Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Soros: Criza din zona euro ameninta sa distruga Uniunea Europeana

Soros: Criza din zona euro ameninta sa distruga Uniunea Europeana


Criza din Grecia va atinge punctul culminant in toamna, dupa ce un nou guvern nu va reusi sa respecte conditiile acordului de ajutor extern, si este putin probabil ca Germania si Bundesbank sa-si asume rolul de lider pentru a scoate zona euro din criza, afirma miliardarul George Soros.

Dupa cele trei luni, va fi prea tarziu pentru ca Germania, cea mai mare economie a zonei euro, sa ia masurile de iesire din criza, a spus Soros, citat de cotidianul New York Times.

Criza din zona euro ameninta sa distruga Uniunea Europeana si sa impinga Europa intr-un "deceniu pierdut", similar Americii Latine in anii '80, a spus el. Prezent la o conferinta pe teme economice la Trento, Italia, Soros a definit situatia grava a euro ca o criza a datoriilor suverane, interconectata strans cu o criza a sistemului bancar.

"O soarta similara cu cea a Americii Latine asteapta acum Europa. Asta este responsabilitatea pe care trebuie sa o constientizeze Germania si celelelate state creditoare. Dar nu este niciun semn ca s-ar intampla asa ceva", a afirmat miliardarul.

Soros a declarat ca se asteapta ca alegerile din Grecia sa conduca la un guvern dispus sa respecte conditiile din acordul de ajutor financiar extern, insa noul executiv se va afla in imposibilitatea de a face acest lucru.

"Criza din Grecia ar putea atinge punctul culminant in toamna. Pana la acel moment, economia germana va incetini, astfel ca va fi si mai dificil decat in prezent pentru cancelarul Angela Merkel sa convinga populatia germana sa accepte noi responsabilitati in Europa. Asta creeaza o fereastra de trei luni", a spus el.

"Povara si vina" ajustarii dezechilibrelor din zona euro cad in totalitate asupra statelor mai slabe de la periferia zonei euro, chiar daca statele din centrul uniunii monetare au o responsabilitate mai ridicata pentru criza.

"Centrul" este responsabil pentru crearea unui sistem defect, de introducerea unor tratate defecte, de urmare a unor politici defecte si de adoptarea tot timpul a unor masuri insuficiente si cu intarziere", a adaugat Soros.

Soros propune cateva masuri pentru salvarea zonei euro

Miliardarul a cerut infiintarea unei scheme de asigurare a depozitelor la nivel european si acces direct al bancilor la fondul de salvare al zonei euro, supraveghere financiara si reglementari comune.

De asemenea, ar fi necesare masuri pentru a reduce costurile de imprumut ale statelor puternic indatorate, insa si acestea ar avea nevoie de sprijinul Germaniei si al Bundesbank. Zona euro ar avea in final nevoie de o autoritate financiara care sa preia o mare parte din riscurile de solvabilitate ale statelor membre, a adaugat el.

Sistemul financiar din Europa se fragmenteaza si se reorganizeaza de-a lungul unor linii nationale, a declarat miliardarul, evolutie care in cativa ani va face posibila o dezmembrare ordonata a zonei euro.

Autoritatile germane ar trebui sa faca "un efort extraordinar" pentru a obtine in urmatoarele trei luni sprijinul populatiei pentru masurile necesare opririi actualelor trenduri, insa oficialii de la Berlin trebuie convinsi cu orice pret sa arate spirit de conducere si sa mentina Uniunea Europeana, considera Soros.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1400 ori