Cererea de spatii office, indicator pentru afaceri. Vezi cati bani dau companiile

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 18:14
2851 citiri
Cererea de spatii office, indicator pentru afaceri. Vezi cati bani dau companiile

Companiile care vor sa isi schimbe sediul sau cele care si-au planificat sa "atace" anul acesta piata din Romania au de unde alege spatiul pentru sediu. In Bucuresti, se vor da in uz 130.000 de metri patrati de spatii office, potrivit unui studiu publicat de Jones Lang LaSalle.

Printre cladirile cu spatii office, tinta pentru marile afaceri, care isi permit un sediu, se numara UniCredit (in spatele Facultatii de Agronomie), primele doua unitati din AFI Business Park, North Point (langa DN1, zona Aeroport Otopeni), Sky Tower (langa statia de metrou Aurel Vlaicu) si Hermes Business Center (langa statia de metrou Pipera).

Pentru primul proiect, care va face parte din Business Park Cotroceni, compania AFI Europe s-a imprumutat cu 13,4 milioane euro. O suma importanta, dar departe de imprumuturile necesare in capitalele cu cele mai scumpe spatii de birouri.

Pana in 2013, analistii estimeaza ca in cazul suprafetelor mari contractele de pre-inchiriere vor se vor inmulti, in special cererile venind din partea companiilor internationale de pe piata locala, care detin mai multe puncte de lucru.

In prezent, sunt disponibili spre inchiriere aproximativ 300.000 de metri patrati, dintr-un stoc total de peste 2,1 milioane de metri patrati in cladiri de clasa A si B.

Cu toate acestea, temerile privind criza din zona euro scade optimismul specialistilor si in 2012 privind la apetitul companiilor pentru inchirieri de birouri.

"Cererea pentru piata de birouri in Bucuresti se afla intr-o continua expansiune, fapt explicat si prin cresterea economiei romanesti estimate la 2,5% pe 2011, peste nivelul de 1,5% prevazut initial. Predictiile pentru 2012 privitoare la performantele pietei spatiilor de birouri in Bucuresti nu pot fi foarte precise, din cauza nesigurantei din zona euro.

Insa cresterea economica prognozata pentru 2012 ne ajuta sa estimam ca cererea pe piata de birouri din acest an in Bucuresti va ramane cel putin la acelasi nivel ca si in 2011", spune Razvan Iorgu, director general al CBRE Romania, potrivit imobiliare.ro.

Pentru anul 2012 consultantii imobiliari Jones Lang LaSalle previzioneaza o tendinta crescatoare a pretului chiriilor avand in vedere limitarea ofertei de calitate, atat in zona centrala de afaceri cat si din alte zone de interes ale Bucurestiului.

Dupa terminarea crizei, Bucurestiul se poate dovedi un vad bun pentru investitorii cu apetit spre imobiliare, avand in vedere preturile mici in comparatie cu cele din alte capitale europene.

"Investitorii se vor orienta catre zonele din Romania cu potential economic mare, respectiv orasele mari, mai ales cele din Sudul si Vestul tarii pentru ca acestea au o greutate mare din punct de vedere economic", declara Ion Radu Zilisteanu pentru Business24.

Marile companii ale lumii nu o duc la fel de bine ca inainte de criza, insa daca cererea pentru spatii office ar fi un indicator pentru starea afacerilor, atunci lucrurile par sa se imbunatateasca, cel putin in marile capitale ale lumii.

Fenomenul este si mai vizibil in randul oraselor asiatice, in mare parte datorita Chinei care inca ascunde o bula a constructiilor. Rata de inchiriere a spatiilor de birouri a crescut in Beijng cu 75% in ultimul an, surclasand chiar si New York, ca ritm de crestere.

Insa bula constructiilor sta sa explodeze, eveniment ce ar afecta intreaga economie a Chinei.

Romania gaseste, in Europa, o companie selecta, din punctul de vedere al nivelului chiriilor la spatiile office. Moscova a vazut cea mai mare crestere procentuala, 41%, a preturilor la chirii. Daca vrei sa-ti muti compania in Oslo, atunci trebuie sa pregatesti un buget cu 15% mai mare decat in anul trecut.

Celebrul West End al Londrei continua sa fie totusi cel mai scump loc in care sa inchiriezi spatii de birouri pentru companii.

Iata topul oraselor in care e cel mai scump pentru o companie sa-si gaseasca spatiu de birouri, potrivit unui studiu publicat de Cushman & Wakefield.

Pe locul 10, la nivel global, se situeaza Zurich. Aici, o companie care ar vrea sa se extinda ar trebui sa plateasca o chirie de 1078 de dolari/mp, in fiecare an.

Pretul creste pana la 1166 de dolari/mp anual, daca vorbim despre Paris. Cu toate acestea, capitala Frantei a cunoscut o crestere de 5% a nivelului de inchirieri a spatiilor office.

Aproape 1200 de dolari trebuie sa plateasca o companie pentru un metru patrat inchiriat, la Rio de Janeiro.

In Australia, pretul platit de companii depaseste 1300 de dolari/mp. Un pret apropiat de ce platesc firmele din New York, 1320 de dolari/mp pe an.

In Beijing, companiile sunt dispuse sa plateasca pentru spatiu de birouri pana la 1430 de dolari/mp. Cu toate acestea, gradul de ocupare a spatiilor office a crescut cu 75%, fata de anul anterior.

Moscova ocupa locul patru in acest top, cu 1628 de dolari pe metru patrat, anual. Si aici s-a inregistrat o crestere considerabila a gradului de ocupare: 41%.

Pe podium urca Tokyo, unde preturile pe chiriile office ajung la 2150 de dolari/mp, urmat de cartierul West End din Londra, unde o companie da in medie 2629 pe metru patrat.

In fruntea topului, se claseaza Hong Kong, cu 2684 dolari pe metru patrat inchiriat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cerere spatii birouri 2012, #inchirieri spatii birouri, #companii spatii birouri noi 2012, #piata imobiliara 2012, #studiu lasalle spatii birouri , #Spatii birouri