Spatiile de birouri in vile, ultima moda pentru companii

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 08:01
2589 citiri
Spatiile de birouri in vile, ultima moda pentru companii

Spatiile de birouri din vile sunt in topul preferintelor companiilor medii, datorita cheltuielilor de mententanta reduse si a conditiilor contractuale flexibile, intr-o piata in care solicitarile de spatii de birouri au crescut cu un sfert in primele trei luni ale anului.

"Estimam ca interesul pentru spatiile in vile va fi la fel de mare si in urmatoarea perioada, iar proprietarii de centre de afaceri cu spatii neocupate trebuie sa tina cont din ce in ce mai mult de limitarile bugetare pe care le au companiile, si sa dea dovada de flexibilitate", declara Alexandru Petrescu, managing partner ESOP Consulting.

Specialistul explica faptul ca o perioada de cateva luni de neocupare este echivalentul unei chirii mai mici cu 2-3 euro pe mp inchiriat.

Cererea pentru spatii de birouri a crescut cu 27% in primul trimestru al anului 2012, fata de aceeasi perioada din 2011, volumul total al spatiilor de birouri solicitate fiind de 129.620 mp, potrivit statisticilor Esop Consulting.

"Observam un trend pozitiv: cresterea cu 17% a suprafetei medii solicitate de companiile mijlocii, de la 356 mp in T1 2011, la 451 mp in T1 2012, ceea ce inseamna ca firmele incep sa-si extinda activitatea, iar relocarile sa aiba la baza nu doar dorinta de diminuarea a costurilor de chirie, ci si nevoia de spatii mai mari", afirma Petrescu.

Cu toate acestea, cererea crescuta vine mai curand din partea clientilor cu bugete mici, de sub 11 euro/mp, jumatate dintre companiile medii, solicitand sedii cu chirii mai mici decat aceasta suma.

Vilele, cele mai cautate

Gradul de ocupare al spatiilor de birouri a crescut. La finalul primului trimestru din 2012, suprafata totala neocupata a scazut la 812.050 mp, de la 846.123 mp, in aceeasi perioada din 2011.

"Una dintre cele mai importante tendinte observate la sfarsitul T1 2012 este scaderea semnificativa a stocului de spatii din vile, cu 32% . La finalul T1 2012 mai este disponibila o suprafata de 100.812 mp, fata de 149.505 mp la finalul T1 2011, ceea ce arata ca in ultimul an firmele medii au preferat sa inchirieze spatii de birouri in vile", declara Petrescu.

In ceea ce priveste segmentul imobilelor de birouri mai mari, situatia sta invers. Gradul de neocupare a crescut cu 2%, la 711.238 mp in primul trimestru din 2012, de la 696.618 mp in aceeasi perioada din 2011, pe fondul contractiei spatiilor ocupate in astfel de cladiri.

Din stocul total de birouri disponibil in centre de afaceri, aproximativ 40% dintre spatii au o calitate slaba a finisajelor sau spatiile nu sunt renovate de curand. Chiar si asa suprafata spatiilor de birouri de calitate disponibile in centre de afaceri este de 4 ori mai mare decat cea a spatiilor de birouri din vile,

ceea ce insemna ca exista o competitie mult mai acerba intre proprietarii de centre de afaceri, decat intre proprietarii de vile.

#spatii birouri vile, #inchiriere spatii birouri vile, #preturi spatii birouri, #oferta spatii birouri , #Inchiriere spatii