Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Florin Georgescu: Piata bancara din UE risca sa devina tot mai fragmentata

Florin Georgescu: Piata bancara din UE risca sa devina tot mai fragmentata


Uniunea Europeana risca tot mai mult o continuare a procesului de fragmentare a pietei sale bancare, in timp ce accentuarea vulnerabilitatilor sistemice in zona euro a conturat perspectiva unui "deceniu pierdut" pentru dezvoltarea UE si submineaza realizarea pietei unice pentru serviciile financiare, sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu.

"Turbulentele financiare au aratat ca simpla colaborare in cadrul colegiilor de supraveghere nu este suficienta pentru indeplinirea adecvata de catre institutiile de credit a propriului rol in economie, inclusiv pentru evitarea externalitatilor in
planul politicii monetare unice, unde eficacitatea mecanismului de transmisie ar avea de suferit in cazul unui eventual esec al coordonarii dintre autoritatile nationale de supraveghere", se arata in prezentarea "Sectorul bancar si cresterea economica" de pe pagina de internet BNR, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, dintre cele trei alternative, respectiv asigurarea stabilitatii financiare, integrarea financiara si mentinerea politicilor financiare, cea de-a treia este cea care se cuvine a fi reconsiderata, solutia fiind crearea Uniunii Bancare.

Supravegherea integrata la nivelul Bancii Centrale Europene (BCE) este necesara pentru asigurarea increderii depline a tuturor statelor membre in calitatea si impartialitatea controlului bancar, premisa a recapitalizarii directe a institutiilor de credit in dificultate din fondurile disponibile la nivelul Mecanismului European de Stabilitate.

De asemenea, supravegherea integrata mai este necesara pentru protejarea fiabilitatii mecanismului de transmisie a politicii monetare, in conditiile in care acesta depinde de mentinerea unui sistem financiar stabil in zona euro si "pentru valorificarea optima a interactiunii dintre controlul prudential al institutiilor de credit, monitorizarea sistemului de plati si evaluarea riscurilor la nivelul intregului sistem financiar (ultimele doua fiind deja in perimetrul de competenta al BCE)".

"Independenta operationala este fundamentala pentru o supraveghere eficace, eliberata de presiunile si interesele locale", se mai arata in document.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1887 ori