Cel mai inalt turn de birouri din lume ar putea fi construit in Dubai

Marti, 20 August 2013, ora 13:33
2233 citiri
Cel mai inalt turn de birouri din lume ar putea fi construit in Dubai
Sursa foto: Turnul Almas Tower din Dubai a fost cea mai inalta cladire de birouri in 2007

Administratorul unei platforme industriale din Dubai vrea sa ridice cel mai inalt turn de birouri din lume, cu o inaltime de peste 520 de metri si un cost estimat la aproximativ un miliard de dolari, desi aproape jumatate din spatiile de birouri din metropola sunt neocupate.

Ahmed Bin Sulayem, presedintele zonei industriale Dubai Multi Commodities Centre (DMCC), detinuta de stat, a declarat ca Dubai poate atrage chiriasi si investitori cu un astfel de proiect deoarece multe dintre spatiile de birouri si comerciale existente nu pot acomoda companii mari, transmite Bloomberg.

Bin Sulayem a participat la dezvoltarea Almas Tower, un turn de birouri cu 68 de etaje, inaugurat in 2007, care era la acea data cea mai inalta cladire din Dubai.

Almas Tower este ocupat in proportie de 100%, cu alti potentiali chiriasi pe lista de asteptare, a precizat Bin Sulayem.

"Criza ne-a aratat ca proiectele bine proiectate, bine gandite, vor avea intotdeauna valoare si vor atrage cerere. Ramanem fara spatiu, iar cel mai inalt turn comercial din lume va contribui la atragerea mai multor companii", a declarat oficialul.

In prezent, cea mai inalta cladire de birour din lume este Taipei 101, din Taiwan, la 508 metri si 101 etaje.

Criza imobiliara din Dubai

Boom-ul pietei imobiliare din Dubai a lasat in urma un stoc urias de spatii de birouri neatractive pentru companii din diverse motive, de la design la locatie si chiar actionariat.

De multe ori, companiile interesate de spatii de peste 5.000 de metri patrati nu pot gasi proprietati existente adecvate si cauta tot mai des dezvoltatori dispusi sa construiasca spatii in conformitate cu exigentele clientului, potrivit unui raport al casei de brokeraj Jones Lang LaSalle.

Aproximativ 45% din spatiile de birouri din Dubai sunt neocupate, potrivit companiei de brokeraj CBRE Group.

Turnul vizat de Bin Sulayem ar avea o inaltime de cel putin 520 de metri si s-ar afla in centrul unui complex de 107.000 de metri patrati, cu spatii comerciale generoase pentru companii, a afirmat Mathew Lomax, director in cadrul DMCC, compania de stat care administreaza platforma industriala.

Proiectul ar urma sa fie realizat in cinci ani, cu un cost estimat la 1 miliard de dolari. Administratorii intentioneaza sa vanda jumatate din spatii si sa ofere restul in chirie.

Argumente pro si contra proiectului

Constructia nu va incepe insa prea curand, noteaza Bloomberg. DMCC nu are inca un proiect, nu a desemnat vreo companie de constructii, iar finantarea nu este inca asigurata. Bin Sulayem a afirmat ca banii vor veni cel mai probabil din avansuri de la cumparatori, credite si obligatiuni islamice.

Analistii CBRE specializati pe Emiratele Arabe Unite considera ca cererea pentru spatii de birouri din partea companiilor mari nu justifica un proiect de acest tip. Costurile ridicate asociate unei cladiri foarte inalte implica chirii si preturi de vanzare mai mari, care probabil nu vor fi pe placul companiilor.

"De ce cel mai inalt turn? Va fi ineficient si nu are rost sa construiesti o cladire ineficienta intr-o locatie atat de buna. Corporatiile nu cauta sa cheltuiasca sume fantastice", comenteaza pentru Bloomberg Matthew Green, analist sef pe Emiratele Arabe Unite la CBRE.

Bin Sulayem sustine insa ca DMCC discuta deja cu sapte banci cu intentii serioase, inclusiv institutii straine interesate de viitorul turn. Desi nu exista inca un proiect, Bin Sulayem spune ca a fost contactat de investitori interesati sa cumpere 25 de etaje din cladire.

CBRE estimeaza spatiile de birouri vacante din Dubai vor creste la 50% din total pana la finele anului 2015, odata cu intrarea pe piata a stocurilor aflate in constructie.

Cartierul financiar central al metropolei are o rata de neocupare de 31%, potrivit Jones Lang LaSalle.

DMCC opereaza una dintre zonele comerciale libere din Dubai, unde companiile beneficiaza de scutiri de taxe timp de 50 de ani dupa realizarea unei investitii, fara restrictii la repatrierea capitalului si cu reglementari simplificate.

Platforma DMCC gazduieste peste 7.000 de firme si companii si detine 27 de turnuri de birouri si spatii comerciale.

Dubaiul a reusit in trecut sa duca la bun sfarsit diverse proiecte imobiliare record. Emmar Properties a vandut toate spatiile rezidentiale din turnul Burj Khalifa inainte de finalizarea constructiei, in 2010, si a inceput extinderea Dubai Mall, cel mai mare centru comercial din lume dupa suprafata.

Palm Jumeirah, insula artificiala construita de grupul Nakheel, prezinta unele dintre cele mai ridicate preturi din regiune, iar compania a anuntat in acest an ca va ridica inca 102 vile pe insula.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cea mai inalta cladire, #cladire birouri inalta Dubai, #record inaltime cladire Dubai , #Stiri Imobiliare