Dupa transformarile din ultima perioada pentru revenirea in siguranta la birou a companiilor, piata birourilor va fi nevoita sa continue sa se redefineasca, pentru a asigura spatii care promoveaza inovatia si colaborarea in noul context, potrivit consultantilor Colliers International.
Biroul va ramane elementul central al companiilor, dat fiind ca nevoia unei colaborari intense si a interactiunii sociale in sfera profesionala e greu de satisfacut in mediul virtual, efectele acestei perioade fiind asteptate sa se reflecte asupra modului de lucru si a organizarii spatiului de lucru.
"Biroul viitorului va pune accent pe promovarea interactiunii sociale si a colaborarii. Ne asteptam la un nou mod de lucru, care va presupune un mix intre munca de la birou si cea de la distanta, de acasa sau din alte spatii. Cel mai probabil, angajatii vor prefera sa desfasoare remote acele activitati care presupun lucrul concentrat si sa mearga in birou pentru lucrul colaborativ - intalniri cu clientii, sesiuni de brainstorming, intalniri de proiect si asa mai departe. In acest context, credem ca biroul va trece printr-un proces de redefinire, iar accentul va fi pus pe calitatea spatiului si pe experienta angajatilor, promovand identitatea si cultura spatiului", explica Daniela Popescu (foto), Associate Director Office Advisory in cadrul Colliers International Romania.
Majoritatea proprietarilor de spatii de birouri mizeaza pe o piata stabila, cu chirii in stagnare, insa 30% se... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 10:00
Principala problema a noilor antreprenori o reprezinta, de multe ori, spatiul in care sa-si porneasca afacerea. "Nicaieri nu-i ca acasa!", a mers ca formula magica pentru Dorothy in Vrajitorul din Oz, dar, in cazul unui consultant in afaceri sau al unui freelancer care se respecta, se impune gasirea unui spatiu adecvat, in care sa-si desfasoare cu succes activitatea.
A_Best Business Lounge, salonul de afaceri deschis in Bucuresti, la initiativa Aurei Ipate, se dovedeste a fi mixul perfect intre confortul si familiaritatea unui camin cald si spatiul office in care speri sa-ti muti candva afacerea.
Afla mai multe despre noul concept de spatii de lucru puse la dispozitia antreprenorilor aflati la inceput de drum din interviul acordat Business24 de Aura Ipate.
Cum ati defini spatiul de Business Lounge: un compromis intre stilul office si varianta hub sau un mix care combina ce este mai bun din cele doua variante?
Conceptul A_BEST Business Lounge poate fi definit ca un mix intre cele doua variante.
Ceea ce am dorit prin crearea acestui spatiu este sa ne adresam in special antreprenorilor/ echipelor mai mici, care sunt la inceput de drum si care isi doresc un spatiu situat ultracentral, si - in acelasi timp - care sa le permita sa isi eficientizeze cat mai mult costurile.
Salile de lucru de la A_BEST Business Lounge sunt potrivite in special pentru antreprenorii, freelancerii sau firmele care pun accent pe serviciile de training si consultanta, si care au... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 00:00
Prima problema a unui antreprenor in devenire este gasirea unui punct de plecare pentru afacerea sa - un sediu.
Cunoasterea obiectivelor de business si a celor imobiliare sunt pasi esentiali in gasirea sediului potrivit.
Inceputurile antreprenoriatului ascund adesea capcane de buget si cheltuieli care, cu putin ajutor, pot fi limitate.
La ce apeleaza antreprenorii cand vine vorba de spatiul de lucru? Care este profilul unui birou potrivit pentru un start-up?
Iata cateva sfaturi de care orice antreprenor ar trebui sa tina cont cand incepe cautarea unui sediu, pentru a nu cadea in mirajul entuziasmului de inceput de proiect:
Timpul de cautare
In primul rand, antreprenorul trebuie sa-si planifice cu atentie timpul de cautare. Nu este niciodata simplu sa gasesti o locatie corespunzatoare. Aceasta activitate iti ocupa foarte mult timp, iar majoritatea start-up-urilor o neglijeaza.
Indrumarile unui agent imobiliar te pot salva de mult timp pierdut. In acelasi timp te ajuta la alegerea unor locatii potrivite, inlaturand in acest mod timpul irosit cu negocieri fara success.
Pana se va gasi o locatie potrivita de birou, echipa unui start-up are posibilitatea de a se stabili temporar intr-un spatiu comun de lucru, de exemplu un hub sau un incubator, acestea obtinandu-se in maxim o luna.
In cazul in care se doreste inchirierea unui spatiu pentru biroul personal, timpul ideal de cautare a locatiei ar fi o perioada de 4 pana la 6 luni. Perioada de... mai mult
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 15:15
Anul acesta tranzactiile de pe piata imobiliara vor creste, estimeaza specialistii companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
"In Romania, cu un plus de 250 puncte procentuale, atat pentru randamentele pentru cele mai bune cladiri de birouri cat si pentru cele mai bune centre comerciale, fata de capitalele tarilor din vestul Europei, suntem de parere ca pentru anumite proiecte imobiliare exista importante avantaje financiare oferite de caracteristicile pietei investitionale locale", arata un raport realizat de firma de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
Proiectele imobiliare prime, in cazul in care ofera contracte de inchiriere pe termen lung, vor genera in continuare interesul fondurilor de investitii, mentioneaza acelasi raport.
Reprezentantii companiei de consultanta imobiliara si de brokeraj imobiliar mai estimeaza ca randamentele vor ramane stabile la 8.25% pentru cladirile de birouri prime, si la nivelul de 8.5% pentru centrele comerciale prime.
Primul trimestru al acestui an a marcat piata imobiliara printr-o nesperata crestere a interesului companiilor pentru inchirierea de spatii de birouri. Nivelul mai mic al chiriilor si flexibilitatea proprietarilor sunt factori care contribuie la "dezmortirea" segmentului office.
In primul trimestru al anului, cererea companiilor a crescut cu 30%, spun reprezentantii Esop, una dintre cele mai mari companii de profil, ale carei servicii au fost contractate de nume precum Enel, Mega Image sau... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 07:01
Primul trimestru al acestui an a marcat piata imobiliara printr-o nesperata crestere a interesului companiilor pentru inchirierea de spatii de birouri. Nivelul mai mic al chiriilor si flexibilitatea proprietarilor sunt factori care contribuie la "dezmortirea" segmentului office.
In primul trimestru al anului, cererea companiilor a crescut cu 30%, spun reprezentantii Esop, una dintre cele mai mari companii de profil, ale carei servicii au fost contractate de nume precum Enel, Mega Image sau Cosmote.
Reprezentantii ESOP mentioneaza ca volumul cererii va fi cu 30% mai mare fata de anul trecut si cu 35% mai mult fata de media trimestrelor din 2012.
La fel de optimisti sunt si reprezentantii DTZ Echinox, companie care a oferit consultanta imobiliara investitorului international Europolis si a intocmit un raport pentru Adama.
Pentru 2013, reprezentantii DTZ Echinox anticipeaza ca vor fi inchiriati pana la 180.000 metri patrati. La randul lor, consultantii de la The Advisers/Knight Frank preconizeaza o absorbtie de spatii de birouri similara cu cea inregistrata anul trecut si estimeaza ca vor fi inchirati pana la 200.000 metri patrati.
"Piata inchirierilor de birouri din Capitala a inregistrat in ultimii doi ani o rata de absorbtie neta pozitiva (volumul tranzactionat a surclasat suprafata totala livrata), un indicator pentru o cerere reala, sustenabila. De fapt, piata inchirierilor spatiilor de birouri a resimtit cel mai putin criza financiara in comparatie cu... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 00:01
Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti au crescut in primul semestru din 2012, pe fondul unei "cereri consistente", arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Potrivit reprezentantilor DTZ, in zona centrala a Bucurestiului, rata de ocupare a cladirilor de birouri de Clasa A depaseste 90%, ceea ce a determinat proprietarii sa opereze usoare cresteri ale chiriei, situatie intalnita si in cazul cladirilor semicentrale.
"Drept urmare, pentru firmele interesate sa inchirieze suprafete mari de birouri in aceste zone este mai greu decat in urma cu doi ani sa gaseasca spatii disponibile intr-un termen scurt. Avand in vedere ca aceasta zona este foarte cautata, iar livrarile de spatii noi sunt limitate pentru urmatoarele 18 luni, de obicei recomandam clientiilor nostri sa isi securizeze contractele de inchirirere pe un termen mai lung decat cel considerat in mod normal", a declarat Madalina Cojocaru, seful departamentului de birouri in cadrul DTZ Echinox, compania din Romania a DTZ.
Nivelul chiriilor spatiilor de birouri in alte orase europene
Alte capitale europene unde chiriile au avut un trend ascendent in primele sase luni din acest an mai sunt Helsinki, Paris, Varsovia sau Oslo.
Chiriile din Budapesta si Praga au stagnat in ultimii doi ani. O evolutie similara au avut-o si pietele Hamburg, Praga, Barcelona si Dublin.
In orase precum Londra sau Moscova, cresterea chiriilor se manifesta deja sau este iminenta.
"Ca urmare a... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:38
Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A, au scazut, la nivel national, in primul semestru din 2012 cu aproximativ 3% comparativ cu semestrul al doilea din 2011, se arata intr-un studiu al companiei Darian DRS.
In Bucuresti, chiriile pentru cele mai bune spatii de birouri - din zona centrala de afaceri - variaza intre 18 - 20 euro/mp/luna, in timp ce pentru spatiile din clasa B se incaseaza chirii de 11,5 - 15 euro/mp/luna. Pentru spatiile din zonele semi-centrale chiriile se situeaza in intervalul 13 - 16 euro/mp, si respectiv 9 - 12 euro/mp in zonele periferice.
Dupa capitala, cele mai ridicate chirii s-au inregistrat in Cluj Napoca si Timisoara, care in zonele centrale si ultracentrale au avut chirii cuprinse in intervalul 12-15 euro/mp/luna.
Gradul de neocupare la nivel national a fost de aproximativ 14%, in usoara crestere fata de semestrul II din 2011, cand aceasta s-a situat la aproximativ 13%.
La nivelul Capitalei aceasta rata a ramas relativ constanta fata de ultimele doua semestre, situandu-se insa la un nivel mai ridicat decat media la nivel national, respectiv 16%, acest procentaj traducandu-se in aproximativ 300.000 mp de spatii de birouri libere.
Principalele companii care au avut expansiuni notabile in cursul anului 2012 sunt firmele de IT, companiile financiare, institutiile de invatamant privat si clinicile medicale private.
Cum va evolua piata spatiilor noi de birouri pana in 2015
Chiriile din nordul Capitalei, cu aproape 70%... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 17:10
Piata de birouri din principalele orase din tara are un potential atractiv pentru investitori, arata Raportul despre piata de birouri din principalele sase orase din Romania in 2011, realizat de CBRE.
Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov si Sibiu, sunt, alaturi de Capitala, orasele care prezinta interes pentru companiile aflate in proces de extindere sau relocare.
"Romania este una dintre cele mai atractive tari din Europa Centrala si de Sud-Est din perspectiva pietei de birouri, iar Capitala nu constituie singurul punct de interes al companiilor care cauta sa se extinda sau sa-si relocheze activitatile in tara noastra.
Alaturi de Bucuresti, principalele orase din tara - Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov sau Sibiu - devin din ce in ce mai atractive pentru investitorii straini datorita fortei de munca la un nivel inalt competitiv pe care o ofera si dezvoltarii infrastructurii in urmatorii ani", a declarat Razvan Iorgu, Director General CBRE Romania.
Astfel, la o populatie de 1,942 milioane de locuitori, cu o rata a somajului de circa 2% si un salariu brut mediu de aproximativ 700 de Euro pe luna in 2011, capitala Romaniei avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi moderne de peste 2.1 milioane mp, o rata de neocupare de 14,14% si o chirie prime de 19,5 Euro/mp/luna.
Din punct de vedere economic, Bucurestiul este cel mai prosper oras din tara si unul dintre principalele centre industriale si de transport din Europa de Est.
Cluj-Napoca,... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 18:20
Chiriile pentru spatiile de birouri, de o calitate mai redusa sau in zone semi-centrale, au inregistrat scaderi in 2011, insa la nivel general, pretul chiriei s-a mentinut constant.
In mare parte, chiria spatiilor de birouri s-a situat la un nivel de 11-15 euro pe metru patrat, potrivit Mirelei Raicu, partener Esop, scrie Adevarul.ro.
Potrivit Esop, pretul chiriei pentru un spatiu intr-o cladire de birouri de clasa superioara (A) variaza intre 12 si 19 euro pe metru patrat, in timp ce un spatiu intr-o cladire de birouri de tip B, preturile variaza intre 10 si 14 euro pe metru patrat, iar intr-o cladire de clasa C metrul patrat costa intre 7,5 euro si 9,5.
Cei care aleg sa-si stabileasca birourile in vile, platesc lunar intre 8,5 si 12 euro pe metru patrat.
De asemenea, potrivit datelor Esop, rata de ocupare a caldirilor de birouri a scazut de la 20-23% in 2010 la 17-18% in 2011, in termeni reali spatiile vacante fiind de aproximativ 10-12%.
Referitor la previziunile pentru 2012, Mirela Raicu, partener Esop, este de parere ca lucurile se vor mentine la un nivel similar celui din 2011. mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 13:03