Interviurile Business24.ro

Comisia Europeana cere Romaniei sa recupereze de la Oltchim ajutoare in valoare de 335 milioane euro

Comisia Europeana cere Romaniei sa recupereze de la Oltchim ajutoare in valoare de 335 milioane euro
Oltchim / stiri Oltchim

Comisia Europeana (CE) a constatat ca, de la privatizarea esuata a societatii petrochimice Oltchim din Romania, in septembrie 2012, combinatul a beneficiat de ajutoare incompatibile in valoare aproximativa de 335 de milioane euro si, in consecinta, a decis ca Romania trebuie sa recupereze aceste ajutoare de la Oltchim, informeaza un comunicat de presa al Executivului ...

Despre Oltchim

Oltchim Ramnicu Valcea este unul dintre cele mai mari combinate chimice din Romania si din Europa de Sud-Est. Combinatul este situat la zece kilometri de Ramnicu Valcea, pe DN 64 - Ramnicu Valcea - Dragasani.
 
Compania este detinuta de catre statul roman, iar din 18 februarie 1997, actiunile Oltchim au inceput sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti.
 
Oltchim comercializeaza policlorura de vinil (PVC), soda caustica, propenoxid, propilenglicol, polieteri polioli si materiale de constructii.
 
Actionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,8062% din actiuni, PCC Duisburg DEU detinand 17,4717% din actiuni, Nachbar Services Limited Nicosia - 14,0250% si alti actionari - 13,6972%.
 
Combinatul Oltchim include urmatoarele divizii: Uzina Clorosodice, Uzina Petrochimica, Uzina Chimica I, Uzina Chimica II si Directia Tehnica. 
 
Oltchim produce 41% din productia de soda caustica lichida din Europa si este singurul producator de soda cautica perle din Europa Centrala.
 
Combinatul chimic din Ramnicu Valcea este unicul producator de policlorura de vinil din Romania si al treilea din Europa. Compania produce anual 250.000 de tone de policlorura de vinil.
 
Un produs important al companiei este OLTVIL, recunoscut in peste 60 de tari. Exporturile produsului OLTVIL au o pondere de 38.2% in exporturile combinatului chimic. 
 
Compania vrea sa ajunga la o productie de 350.000 de tone de policlorura de vinil pe an, deruland investitii in acest sens.