Uniunea bancara europeana - avantaje si dezavantaje pentru banci si clientii acestora

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 13:05
3138 citiri
Uniunea bancara europeana - avantaje si dezavantaje pentru banci si clientii acestora

Persoanele care au depus bani la banci aflate in pericol de faliment ar putea fi mai bine protejate in cazul in care uniunea bancara despre care vorbesc reprezentantii institutiilor oficiale ar fi infiintata.

Schemele paneuropene de abordare a bancilor falimentare si protejare a deponentilor ar putea deveni mai simplu de aplicat, se arata intr-o analiza publicata miercuri de Financial Times (FT).Dar implementarea a ceea ce a sugerat agenda ambitioasa - toate bancile sub egida BCE pana in 2014 - este fantezista, potrivit FT.

Deja unele obstacole sunt evidente, cum ar fi dorinta Germaniei de a pastra supravegherea bancilor sale de economii sensibile din punct de vedere politic. Berlinul vrea sa limiteze supravegherea BCE pentru cele 20-25 cele mai mari institutii ale zonei euro.

Angela Merkel: BCE nu poate supraveghea toate bancile europene

Care sunt problemele implicate de noile atributii ale BCE

Propunerile vor necesita supraveghetori nationali, iar BCE va trebui ca coopereze pe larg, riscand un schimb de acuzatii in cazul in care lucrurile merg prost.

Exista apoi problemele legate de tragerea la raspundere a BCE. Faptul ca oficialii ar putea fi interpelati in Parlamentul European (PE) pare foarte indepartat odata ce erupe o criza bancara locala.

Marea ingrijorare in acest context este ca aceasta initiativa sa nu se transforme in certuri diplomatice indelungi, care afecteaza atunci cand Mecanismul European de Stabilitate (MES) - fondul de salvare de 500 de milioane de euro - poate pompa capital direct in bancile aflate in dificultate, conform Agerpres.

Cu cat propunerile sunt amanate mai mult, cu atat mai precare devin problemele Spaniei si nu este bine pentru investitori, concluzioneaza FT.

Dezacorduri intre statele europene privind aplicarea planului de supervizare bancara

Intr-un articol publicat de New York Times se atrage atentia asupra faptului ca la nivelul Europei pot aparea dezacorduri in legatura cu ideea unui singur supraveghetor pentru bancile regiunii, desi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a descris aceasta propunere drept primul pas dintr-un demers reinnoit pentru o Europa unificata federal.

Jose Manuel Barroso: "Vom avea nevoie de o Federatie a statelor UE"

In cadrul discursului sau privind starea Uniunii, Barroso a subliniat planul pentru o mai mare reglementare a BCE ca parte cruciala a efortului de a solutiona criza datoriilor. Propunerea, care va necesita aprobarea unanima a celor 27 de tari membre ale UE, va conferi BCE competenta de a retrage licente bancare, de a-i amenda pe creditorii care nu se conformeaza si cere ca toate cele 6.000 de banci din zona euro sa adere la sistem pana in ianuarie 2014.

Dezacordul privind propunerea de supraveghere bancara a fost un semn de rau augur pentru un progres rapid al ambitiilor mai ample schitate de Barroso, potrivit NYTimes. Orice intarziere ar putea fi dureroasa pentru tari precum Spania, care au nevoie de infuzii financiare pentru bancile sale.

Unii liderii europeni au declarat ca astfel de infuzii din fondul de salvare permanent al zonei euro, MES, sunt conditionate de viitorul rol al BCE in cadrul uniunii bancare.

Cancelarul german Angela Merkel a facut clara preocuparea tarii sale ca este nerealist sa te astepti ca BCE sa fie in masura sa supravegheze 6.000 de banci in mod eficient, asa cum propune planul, deoarece autoritatile de reglementare ar trebui sa faca prea multe lucruri in acelasi timp.

Intr-o declaratie separata, Ministerul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a recomandat ca banca centrala "sa se focalizeze initial asupra unor banci relevante sistemic, cele care prezinta riscuri de natura sistemica sau sunt beneficiare de ajutor de stat", in timp ce "bancile care nu sunt importante sistemic ar trebui, in principiu, sa continue sa fie supervizate de catre autoritatile nationale de supraveghere".

Unii analisti atrag atentia asupra faptului ca impartirea responsabilitatii intre autoritatile nationale de supraveghere si BCE va duce la o serie de probleme suplimentare, pentru ca o astfel de diviziune si coordonarea nu pot functiona niciodata perfect.

Un dezacord din diferite motive a venit, de asemenea, din tari precum Ungaria, Romania si Republica Ceha, care sunt membre ale UE, dar nu si ale zonei euro. Ele si-au exprimat ingrijorarea legata de o potentiala functionare privind banci care nu sunt reglementate de noul supraveghetor unic si ajutate de fondul de salvare european.

Unii oficiali din Marea Britanie, un membru important al blocului, dar care nu face parte din zona euro, se tem de efectul pe care planul bancar centralizat l-ar putea avea asupra Londrei, cel mai mare centru financiar din Europa.

Noile atributii ale BCE ar putea afecta bancile britanice

Un alt obstacol in calea aprobarii rapide a planului ar putea veni de la Parlamentul European insusi. Parlamentul are acum un cuvant de spus doar asupra unei parti a pachetului privind rolul viitor al unei alte agentii, Autoritatea Bancara Europeana. Dar acest rol limitat nu este suficient, a afirmat Hannes Swoboda, liderul grupului Socialistilor si Democratilor din Parlament.

"Propunerile ar trebui sa fie vazute ca un pachet global de negociat pe picior de egalitate intre guvernele din UE si Parlamentul European", a afirmat Swoboda.

A acorda insa Parlamentului doar un rol formal ar putea prelungi procesul pana anul viitor si intarzia posibilitatea de a oferi ajutor direct pentru banci din tari precum Spania, a declarat un diplomat european care a vorbit sub conditia anonimatului, deoarece Parlamentul nu a facut inca o cerere oficiala de a se implica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE supervizare bancara, #pozitii BCE supervizare bancara, #lideri europeni atributii BCE, #probleme plan supervizare bancara, #dezacord state UE BCE , #stiri BCE