Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE va relansa ideea supervizarii financiare la nivel european

UE va relansa ideea supervizarii financiare la nivel european

Liderii europeni vor sa relanseze joi, in lumina crizei financiare, ideea controversata a unei supervizari coordonate a pietelor din Europa, supervizare care ramane in prezent de competenta statelor membre, potrivit proiectului de declaratie al summitului, obtinut de AFP. In acest document, cele 27 de state membre UE subliniaza "necesitatea unei consolidari a supervizarii sectorului financiar european, in special a grupurilor transnationale, in vederea dezvoltarii unui sistem coordonat de supervizare la nivel european". Pe termen scurt, ei cer autoritatilor nationale de supervizare "sa se reuneasca cel putin o data pe luna pentru a proceda la schimburi de informatii".


Miercuri, inainte de a pleca la Bruxelles pentru summit , presedintele Traian Basescu declarase ca Romania respinge propunerea de infiintare a unei autoritati unice de supraveghere a sistemului bancar din statele UE, precizand ca tara noastra nu are nevoie de un tutore.


"Romania va respinge energic orice incercare de creare a unui sistem de autoritate unica de supraveghere a sistemului bancar. Constitutia si legislatia Romaniei fac din BNR structura responsabila de gestionarea sistemului bancar national. Nu avem nevoie de un tutore", declarase Basescu.


Criza financiara a subliniat necesitatea unei mai bune supravegheri a bancilor, deoarece sistemul actual, in care fiecare tara membra are propria autoritate nationala de control, si-a demonstrat limitele. Sistemul actual este putin adaptat la realitatea unui sector in care domina grupurile multinationale.


Cei 27 incearca de mult timp sa se puna de acord pentru a-si coordona mai bine actiunile, insa fara prea mult succes. Tarile in care sunt instalate sediile marilor grupuri financiare pledeaza pentru maximum de centralizare, in timp ce tarile in care predomina filialele se tem ca isi vor pierde orice drept fata de aceste societati.


Astfel, saptamana trecuta, cei 27 nu au reusit sa se puna de acord pentru consolidarea coordonarii in domeniul supravegherii sectorului de asigurari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1004 ori