic pentru Romania

O uniune bancara poate fi necesara, deoarece ar putea contribui la intarirea sistemului bancar european, considera consilierul BNR, Adrian Vasilescu. In opinia sa, un sistem european mai puternic ar fi benefic pentru Romania.

Viziunea BNR coincide cu cea a institutiilor europene. In cursul diminetii, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sustinut un discurs de sustinere a uniunii bancare, in fata Parlamentului European.

"Avem nevoie de uniune bancara si fiscala. Bancile au devenit transnationale, in timp ce regulile au ramas la nivel national. BCE are datoria de a readuce integritatea politicilor monetare. Ea poate decide ce actiuni trebuie intreprinse si in ce conditii, dar toti actorii trebuie sa respecte independenta BCE", a declarat Jose Manuel Barroso.

Mai exact, Uniunea Europeana va prezenta, miercuri, proiectul prin care propune ca Banca Centrala Europeana sa devina, incepand cu 2014, autoritatea suprema de supraveghere a bancilor din zona euro.

"Proiectul mi se pare bun, dar ramane de vazut daca va avea sanse sa fie adoptat", a spus Adrian Vasilescu.

Conform propunerii, BCE va putea acorda sau retrage licente bancare in cele 17 state ale zonei euro si va avea ultimul cuvant de spus in privinta cerintelor de adecvare a capitalului, scrie Mediafax.

De asemenea, BCE va putea impune sanctiuni, inclusiv amenzi, bancilor care refuza sa aplice deciziile institutiei. Agentii BCE vor putea efectua inspectii la sediile bancilor.

Autoritatile nationale vor fi responsabile de implementarea deciziilor BCE si de "munca de zi cu zi" presupusa de supravegherea bancilor. Chestiunile legate de protectia consumatorilor vor ramane la latitudinea bancilor nationale.

"Un sistem european mai puternic va fi benefic si pentru noi, insa ceasul Romaniei nu a sunat inca. Nu stiu in ce masura vor extinde acest sistem si in afara zonei euro, desi asa ar fi de dorit, sa existe o centralizare pe intreaga Uniune Europeana", considera consilierul BNR.

Liderii UE au decis, in iunie, sa urmeze directia unei institutii unice de supraveghere bancara in zona euro, pentru a putea apoi sa permita bancilor acces direct la fondurile de urgenta ale blocului monetar.

De la criza financiara din 2008, bancile europene au primit, din bani publici, injectii de capital, garantii si alte forme de sprijin in valoare totala de 4.500 miliarde euro, accentuand presiunile din zona finantelor publice care au fortat Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si Cipru sa ceara ajutor financiar extern, noteaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#uniune bancara zona euro, #uniune bancara Adrian Vasilescu, #uniune bancara BCE , #stiri BCE