Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va cere vineri Comisiei Europene permisiunea acordarii unui imprumut pentru demararea activitatii combinatului Oltchim, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, precizand ca aceasta ar fi "varianta secundara" pentru solutionarea problemei.
Varianta principala pentru reinceperea activitatii la Oltchim este continuarea creditarii, in cadrul strategiei de restructurare, a precizat premierul.
"Am contactat neoficial Cabinetul comisarului Almunia (Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta) si maine dimineata de la Ministerul Economiei va porni solicitarea pentru permisiunea de a acorda un imprumut in conditiile prevazute de legislatia europeana pentru repornirea Oltchim, insa varianta cu imprumutul aprobat de Comisia Europeana este varianta secundara. Varianta principala ar fi aceea de a continua creditarea, in conditiile strategiei de restructurare, astfel incat bancile si creditorii care dau si vor da in continuare bani la Oltchim pentru salarii si repornire sa aiba garantia ca isi recupereaza acei bani", a afirmat Victor Ponta, aflat in vizita la Bratislava.
Intrebat daca repornirea Oltchim la o capacitate de 60% presupune disponibilizari sau somaj tehnic, premierul a respins aceasta varianta, sustinand ca Oltchim isi va relua activitatea treptat. Astfel, o parte din salariati vor lucra in program complet, iar ceilalti isi vor incepe activitatea pe masura ce se redeschid sectiile.
In legatura cu... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 13:45
Statul intentioneaza sa garanteze un imprumut de 40 milioane lei pentru societatea Oltchim, in acest sens urmand sa formuleze o solicitare catre Comisia Europeana pentru aprobarea demersului de a sprijini compania pana la privatizare, a declarat ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu.
"S-a decis ieri (joi) in Guvern sa gasim solutii pentru capitalul de lucru necesar pentru Oltchim, pentru ca sa nu mai inregistreze pierderi pana la privatizare. Este vorba despre garantarea unui imprumut realizat de Oltchim. Valoarea imprumutului este de 40 milioane lei. Trebuie sa cerem aprobare de la Comisia Europeana. Speram sa o obtinem rapid aceasta aprobare", a afirmat Daniel Chitoiu.
Ministrul Economiei a adaugat ca pentru Oltchim a fost aprobata in Guvern introducerea administrarii speciale, iar privatizarea ar putea avea loc in trimestrul patru din 2012.
Actiunile Oltchim au urcat cu 14% la BVB. Investitorii, entuziasmati de privatizare
Actiunile Oltchim au crescut puternic inca de joi, cand au avansat cu 8,53% dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca privatizarea companiei va avea loc "lunile acestea". Investitorii au continuat sa ridice preturile si in cursul sedintei de vineri, astfel ca la mijlocul zilei titlurile companiei erau cotate la 0,798 lei, fiind cele mai lichide din piata, cu transferuri de 260.000 de lei.
Citeste tot articolul Actiunile Oltchim au urcat cu 14% la BVB. Investitorii, entuziasmati de privatizare.... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 16:23
Ministerul Economiei a respectat programul convenit cu FMI si a indeplinit obligatiunile convenite, se arata intr-un comunicat al MECMA.
La intalnire a participat si delegatia formata din reprezentanti ai Fondului Monetar International, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene.
In cadrul discutiilor au fost abordate stadiul indeplinirii masurilor convenite in Scrisoarea de Intentie si Memorandumul de Intelegere semnate la ultima intalnire, stadiul implementarii managementului profesionist in companiile de stat, planurile de privatizare, restructurare, sau lichidare a companiilor de stat aflate in portofoliul MECMA.
"Reprezentantii FMI au concluzionat ca Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a respectat programul si a indeplinit obiectivele convenite la precedenta intalnire", se precizeaza in comunicat.
Nivelul arieratelor a scazut de la 10 miliarde lei la 8,4 miliarde lei
Pentru cele opt companii monitorizate in 2011, respectiv Termoelectrica, ELCEN, Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Oltchim, Complexul Energetic Turceni, Electrica Furnizare Transilvania Nord si Electrica Serv, in urma analizei datelor economice preliminate pe intregul an s-a constatat ca, fata de tintele stabilite, nivelul arieratelor a scazut de la 10 miliarde lei lei la 8,4 miliarde lei.
"Chiar daca tintele operationale de pierderi au fost depasite cu 7%, reprezentantii FMI au considerat obiectivul indeplinit, intrucat... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 15:35
Pentru finantarea investitiilor si capital de lucru, combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) vrea sa contracteze imprumuturi cumulate de 250 milioane de euro, anunta Mediafax.
Astfel, suma de 100 milioane de euro este propusa pentru finantarea investitiilor deja demarate, cat si pentru alte investitii care trebuie efectuate in continuare in activitatea de petrochimie, dar si pe platforma de la Ramnicu Valcea.
Diferenta, de 150 milioane de euro, este destinata pentru capital de lucru.
De asemenea, actionarii vor discuta modificarea unui articol din actul constitutiv, la cererea Ministerului Economiei, in vederea separarii functiilor de director general si presedintele CA.
In prezent, Constantin Roibu ocupa ambele functii.
Actionarii se vor intalni la 29 august pentru a discuta propunerile administratorilor, iar pe ordinea de zi se numara si aprobarea inchirierii, pe o perioada de 15 ani, catre Linde Gas Romania a unui teren, in suprafata de 21.401 metri patrati, din comuna Bradu, judetul Arges, in incinta combinatului, in vederea construirii unei fabrici de oxigen azot pentru furnizarea de gaze tehnice unitatii de petrochimie Arpechim Pitesti.
Linde Gas Romania este subsidiara a grupului german Linde, cu activitati in sectorul gazelor industriale si ingineriei.
Actionarii vor mai discuta limitarea vanzarilor de produse prin intermediari la maximum 5%, diferenta din productie urmand sa fie vanduta direct catre utilizatorii finali, precum si vanzarea activului... mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 16:03