Summit-ul UE: Ce au decis liderii Europei

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 08:31
2523 citiri
Summit-ul UE: Ce au decis liderii Europei

Summit-ul UE vine intr-un context special, in care criza datoriilor face victime la foc automat. Mariile economii europene cauta ajutor din partea Uniunii. Care sunt conditiile viitoarelor masuri economice la nivelul UE si cum va fi castigata increderea investitorilor?

- Liderii europeni au convenit, dupa discutii care au durat mai bine de 13 ore asupra infiintarii unui mecanism care permite recapitalizarea directa a bancilor.

- O alta decizie importanta luata in cadrul Summitului de la Bruxelles este acordarea unui ajutor de 120 de miliarde de euro pentru masuri imediate de crestere economica.

- Ajutorul a fost adoptat dupa lungi discutii in care Italia si Spania au pus o serie de conditii. Cele doua tari, care platesc dobanzi din ce in ce mai mari pentru a rezista pe piete in pofida reformelor introduse, s-au declarat pregatite sa adopte masuri pentru crestere daca vor fi gasite solutii si pentru scaderea acestor taxe.

Euro inregistreaza cea mai mare apreciere in fata dolarului din acest an

Euro s-a apreciat vineri cu 1,9% fata de dolar, cea mai mare crestere din acest an, dupa ce liderii europeni au decis la summitul de la Bruxelles sa relaxeze termenii imprumuturilor pentru bancile spaniole, transmite Bloomberg.

Cererea pentru euro a fost provocata de eliminarea de catre participantii la reuniune a conditiei ca imprumuturile destinate bancilor spaniole sa dea un statul preferential guvernelor creditoare.

Euro inregistreaza cea mai mare crestere fata de dolar din acest an

Eurobondurile n-au trecut de Angela Merkel, in ciuda presiunilor

Angela Merkel a rezistat presiunilor in privinta adoptarii eurobondurilor, iar asistenta directa oferita sistemului bancar nu va fi posibila fara noi reforme, potrivit unor apropiati ai Angelei Merkel. Astfel, victoria Spaniei si Italiei la summitul UE in fata Germaniei este una aparenta.

"Ideea centrala este ca au existat tentative masive in ultimele zile de mutualizare a datoriilor statelor europene. Faptul ca Angela Merkel, sustinuta de alte state, a evitat cu succes acest lucru este un lucru bun pentru Germania ca ancora de stabilitate, este un lucru bun si pentru Europa", argumenteaza Secretarul-general al CDU, Hermann Groeh, citat de ZDF.

Merkel a tinut piept presiunilor privind eurobondurile

Financial Times, despre conflictul Ponta-Basescu: Adevarata drama de la acest summit

Disputa dintre presedintele roman Traian Basescu si premierul Victor Ponta pe tema participarii la summitul UE de la Bruxelles este tratata ironic, joi, de un corespondent al cotidianului Financial Times, care o numeste "adevarata drama de la acest summit".

"Uitati de (cancelarul german Angela) Merkel versus (presedintele francez Francois) Hollande, de nord versus sud sau de (presedintele Comisiei Europene Jose Manuel) Barroso versus (presedintele UE Herman) Van Rompuy. Adevarata drama la acest summit este disputa dintre presedintele roman, Traian Basescu, si premierul sau, Victor Ponta", scrie Joshua Chaffin, corespondentul Financial Times la Bruxelles pe live blogul publicatiei, intr-un post de la ora 18.55 (20.55 ora Romaniei).

16.11 - Muntenegru, are unda verde la negocierile de aderare la UE

Intr-o declaratie adoptata la finalul summitului lor de la Bruxelles, sefii de stat si de guvern ai UE au afirmat ca "aproba" recomandarea in acest sens facuta marti de ministrii lor de afaceri europene - de "a incepe negocierile de aderare" cu Muntenegrul.

Cu toate acestea, ei au precizat ca aceasta tara mai are de lucrat in ceea ce priveste garantarea independentei justitiei si lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei.

Muntenegru incepe negocierile de aderare la Uniunea Europeana

15.51 - Van Rompuy, pe Twitter: UE a ajuns la un acord pentru crearea unui brevet european

Uniunea Europeana a ajuns vineri la un acord care permite crearea unui brevet unic european, a anuntat presedintele UE, Herman Van Rompuy, pe contul sau de Twitter, potrivit AFP.

"Am ajuns la un acord final asupra brevetului european", a precizat Van Rompuy.

UE incearca de cateva decenii sa puna la punct un sistem de brevet care sa protejeze o singura data o inventie in toate statele membre, insa discutiile s-au blocat asupra orasului care ar trebui sa gazduiasca o jurisdictie unificata, competenta pentru a se pronunta asupra litigiilor la scara europeana.

Van Rompuy: UE a ajuns la un acord pentru crearea unui brevet european

15.40 - Francois Hollande anunta ca va supune "rapid" ratificarii deciziile luate la nivel european

Presedintele Frantei, Francois Holande, a anuntat vineri ca va supune "rapid" Parlamentului francez spre ratificare "toate deciziile" adoptate in cursul summitului european, inclusiv Pactul bugetar, relateaza AFP.

"Propun sa fie supuse Parlamentului toate deciziile luate la nivel european, Pactul de crestere, supravegherea bancara, taxa pe tranzactii financiare, pactul bugetar, pentru a exista o coerenta", a declarat Hollande in cursul unei conferinte de presa.

15.00 - Premierul Romaniei, Victor Ponta a facut o declaratie de presa

Business24prezinta cele mai importante declaratii ale premierului Ponta:

- Nu se iau bani din fondurile europene alocate Romaniei. Existau zvonuri ca se va face acest lucru. Putem sa transferam fonduri de la un program la altul.

- O alta veste buna este ca analiza de tara a remarcat faptul ca Romania isi mentine toate obligatiile si tintele stabilite cu FMI si Banca Mondiala. Pastrarea ratingului de tara este o alta veste buna. Este un semn ca Romania poate sa isi pastreze stabilitatea

- Am avut discutii informale pe tema Schengen si sunt foarte optimist ca in toamna vom avea decizia pe care o asteptam

- S-a adoptat in mod oficial intentia la nivel european de finalizare pana la finalul anului 2012 a principalelor decizii privind bugetul pe 2014-2020

- Au fost discutii extrem de lungi si intense. Cuvantul cel mai des: colaborarea cu parlamentele nationale

- Am luat decizia de a cere Parlamentului Romaniei inca o sesiune extraordinara pentru a prezenta concluziile si pentru a incepe sa luam masurile administrative si legislative necesare

- Suma din Pactul de Crestere provine din fonduri dezangajate, Romania nu are astfel de fonduri.

14.14 - Presa internationala: Italia si Spania, castigatorii acordului

Presa europeana analizeaza vineri acordul convenit la Consiliul European, care permite recapitalizarea directa a bancilor si folosirea fondurilor europene pentru cumpararea de datorii ale statelor aflate in dificultate, considerand acest acord o victorie a Spaniei si Italiei.

- Presa franceza, mai critica: Spania si Italia au perturbat agenda summitului european dand o "lovitura de forta" pentru a ajunge la un acord.

- Financial Times titreaza ca "Spania a obtinut acordul pentru restructurarea sectorului sau bancar"

- Cotidianul La Repubblica: "Un triumf al axei Monti-Hollande". cu ajutorul veto-ului lui Monti si Rajoy, liderii UE au ajuns la un acord asupra scutului impotriva primelor de risc cerut de Italia".

- Presa germana: Cotidianul economic Handelsblatt titreaza "Victorie la puncte pentru Monti", Spiegel: "Italia si Spania au castigat in pokerul negocierilor"

Summit 2012: Presa europeana prezinta Italia si Spania drept principalii castigatori

13.31 - Acordul de la Bruxelles ar putea ajuta economia din Irlanda

Decizia liderilor statelor din zona euro de a permite recapitalizarea directa a bancilor va schimba substantial "regulile jocului" pentru Irlanda, facilitandu-i revenirea pe pietele financiare, a indicat vineri .

"Dupa ce vor fi puse la punct detaliile, intre iulie si sfarsitul anului, va exista un impact real asupra nivelului datoriei noastre si ni se va imbunatati considerabil capacitatea de a reveni pe piete si de a nu avea nevoie de un al doilea pachet de salvare", a declarat vicepremierul Eamonn Gilmore.

Acordul de la Bruxelles schimba substantial "regulile jocului" pentru Irlanda

13.00 - Angela Merkel isi explica pozitia adoptata in cadrul Summitului

Cancelarul Angela Merkel a apreciat vineri ca a ramas "credincioasa" principiilor sale acceptand compromisurile destinate ajutorarii tarilor din zona euro aflate in dificultate.

"Eu cred ca am realizat ceva important, dar am ramas credinciosi filozofiei noastre, si anume nicio prestatie fara ceva in schimb. Ramanem in intregime in schema precedenta, adica prestatie, ceva in schimb, conditionalitate si control", a apreciat cancelarul german, in a doua zi a summitului european de la Bruxelles.

Merkel isi motiveaza compromisul

Pietele financiare reactioneaza pozitiv la deciziile anuntate dupa Summit

Dupa ce vestea a fost anuntata la Bruxelles, euro s-a apreciat fata de dolar pe bursele din Asia.

Asa cum au sperat Madridul si Roma, dobanzile imprumuturilor pe termen lung se destindeau foarte clar vineri dimineata. Randamentul la obligatiunile spaniole a scazut la 6,466%, fata de 6,896% joi seara, iar cel italian se stabiliza la 5,865%, fata de 6,182%.

10.53 - Liderii europeni au convenit asupra unui mecanism care permite recapitalizarea directa a bancilor

Liderii europeni au convenit punerea in practica, pana la finalul anului, a unui mecanism ce permite recapitalizarea directa a bancilor, in anumite conditii, prin intermediul Instrumentului European de Stabilitate Financiara (FESF, operational pana la 30 iunie 2013, data pana la care functioneaza in paralel cu MES) si a Mecanismului European de Stabilizare (MES).

"Va fi stabilit un mecanism unic de supraveghere financiara, in care Banca Centrala Europeana isi va juca rolul deplin", a explicat, la randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

10.16 - Liderii europeni au decis alocarea a 120 de miliarde de euro pentru masuri imediate de crestere economica

Reprezentatii tarilor europene au decis alocarea a 120 de miliarde de euro pentru masuri imediate de crestere economica, acordul fiind posibil dupa ce Spania si Italia au primit garantiile necesare privind masurile de ajutor pe termen scurt.

Dintre cele 120 de miliarde de euro din cadrul "pactului pentru crestere economica si locuri de munca", jumatate reprezinta capacitatea de imprumut, sporita, a Bancii Europene de Investitii (BEI), 55 de miliarde de euro provin din realocarea fondurilor structurale neutilizate, iar 5 miliarde de euro din lansarea in aceasta vara a obligatiunilor de proiecte pentru finantarea infrastructurii de transport si energie.

08:13 - Spania si Italia s-au resemnat si au aprobat pactul de crestere economica

Spania si Italia au renuntat in cele din urma la obiectiile lor si au aprobat pactul de crestere cu o valoare de 120 de miliarde de euro, a declarat vineri dimineata premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

Acordul vine dupa ce, in cursul noptii de joi spre vineri, reprezentantii Italiei si Spaniei s-au angajat intr-o confruntare cu partenerii europeni, pentru ca acestia sa le ofere rapid ajutorul, amenintand cu respingerea pactului amintit.

04.30 - Discutiile intre liderii europeni au durat peste 13 ore

Discutiile intre liderii celor 17 tari europene s-au incheiat in jurul orei 04.30 (ora locala 5.30), intr-un "maraton" de peste 13 ore.

Summit UE:Discutii timp de 13 ore la foc automat

01:00 - Italia si Spania conditioneaza acordul

Italia si Spania si-au conditionat joi seara acordul lor fata de adoptarea masurilor de crestere economica in Europa de punerea in aplicare a unor solutii de urgenta pentru tarile care se afla in impas financiar, potrivit delegatiilor celor doua tari, aflate la Bruxelles.

"Nu este o abtinere de fond, dar vrem ca acest aspect sa faca parte dintr-o singura rezolvare, solutiile pe termen lung trebuie sa fie legate de cele pe termen scurt", au declarat delegatii italieni aflati la summitul de la Bruxelles. Delegatia spaniola a declarat ca sustine acest punct de vedere.

"Suntem in favoarea unui pact de crestere economica, nu il blocam, dar sunt necesare si masuri de urgenta", a declarat un dipplomat spaniol, lasand sa se inteleaga ca nu va exista nici un pact fara aceste masuri menite sa ajute pe termen scurt tarile aflate in dificultate.

Italia si Spania, care platesc dobanzi din ce in ce mai mari pentru a rezista pe piete in pofida reformelor introduse, s-au declarat pregatite sa adopte masuri pentru crestere daca vor fi gasite solutii si pentru scaderea acestor taxe.

"Discutia nu este blocata, ea va continua", a declarat Van Rompuy in timpul unei conferinte de presa, referindu-se la conditionarea Italiei si Spaniei.

Cum au decurs negocierile intre UE si cele doua tari.

00:10 - Acord de 120 de miliarde de euro pentru stimularea economiei UE

Liderii europeni au ajuns la un acord in ceea ce priveste pactul pentru crestere economica, ajungand la o suma de 120 de miliarde de euro, a anuntat joi presedintele UE, Herman Van Rompuy.

"Am ajuns la un acord pe un anumit numar de puncte", a declarat Van Rompuy in timpul unei conferinte de presa de dupa prima zi a summitului de la Bruxelles. El a citat "agenda pentru crestere economica si locuri de munca" pentru care "vom aloca aproximativ 120 de milioane de euro, pentru a putea lua masuri imediate de crestere economica.

El a precizat ca acest program se bazeaza pe o crestere a capacitatii de imprumut a Bancii Europene de Investitii (BEI) cu 60 de miliarde de euro, iar restul de 60 de miliarde provin din fondurile structurale neutilizate.

Vor mai fi si proiecte de emitere a unor bonduri care vor fi "demarate in vara" pentru a finanta infrastructurile de transport si energie, estimate la cinci miliarde de euro.

Acest subiect, aflat de mult timp intre temele de discutii ale Comisiei Europene, a fost sustinut, in urma cu o saptamana, de catre cele patru principale economii ale zonei euro: Germania, Franta, Italia si Spania.

28.06.2012 - 23:40 - Fondurile UE nu vor fi reduse in 2014-2020, inclusiv pentru Romania

Comisia Europeana (CE) a propus in reuniunea Consiliului European ca Romania si alte state membre sa nu aiba fonduri UE reduse in perioada 2014-2020, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, recomandand in acelasi timp autoritatilor de la Bucuresti sa creasca gradul de absorbtie a banilor comunitari.

"Romania, in 2014-2020, nu va avea fonduri europene reduse, nici pe ceea ce priveste platile directe in politica agricola comuna, nici pe fondurile structurale si de coeziune, dar tine foarte mult de noi sa imbunatatim capacitatea de absorbtie a fondurilor europene si sa identificam in mod corect prioritatile pentru 2014-2020", a spus Ponta.

Ponta a mai declarat, la Bruxelles, ca in cadrul recomandarilor specifice de tara ale presedintelui Comisiei Europene a fost apreciat faptul ca Romania s-a incadrat in coordonatele acordului incheiat cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, principala recomandare fiind de respectare in continuare a obligatiilor asumate de Guvern.

28.06.2012 - 22.01 - Summit UE: Limitarea cresterii ratelor dobanzii, subiect de dezbateri

Discutiile liderilor europeni reuniti la Bruxelles au vizat, in mod special, gasirea unor solutii pentru a limita cresterea ratelor dobanzilor, care afecteaza mai ales Spania si Italia.

Italia a cerut o flexibilitate in posibilitatea rascumpararii datoriei publice pe pietele "secundare" de catre Instrumentul European de Stabilitate Financiara, cu conditia ca statul sa fie supus unei analize a Bancii Centrale Europene.

Spania a prezentat deja o cerere oficiala de asistenta de la FESF pentru sectorul sau bancar.

#crestere economica UE, #acord european finantare, #summit UE Bruxelles , #UE