e-TVA: noul sistem al ANAF cu care vor trebui să se confrunte contabilii în 2024. Mediul privat abia face față cu e-Factura

Marti, 13 Februarie 2024, ora 04:02
0 citiri
e-TVA: noul sistem al ANAF cu care vor trebui să se confrunte contabilii în 2024. Mediul privat abia face față cu e-Factura
Potrivit declarațiilor Ministrului de Finanțe de pe pagina acestuia de Facebook, e-TVA va schimba cu totul interacțiunea contribuabililor cu Ministerul Finanțelor și ANAF. FOTO Pixabay

Una dintre cele mai recente inițiative ale Guvernului în drumul către digitalizarea sistemului fiscal al României este introducerea sistemului e-TVA, care ar avea ca prim rol redefinirea modului în care contribuabilii interacționează cu autoritățile fiscale și optimizarea colectării taxei pe valoare adăugată.

e-TVA va genera automat deconturi de TVA precompletate, contribuabilii vor beneficia de un proces simplificat, în contextul în care Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va putea accesa direct date mai precise și actualizate.

Sistemul ar trebui să fie gata până în luna august 2024, însă vestea a fost întâmpinată cu ostilitate de către mediul economic și de către contabilii care au probleme în a naviga erorile create de sistemul e-Factura.

„Digitalizarea fiscală se întâmplă. Cu toate că e un drum cu multe obstacole, iată că România trece de la eternele promisiuni la pași concreți, în fiecare zi. Mai este mult de muncă până la punctul în care gestionarea veniturilor curente ale bugetului de stat, dar și organizarea inspecțiilor fiscale să fie complet digitalizată. Una dintre cele mai mari probleme este gestionarea și analiza cantității uriașe de date, în scopul analizei de risc și pentru atenuarea riscurilor care au un impact negativ major asupra bugetului de stat”, a declarat public Marcel Boloș, în relație cu implementarea e-TVA.

e-TVA: ce facilități va avea sistemul și cui va servi

Potrivit declarațiilor Ministrului de Finanțe de pe pagina acestuia de Facebook, e-TVA va schimba cu totul interacțiunea contribuabililor cu Ministerul Finanțelor și ANAF. „Bazat pe datele din e-Factura și e-Case de marcat, e-TVA va genera automat deconturi de TVA precompletate. Astfel, contribuabilii vor beneficia de un proces simplificat, iar autoritățile fiscale vor avea la dispoziție date mai precise și actualizate, contribuind la lupta împotrivă evaziunii. Am avut o ședință cu direcțiile din MF și ANAF responsabile de proiect, pentru a vedea dacă progresul către implementarea sistemului este în grafic. Echipa face progrese importante, pentru a respecta termenul asumat de 1 iulie 2024.”

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Sistemul e-TVA se bazează pe datele colectate din surse precum e-Factura si e-Case de marcat, după cum a explicat și ministrul, care sunt acum integrate si centralizate pentru a genera automat deconturi de TVA precompletate, explică Contabilul.manager.ro. Astfel, prin eliminarea necesității de a completa manual deconturile de TVA, e-TVA simplifică și accelerează procesul de raportare fiscală pentru întreprinderi, reducând astfel povara administrativă și riscul de erori.

Promisiunile Guvernului au fost întâmpinate cu ostilitate de opoziție și de mediul economic privat

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, a declarat joia trecută, la B1 TV, că speră ca declarația domnului ministru Boloș să rămână declarație, „pentru că dânsul este pe lângă probleme. Ce vrea dânsul probabil a auzit la o cafea cu niște colegi din Finanțe – hai să le explicăm la agenții economici că le completăm parțial decontul de TVA, cu datele pe care le avem noi în evidență! Păi, datele alea nu corespund realității și creează un calvar și mai mare pentru sectorul privat, pentru că trebuie după aceea să discute cu cei de la ANAF că nu corespund datele din evidența contribuabililor, plătitorul de TVA, cu evidența fiscală, și atunci când mai depun ei decontul?”, a insistat fostul ministru.

Ialomițianu se teme că dacă e-TVA va crea spațiul pentru ca cei de la ANAF să completeze parțial decontul TVA-ului, „va fi o nenorocire și mai mare (n.r. decât RO e-Factura). Blochează sistemul fiscal”, a adăugat fostul ministru.

Alex Milcev, Lider al Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România și Moldova, a declarat pentru Hotnews că pariul lor este că va fi implementat peste un an sau doi: „Vedem ce probleme sunt acum cu e-Factura. Fiscul, pe baza propriilor informații, va întocmi decontul și îl va trimite către validare și aprobare la contribuabili. Pe baza informațiilor colectate teoretic din e-Factura și e-Case de marcat se asamblează aceste informații și se face un decont contribuabililor”, a spus el.

Cu toate acestea, a adăugat expertul, informațiile din e-Factura și e-Case de marcat încă nu sunt complete, iar tranzacțiile B2C, comerț online nu sunt acoperite. „Partea de filosofie trebuie regândită. Nu suntem acolo încă. Nu e ceva ce o să vină, probabil, în acest an. Pe baza SAF-T s-ar putea scoate facturile inclusiv B2C. Ne așteptăm ca aici să fie niște schimbări de gândire. O să vină. Ăsta este viitorul”, a apreciat Milcev, potrivit sursei citate.

O altă critică legată de plauzibilitatea implementării e-TVA anul acesta a venit din partea senatoarei USR, Simona Spătaru, care a declarat că „așa cum și e-Factura este o birocrație inutilă, pentru că nu au fost în stare să facă sistemul funcționabil, dar s-au încăpățânat ca de la 1 ianuarie să-l pună în gât antreprenorilor, au observat imediat, după puține zile, că sistemul e blocat și că sunt probleme și la logare, și la descărcare, și că multe state europene au ales să temporizeze acest lucru, Germania, Polonia, restul, s-au gândit că dacă vor flutura prin fața noastră că ei digitalizează ceva, dar în fapt nu se întâmplă nimic, funcționăm tot pe hârtii, noi o să și credem”, a declarat Simona Spătaru, potrivit B1tv.ro.

OUG 116/2023 – cadrul legislativ al e-TVA

Inițiativa a fost inclusă în cadrul măsurilor luate prin Ordonanța de Guvern nr. 116, privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, publicată pe 15 decembrie 2023. Conform OUG 116, sunt declarate ca fiind sisteme informatice de interes strategic național următoarele elemente:

a) Sistemul național pentru factura electronică RO e-Factura;

b) Sistemul Național RO e-Transport;

c) Sistemul Național RO e–Sigiliu;

d) Sistemul Informatic Național RO e-SAF-T;

e) Sistemul Informatic Național RO e-Case de marcat electronice;

f) Sistemul Informatic Național RO e-TVA.

Principalul obiectiv al Sistemului Informatic Național RO e-TVA este să autofinalizeze detaliile referitoare la tranzacțiile taxabile în declarațiile de TVA și să le facă accesibile contribuabililor prin intermediul Spațiului Privat Virtual.

„Utilizând sistemul menționat în paragraful (1), detaliile din declarațiile de TVA sunt autofinalizate în cadrul sistemului informatic pentru fiecare ciclu de raportare, până la data de 20 inclusiv a lunii ce urmează finalizării perioadei fiscale.

Declarațiile autofinalizate sunt oferite contribuabililor înregistrați în scopuri de TVA conform articolului 316 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, împreună cu modificările și completările ulterioare, prin Spațiul Privat Virtual. Contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA conform paragrafului (2), care folosesc Sistemul Informatic Național RO e-TVA, sunt obligați să verifice, să ajusteze și să completeze detaliile din declarația de TVA, conform realității fiscale actuale și, totodată, să semneze și să depună declarația de TVA în acord cu legislația fiscală actuală.

Începând cu 1 ianuarie 2024, în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, s-a constituit un Registru operativ al veniturilor provenite din digitalizare, cu scopul de a înregistra, urmări și monitoriza lunar veniturile adiționale obținute prin utilizarea S.I.I.S.N. și a modulelor sale de valorificare în gestionarea veniturilor publice.

Termenele stabilite pentru adoptarea și/sau implementarea de către Ministerul Finanțelor a diverselor module pentru exploatarea datelor și informațiilor sunt după cum urmează:

a) RO e-Factura: 1 martie 2024;

b) RO e-Case de marcat electronice: 1 aprilie 2024;

c) RO e-Sigiliu: 1 ianuarie 2025;

d) RO e-Transport: 1 septembrie 2024;

e) RO e-TVA: 1 august 2024;

f) alte module: 1 martie 2025.

...citeste mai departe despre "e-TVA: noul sistem al ANAF cu care vor trebui să se confrunte contabilii în 2024. Mediul privat abia face față cu e-Factura" pe Ziare.com

Schimbare majoră, „din mers”, la impozitarea caselor și mașinilor. Categoria de români care va fi taxată „din oficiu” de ANAF
Schimbare majoră, „din mers”, la impozitarea caselor și mașinilor. Categoria de români care va fi taxată „din oficiu” de ANAF
Persoanele care au mașini și case scumpe plătesc încă de anul trecut noul impozit. Spre diferență de impozitul pe proprietate, care se plătește la Direcția de Impozite și Taxe locale,...
#eTVA, #RO e Factura, #ANAF, #ANAF evaziune fiscala, #ANAF rambursare TVA, #decont TVA, #decontare TVA , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9754 RON

-0.0012

1 USD = 4.5966 RON

0.0101
  1. O fostă bază militară din sudul României va deveni un mare aeroport civil. Proiectul costă 400 de milioane de euro VIDEO
  2. Sfârșitul bulei? Cei 7 Magnifici tehnologici au ajuns să tragă în jos bursa americană
  3. Un profesor de la Harvard avertizează: Vine șocul 2.0 care provoacă o criză majoră în lume, cu pierderi însemnate
  4. Avertismentul unui economist: ”România este o destinație nefrecventabilă de turiștii străini”. Bulgaria atrage de 6 ori mai mulți
  5. Probleme economice pentru Putin: Ce dobândă plătește la bancă un rus în comparație cu un român
  6. Sebastian Burduja declară război ONG-urilor de protecție a mediului. Vrea ca toate companiile naționale energetice să ceară în instanță daune maxime
  7. Cea mai valoroasă companie din UE. Gigantul IT cu care Europa iese la înaintare, creștere puternică pe bursă în ultimul an
  8. Președinta Băncii Centrale Europene a vorbit, pentru prima dată, despre costul războiul economic cu SUA
  9. Un economist propune tăierea celor mai multe dări către stat: ”Taxa pe stâlp este o invenție fiscală a laboratoarelor de partid ale puterii”
  10. Colosul german Bayer mai pierde un proces de miliarde de euro, legat de un produs care ar cauza cancer. Compania vrea să fie protejată împotriva acțiunilor în instanță