Salariile de bază, soldele de funcţie, indemnizaţiile şi sporurile de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice nu vor creşte anul viitor, pentru evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.
„Pentru evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare în anul 2022 prin prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă se propune continuarea aplicării unora dintre măsurile care vizează limitarea cheltuielilor aprobate în anii anteriori, astfel: menţinerea în anul 2022 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum şi a indemnizaţiilor aferente funcţiilor de demnitate publică şi funcţiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2021; menţinerea în anul 2022 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2021, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii", se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act... mai mult
Joi, 16 Decembrie 2021, ora 09:49
Senatul are pe ordinea de zi a plenului de luni, 22 februarie, in calitate de camera decizionala, proiectul de lege initiat de catre deputatul PNL Florin Roman care prevede modificarea ordonantei de urgenta a Guvernului 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Initiativa legislativa ar oferi imunitate penala si civila conducerii ASF si ar introduce noi beneficii pentru cei care nu domiciliaza in Capitala prin decontarea cheltuielilor cu locuinta de serviciu, cazare, diurna si transport.
Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare introducerea unor prevederi care sa asigure protectia persoanelor cu atributii in supravegherea si controlul entitatilor reglementate, impotriva eventualelor hartuiri in justitie.
Totodata, vizeaza protejarea confidentialitatii informatiilor obtinute de catre angajati Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) in exercitarea atributiilor, clarificarea unor notiuni specifice si restructurarea capitolului privind sanctiunile, pentru o mai clara reglementare a actiunilor de control supraveghere exercitate de autoritate.
Se doreste crearea cadrului legal pentru stabilirea unui regim sanctionatoriu pentru entitatle care nu respecta masurile impuse de autoritati.
Proiect adoptat in 2020
Proiectul de lege a fost adoptat pe 13 octombrie 2020 de catre Camera Deputatilor.
Actualul ministru al Economiei Cladiu Nasui i-a reprosat atunci lui Florin Roman ca doreste, prin... mai mult
Luni, 22 Februarie 2021, ora 16:35
Guvernul se reuneste miercuri in sedinta si urmeaza sa adopte ordonanta de urgenta cu privire la masurile pentru bugetul pe 2021.
Premierul Florin Citu a declarat, luni, ca ordonanta privind masurile pentru bugetul din 2021 va fi aprobata in sedinta de Guvern de miercuri, printre aceste masuri mentionand ajutoare de stat pentru HoReCa, acordarea de vouchere de vacanta, ajutoare prin IMM Invest, prelungirea masurilor active pana in 30 iunie 2021.
"Va fi o ordonanta care va fi pusa in transparenta si va fi aprobata in sedinta de Guvern de miercuri. Se prelungesc masurile active pana la 30 iunie 2021. (...). Munca flexibila este o masura care cred ca se va permanentiza in Romania. In continuare sunt acele masuri de ajutor de stat prin intermediul IMM Invest, noutatea ca Agro IMM Invest o sa fie aprobat in sedinta urmatoare de Guvern, sper sa fie gata cu toate avizele. Este o masura pe care o asteapta cei din sectorul agricol, cu garantii de pana la 1 miliard de lei", a spus Citu, la Palatul Victoria.
El a adaugat ca va fi aprobata si promovata schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru HoReCa, "o masura care este foarte mult asteptata", schema care are un buget de 500 de milioane de euro.
"Continua si in 2021 voucherele de vacanta in valoare de 1.450 de lei pentru stimularea turismului romanesc. Pentru HoReCa, pe de o parte avem acest sistem de ajutoare de stat, continua sistemul de vouchere si va pot spune ca pana in martie cei din... mai mult
Miercuri, 30 Decembrie 2020, ora 08:31
Reprezentantii UDMR au venit cu precizari, dupa ce in mass-media au aparut informatii eronate, si spun ca nu exista obligativitatea inregistrarii in Registrul Auto Roman a trotinetelor si bicicletelor electrice.
Liderul deputatilor UDMR Benedek Zakarias, initiatorul legii, a atras atentia asupra faptului ca in Romania legile nu permit inregistrarea microbuzelor electrice mai mici, turistice sau miniere - o practica obisnuita in alte tari ale Uniunii Europene - si de aceea Uniunea a elaborat o lege in acest sens, care a fost promulgata de seful statului.
"Inca de la initierea proiectului de lege, mass-media centrala a informat continuu ca UDMR doreste sa faca obligatorie inregistrarea si inspectia tehnica periodica a trotinetelor si a bicicletelor electrice, desi aceasta initiativa nu a vizat acest lucru. Utilizarea trotinetelor si a bicicletelor electrice este reglementata prin articolul 12 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 13/2020, in care se precizeaza, foarte clar faptul ca proprietarii trotinetelor si ai bicicletelor electrice nu trebuie sa inmatriculeze aceste vehicule si nu trebuie sa se prezinte la inspectia tehnica la RAR cu acestea", a subliniat Benedek Zakarias, printr-un comunicat de presa remis luni News.ro.
Deputatul a mentionat si faptul ca solutia impusa de UDMR prin aceasta lege functioneaza bine in tarile occidentale.
Legea 260/2020, elaborata de UDMR a fost promulgata, ulterior publicata in Monitorul Oficial si este in vigoare.... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 18:20
Senatul a adoptat, miercuri, ordonanta care prevede amanarea platii ratelor la banci cu amendamente importante. Astfel, ordonanta modificata prevede ca plata poate fi suspendata pana la 31 decembrie, ca pot cere amanare si restantierii si ca nu se aplica dobanda la dobanda.
Ordonanta de urgenta care prevede amanarea platii ratelor a fost adoptata de Senat cu modificari substantiale.
Astfel, potrivit ordonantei romanii vor putea cere amanarea platii ratelor la credite chiar daca au restante. Ei vor putea amana platile pana la sfarsitul anului si nu vor mai plati dobanda la dobanda. Ordonanta de Urgenta modificata in Parlament mai prevede ca nu este nevoie ca solicitantii sa faca dovada ca au fost afectati economic de criza COVID-19.
De altfel, liderul PSD Marcel Ciolacu anuntase inca de saptamana trecuta ca ordonanta va fi amendata de social-democrati si aliniata proiectului de lege depus de acestia.
"La Parlament cred ca ma pricep cel mai bine. Ordonantele de urgenta ale domnului Orban au venit in Parlament. Le vom modifica tot in sensul legilor pe care le-am convenit cu celelate forte politice si le vom trimite la promulgare. Ar fi in noaptea mintii ca domnul Orban sa atace si ordonantele date de catre dansul", a spus Marcel Ciolacu.
Actul normativ a fost votat de 85 de senatori, iar 26 au votat impotriva. Acesta urmeaza sa fie dezbatut si votat si in Camera Deputatilor.
Citeste si Romanii pot cere suspendarea platii ratelor. Normele de aplicare a... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 18:03
Valabilitatea voucherelor de vacanta care expira in luna mai ar putea fi prelungita prin intermediul unui proiect de ordonanta de urgenta, a anuntat ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
"Lucram la un proiect de Ordonanta de Urgenta in asa fel incat sa prelungim valabilitatea voucherelor de vacanta care expira in luna mai sau toate care au fost eliberate anul trecut. Le prelungim pana la sfarsitul anului acesta, ori pe 12 luni, in asa fel incat cei care au beneficiat de aceste vouchere de vacanta sa le poata folosi in continuare pentru ca este normal ca dupa trecerea acestei crize sa repornim economia, iar turismul trebuie sa functioneze", a aratat Virgil Popescu potrivit unei postari de pagina de Facebook a Ministerului Turismului.
Premierul Ludovic Orban a declarat, la sfarsitul anului trecut, ca voucherele de vacanta vor fi mentinute, in bugetul de stat pe 2020, la nivelul lui 2019, adaugand ca unul dintre obiectivele Guvernului va fi si de a creste fluxul de turisti straini care vin in Romania.
Voucherele si cardurile de vacanta sunt utilizate de companii private si institutii publice, ca beneficiu al angajatilor, deductibil pentru firmele private. Acestia le pot folosi pentru a achizitiona servicii de cazare, masa, transport, servicii de tratament si de agrement sau pachete turistice pentru destinatii in Romania. Tichetele pot fi folosite si pentru a cumpara bilete de avion si de tren. Conditia este ca aceste servicii sa faca... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 15:23
Procurorii pot face perchezitii si in intervalul orar 20:00-6:00 in cazul infractiunii flagrante sau cand perchezitia urmeaza sa se efectueze intr-un local deschis publicului la acea ora - este una dintre prevederile cheie ale proietcului de OUG anuntat joi de ministrul Justitiei, Ana Birchall.
Birchall a publicat, joi, pe site-ul MJ proiectul de OUG pentru modificarea si completarea Codurilor Penal si de Procedura Penala, dar si a ordonantei pentru organizarea si functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Iata ce schimbari a anuntat Birchall in conferinta de presa
Cele mai importante modificari vizeaza perchezitiile domiciliare, infractiunile flagrante, liberarea conditionata a persoanelor condamnate pe viata sau care au peste 60 de ani. In plus, apare infractiunea de rapire - ca agravanta a infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal.
Sunt reglementate competentele DIICOT in cazul unor infractiuni informatice sau daca savarsirea lor a intrat in aria unui grup infractional organizat.
In plin scandal legat de ancheta crimelor de la Caracal, procurorii DIICOT preiau competenta in cazul infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal prin rapire.
Proiectul OUG poate fi accesat pe site-ul MJ.
Liberarea conditionata se acorda mai greu
Este schimbata una dintre conditiile liberarii conditionate in cazul detentiunii pe viata, care poate fi dispusa daca cel condamnat a executat... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 16:37
Adoptarea Ordonantei de Urgenta ce modifica si completeaza acte normative in materie electorala cu o luna inaintea referendumului din 26 mai "nu respecta recomandarile Codului de bune practici in materie electorala al Comisiei de la Venetia", se afirma intr-o scrisoare deschisa semnata de reprezentanti ai societatii civile si trimisa, marti, presedintelui Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituletu-Buica.
"Proiectul de ordonanta de urgenta prevede calcularea procentului de prezenta necesar pentru validarea referendumului raportat la numarul alegatorilor inscrisi in registrul electoral si nu la numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, cum cere Legea 3/2000.
Avand in vedere ca aceasta modificare este categoric de natura a afecta drepturile electorale, in masura in care presupune cresterea semnificativa a cvorumului de prezenta, consideram ca adoptarea ei prin OUG cu mai putin de o luna inaintea scrutinului contravine articolului 115 alin (6) din Constitutia Romaniei si nu respecta recomandarile Codului de bune practici in materie electorala al Comisiei de la Venetia", arata sursa citata.
Potrivit reprezentantilor societatii civile, "limitarea practicii modificarii legislatiei electorale prin ordonante de urgenta doar la prevederi menite sa faciliteze organizarea si sa contribuie la buna desfasurare a procesului electoral este o recomandare de lunga durata a organizatiilor societatii civile".
Recomandari similare si la... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2019, ora 14:45
Platitorii de venituri din drepturi de autor vor retine, declara si calcula contributiile de asigurari pentru pensii si somaj aferente beneficiarilor, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta al Guvernului obtinut de MEDIAFAX."Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj (...) revine platitorului de venit", se arata in proiect.
VEZI AICI PROIECTUL OUG 58
Astfel, firmele vor avea obligatia de a depune lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale.
Documentul precizeaza ca platitorii de venit au obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, dar nu si asigurari de sanatate.
Proiectul urmeaza sa fie discutat miercuri in sedinta de Guvern si face referire la prevederile legislative in vigoare, respectiv contributii la bugetele de pensii, sanatate si somaj in cuantum total de 16,5% din venitul brut.
Normele metodologice la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 58/2010, pentru modificarea si completarea Legii privind Codul Fiscal, stipulau plata contributiilor de catre beneficiari, prevedere care a determinat crearea unor blocaje si cozi in unitatile de depunere la finele lunii trecute.
Pe de alta parte, un proiect... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 00:51