Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Se modifica Legea pensiilor. Care este noua modalitate prin care se poate dovedi vechimea in munca

Se modifica Legea pensiilor. Care este noua modalitate prin care se poate dovedi vechimea in munca

Un proiect de Ordonanta de Urgenta care modifica Legea pensiilor a fost trimis, luni, 3 august, in dezbatere Consiliului Economic si Social. Acesta prevede si modalitatea in care, in anumite situatii, se poate dovedi vechimea in munca. Este vorba despre perioada datei anterioare datei de 1 aprilie 2001

Concret, proiectul propune ca, in cazul in care cartea de munca a fost deteriorata sau pierduta sau angajatorul a fost lichidat/radiat ori nu mai exista arhiva acestuia, persoanele care vor sa se pensioneze si nu pot dovedi vechimea in munca, sa ceara informatii caselor de pensii.

"In situatii exceptionale determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetelor de munca, declarati an conditiile legii, angajatorul/angajatorii nu mai exista sau arhiva nu mai poate fi identificata, perioadele prevazite la art.16 li. A) pot fi valorificate pe baza informatiilor existente in arhiva electronica creata in temeiul Hotararii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, daca informatiile preluate din carnetul de munca sunt identice cu cele scanate, din arhiva electronica", se arata in proiectul de OUG citat de adevarul.ro.

La inceputul anului, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spunea ca nu toate cartile de munca sunt scanate, unele dintre ele fiind deja pierdute sau aflate in arhive care nu pot emite adeverinte de vechime.

Aproximativ 20% dintre cartile de munca infiintate inainte de introducerea REVISAL nu sunt scanate, iar unele dintre cele scanate nu sunt de buna calitate, astfel incat Casele de Pensii nu pot tine cont de ele, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

"In perioada 2006 - 2008, Casele de Pensii au scanat cartile de munca. Nu toate, se estimeaza un procent de 80%. Verific, la sange, procentul. Am cerut, desigur, explicatii detaliate privind renuntarea, de catre cei care au avut sarcina sa faca scanarea, la obiectivul integrarii tuturor informatiilor din Cartile de munca in sistem", a declarat ministrul, adaugand ca nu i se pare normal ca oamenii care vor sa se pensioneze sunt nevoiti in continuare sa aduca adeverintele care sa le ateste vechimea, atat timp cat aceste informatii ar fi trebuit sa fie centralizate si detinute de o singura institutie.

"Sa raspunda cei din sistem, cei care trebuie sa le aiba (cartile de munca sc ...citeste mai departe despre "Se modifica Legea pensiilor. Care este noua modalitate prin care se poate dovedi vechimea in munca" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 877 ori