Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Efectele Acordului Basel II asupra pietei romanesti

Efectele Acordului Basel II asupra pietei romanesti
Acordul Basel II, care presupune un nou set de standarde in ceea ce priveste cerintele de capital minim impuse institutiilor bancare, va fi aplicabil si in tara noastra, incepand cu anul 2007."Basel II are ca principal scop imbunatatirea stabilitatii financiare printr-o mai stransa cooperare intre bancile comerciale si private, pe de o parte, si intre banci si supraveghetori (Bancile Centrale) pe de alta", a declarat, ieri, in cadrul Forumului Financiar sud-est european, guvernatorul Bancii Nationale a Spaniei si presedintele Comitetului Basel pentru Supravegherea Bancara, Jaime Caruana.

Instabilitatea financiara cere o combinare a elementelor micro si macroeconomice. Din aceasta perspectiva, acordul Basel II reprezinta o adevarata revolutie in reglementarea financiara, dar si in supravegherea bancara, a precizat Caruana.


Sistemul intareste managementul riscului


Potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Spaniei, Basel II intareste strategiile de solvabilitate, impunand bancilor sa-si programeze capitalul pe termen lung, pentru a reusi sa opereze intr-o perioada de dificultate. De asemenea, intareste perspectivele macroeconomice in supraveghere. Insa, cel mai important aspect, considera Jaime Caruana, este dezvoltarea unui sistem de management al riscului. "Uneori, in situatii de instabilitate, se ia o marja prea mare de risc si din acest motiv trebuie sa avem un cadru de capital mai sensibil la risc. Basel II incearca doar sa intareasca sistemul de management al riscului, prin modele cantitative, dar si calitative", a precizat Caruana. Domnia sa afirma ca o cultura a riscului trebuie promovata in toate bancile. Basel II intareste si sistemul de guvernanta corporativa si transparenta.


Provocari


Referindu-se la transparenta, guvernatorul Bancii Centrale a Albaniei, Ardian Fullani, a precizat ca dezvaluirea de informatii din partea unei banci poate deveni problematica daca nu este sustinuta de un public educat, mai ales ca publicul este foarte sensibil la vestile mai putin bune. Implementarea Basel II reprezinta o provocare si pentru Albania. Potrivit lui Fullani, o prima problema este reprezentata de adaptarea sucursalelor bancilor straine. Acestea fie preiau standardizarea de la banca-mama, fie trebuie sa se bazeze pe modelele interne ale tarii. In ultimul caz, vizibilitatea aplicarii prin modele interne este mai mica, iar procesul presupune o pregatire speciala. Implementarea atrage si necesitatea dezvoltarii industriei de rating. "Sistemul va fi o provocare pentru toate bancile care trebuie sa supravietuiasca in noul cadru", a concluzionat Ardian Fullani.


Neajunsuri


Implementarea acordului va contribui la imbunatatirea ratingului de tara pentru Romania, desi ar putea afecta volumul afacerilor derulate de banci, solvabilitatea bancilor, ar putea determina, de asemenea, cresterea concentrarii bancare, influentand negativ competitia pe piata bancara, precum si retragerea de pe piata a bancilor mici. "Trebuie sa tinem cont ca in regiune activeaza sisteme bancare mici, iar implementarea presupune costuri mari. Totodata, si termenele-limita sunt mai stranse, ceea ce va duce la suprapunerea reajustarilor, a realocarilor de resurse", a subliniat presedintele Institutului Bancar Roman (IBR), Petru Rares. Domnia sa apreciaza ca acest acord Basel II va determina un nou val de consolidari, preluari si fuziuni, in conditiile in care subsidiarele marilor banci straine isi vor intari pozitia, datorita faptului ca nu au nevoie de reajustari. De asemenea, aceleasi subsidiare vor aborda mai rapid marile firme din Romania. In acelasi context, exista temerea ca si intreprinderilor mici si mijlocii sa li se ceara un capital mai mare. Referindu-se la cateva dintre problemele semnalate de presedintele IBR, Jaime Caruana a specificat ca IMM-urilor li se vor formula aceleasi cerinte de capital sau chiar cu 20-30% mai mici. "Acordul Basel II incearca, totodata, o abordare echilibrata a problemei concurentei dintre bancile straine si bancile nationale", a adaugat Caruana.

Raluca Bara
CurentulTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3722 ori