Piata spatiilor de birouri in 2013: Firmele mici vor strange cureaua

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 07:05
2902 citiri
Piata spatiilor de birouri in 2013: Firmele mici vor strange cureaua

Piata imobiliara de birouri va ramane stabila anul acesta, dar firmele mici si mijlocii vor incepe sa-si restranga spatiul de activitate sau sa orienteze catre preturi mai bune.

"Cred ca va continua tendinta ca unele firme sa-si restranga spatiul in care isi desfasoara activitatea. Fie isi restrang spatiul in care functioneaza, in cadrul aceleiasi cladiri de birouri, fie se muta din zone in care chiria este mai mare, spre zone periferice, in care chiria este in general mai mica. Spre exemplu, in sudul Bucurestiului s-au facut multe cladiri de birouri, fata de acum 5-6 ani", a declarat pentru Business24 analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.

Potrivit acestuia, unii dezvoltatori de cladiri de birouri au incercat sa profite de oportunitatile oferite de criza si au achizitionat terenuri in zonele limitrofe ale Capitalei, obtinand preturi mai mici inclusiv la materialele de constructie si la manopera.

Catre acesti dezvoltatori se vor indrepta firmele mici si mijlocii, care pot pleca de la o chirie de 18 euro pe metru patrat, plus TVA, la care se adauga si cheltuielile de intretinere, la un pret de pana in 12 euro pe metru patrat.

Zilisteanu spune ca printre firmele care vor opta pentru cautarea unor noi spatii se afla companii de consultanta, companii de contabilitate, compani de IT.

"In provincie nu sunt foarte multe optiuni. Acolo, in general, companiile aleg restrangerea spatiului de lucruri", spune Zilisteanu.

Potrivit analistului, rata de neocupare a cladirilor de birouri de anul trecut a fost undeva intre 8-12%, iar in 2013 va cunoaste o crestere, a carei valoare este greu de estimat, din cauza fluiditatii pietei.

In ceea ce priveste perioada medie de inchiriere, spatiile de birouri sunt platite pentru o perioada intre trei si cinci ani.

In ceea ce priveste preturile, spune Zilisteanu, piata de birouri va ramane stabila in 2013.

Afacerile proprietarilor de cladiri vor fi insa afectate, in mod special ale celor care detin centre de birouri mici si mijlocii, care inchiriaza spatii pe suprafete cuprinse intre 2.500 si 3.000 de metri patrati.

Analistul spune ca in perioada urmatoare nu vor exista proiecte de constructie a unor cladiri mari de birouri, pentru ca este tot mai greu de obtinut finantare de la banci. In schimb, vor exista multe proiecte de constructie de centre medii si mici, in special dincolo de zona semicentrala a Bucurestiului.

Piata de birouri in 2012

Stocul de spatii de birouri din Bucuresti a ajuns, la sfarsitul trimestrul trei din 2012, la aproximativ 1,93 de milioane de metri patrati, potrivit statisticilor oferite de compania DTZ Echinox.

In ceea ce priveste stocul total de spatii de birouri livrate in 2012, s-a ajuns la un volum de aproximativ 92.000 de metri patrati, similar cu cel inregistrat la sfarsitul anului 2011.

Cele mai importante cladiri de birouri livrate pana in octombrie 2012 au fost Bucharest Tower Center (21.300 mp), Sediul UniCredit Tiriac (15.000 mp) si prima faza din AFI Business Park, care cuprinde o suprafata inchiriabila de 13.700 mp.

In ceea ce priveste cererea de spatii de birouri pe zone, cele mai multe tranzactii din volumul net al inchirierilor trimestriale s-au incheiat in zonele de vest si centru nord ale Capitalei.

Piata inchirierilor trimestriale a fost dominata de sectorul IT&C, care a detinut aproximativ 56% din volumul total de spatii inchiriate in trimestrul trei al anului trecut.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#piata imobiliara 2013, #piata birouri Bucuresti 2013, #chirii birouri 2013, #spatii birouri Bucuresti 2013 , #Stiri Companii