Chirii office: Firmele prefera spatiile din centrele de afaceri

Marti, 05 Martie 2013, ora 13:12
3007 citiri
Chirii office: Firmele prefera spatiile din centrele de afaceri

Consultantii imobiliari trebuie sa se adapteze noilor preferinte ale firmelor care, de mai bine de un an, inchiriaza in special spatii de birouri in centrele de afaceri, in defavoarea vilelor.

Anul trecut, trei sferturi din firme au preferat sa plateasca o chirie intr-un cladire office, iar valorile achitate de companii s-au mentinut la un nivel similar anului trecut.

"In 2012 si in primele doua luni din 2013 chiriile s-au mentinut in general la un nivel similar anului 2011, cu usoare ajustari de 5-10% la nivelul unui numar restrans de proiecte sau zone. In zona de Nord-Pipera, de exemplu, datorita stocului mare de spatii disponibile la inchiriere, flexibilitatea proprietarilor la negocierea conditiilor comerciale a fost mai mare", afirma Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting/CORFAC International.

Cele mai mici chirii in centrele de afaceri se gasesc, in continuare, in nordul Bucurestiului, unde nivelul este chiar mai mic decat in sud. Cele mai costistioare zone raman cele din centrul Capitalei.

Spatiile din vile au preturi mici atat in partea de nord, cat si in cea de sud, a Capitalei, preturi mari inregistrandu-se doar in centrul orasului (Calea Dorobantilor-Piata Romana-Universitate-Unirii).

Daca anul trecut, in zona de nord, chiria era in medie cu 15% mai scumpa fata de Sud, acum chiriile minime sunt mai mici in medie cu 1 euro/mp/luna.

Una dintre explicatiile pentru care zona de nord este mai scumpa decat cea din sud este ca nivelul chiriilor variaza si in functie de concurenta din zona, si nu doar de amplasarea imobilului sau de facilitatile de care acesta dispune.

In topul chiriilor spatiilor in cladiri de birouri, pe primul loc, la egalitate, se afla zonele ultracentral, (10-18 euro/mp/luna) si cele din partea de centru si nord (10-18 euro/mp/luna), pe locul doi se afla partea de vest (8-15 euro/mp/luna), pe locul trei estul (7-13 euro/mp/luna), pe locul patru sudul (7-12 euro/mp/luna) si pe ultimul loc zona NORD periferie(6-11 euro/mp/luna), conform informatiilor Esop Consulting.

Si in cazul vilelor, pe primul loc se afla tot la egalitate Centru -Nord si Ultracentral, marja chiriilor situandu-se intre 11 si 13 euro/mp/luna. In comparatie cu 2012 s-a inregistrat o foarte usoara scadere a chiriilor din zona ultracentrala (cu 3%).

"Centrele de afaceri cu spatii disponibile din Bucuresti devin din ce in ce mai competitive si acest lucru a inclinat balanta in 2012 in favoarea lor", mai spune Petrescu, adaugand ca peste 75% dintre firmele de talie medie analizate de ESOP au ales sa se mute in 2012 in centre de afaceri si doar 25% au ales vilele.

In Bucuresti, valoarea chiriilor pentru spatiile office variaza intre 10 euro pe metru patrat pe luna si 8.900 de euro pe metru patrat pe luna, conform imobiliare.ro.

In marile orase din tara, nivelul chiriilor este mai mic si porneste de la 5 euro pe luna. In Brasov, de exemplu, cele mai mici chirii se intalnesc in zona Scriitorilor, la polul opus aflandu-se zona Centrul Civic, unde chiria poate ajunge la 2.300 de euro lunar. Valori similare se intalnesc si in Timisoara, Iasi si Cluj.

Chiriile pentru spatiile de birouri au scazut cu pana la 30%, spune Dragos Dragoteanu, analist imobiliar si patronul agentiei Euroest. Acesta crede ca, datorita acestei scaderi, 2013 reprezinta un moment potrivit pentru cei care vor sa faca economii printr-o relocare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#chirii office, #spatii birouri bucuresti, #chirie spatiu birou , #Inchiriere birouri