Vezi cati bani pierd proprietarii de spatii de birouri

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 14:48
1420 citiri
Vezi cati bani pierd proprietarii de spatii de birouri

Proprietarii de cladiri de birouri din Bucuresti pierd lunar aproximativ sase milioane de euro din spatiile de birouri neinchiriate, in conditiile in care aproape 600.000 de metri patrati in cladiri de birouri clasa A, B si C sunt neocupati in prezent, potrivit NewsIn.

Peste 595.000 de metri patrati sunt disponibili in 388 cladiri de birouri. Considerand o chirie medie de zece euro pe metru patrat, putem estima ca in piata de birouri se pierd lunar aproximativ sase milioane de euro, se arata intr-o analiza a Esop Consulting.

"Daca in perioada dinainte de criza declansata in toamna anului 2008 termenele de inchiriere variau intre 2 si 5 luni, in functie de suprafetele totale disponibile si nivelul cerut de chirie, in momentul de fata termenele de inchiriere medii sunt intre 8 si 10 luni, ajungand in cazul anumitor imobile la 14-16 luni.

Multi proprietari inca alearga dupa profitul iluzoriu generat de un nivel mai ridicat de chirie, constientizand destul de putin pierderea certa pe care o reprezinta fiecare luna de neocupare a spatiului", a declarat Mirela Raicu, partener la firma de consultanta imobiliara Esop Consulting.

Raicu precizeaza ca un spatiu de birouri care se doreste sa fie inchiriat cu 12 euro pe metru patrat, pe un termen de doi ani, dupa o perioada de neinchiriere de 6-8 luni ajunge la o chirie reala de 9 euro pe metru patrat.

"Acest lucru se intampla deoarece fiecare luna de neinchiriere reduce nivelul chiriei cu 0,3-0,4 euro pe metru patrat. Daca mai luam in calcul si incertitudinea obtinerii nivelului de chirie dorit, observam ca pierderea poate fi si mai mare", a spus Raicu.

Analistii Esop Consulting sustin ca la sfarsitul celui de-al doilea trimestru din 2011 se observa o diminuare a ratei de neocupare a cladirilor de birouri clasa A si o crestere a ofertei de spatii de birouri disponibile in cladirile care solicita sub 11 euro pe metru patrat.

Pe segmentul spatiilor de birouri sub 11 euro pe metru patrat, desi stocul a inregistrat o crestere in cel de-al doilea trimestru, nivelul total este mai redus decat pe segmentul spatiilor de 11-15 euro pe metru patrat, aspect firesc in conditiile in care peste 58% din solicitarile venite din partea companiilor medii care inchiriaza aceste tipuri de cladiri au bugete sub 11 euro pe metru patrat.

"Am observat ca o parte din cladirile care in primul trimestru din 2011 au fost promovate cu bugete intre 12 si 15 euro pe metru patrat au migrat catre categoria sub 11 euro pe metru patrat, semn ca unii proprietari incep sa-si dea seama ca principala pierdere in perioada de criza pe care o traversam este data de rata de neocupare si mai putin de 2-3 euro in plus la chiria pe metru patrat", a mai spus Mirela Raicu.

#cladiri birouri, #chirii, #chirii cladiri birouri, #piata imobiliara , #Chirie