Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oltchim: Pana pe 12 martie vom afla vinovatii pentru insolventa

Oltchim: Pana pe 12 martie vom afla vinovatii pentru insolventa


Administratorii judiciari ai Oltchim (OLT) vor definitiva, pana la 12 martie, raportul privind cauzele pentru care compania a intrat in insolventa, inclusiv cu eventuale raspunderi pentru persoanele din cauza carora s-a ajuns in aceasta situatie, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

El a explicat ca solutiile pentru Oltchim sunt cautate pe trei paliere, respectiv la Comisia Europeana, in analiza administratorilor judiciari si in finantarea activitatilor curente din alte surse.

"Un palier este cel care priveste relatiile cu Comisia Europeana. Am raspuns la un prim set de intrebari, iar marti am primit un nou set de intrebari. Comisia doreste sa stie daca a fost sau nu ajutor de stat pana in prezent. La acest al doilea set de intrebari am raspuns intr-un termen record, desi erau destul de ample ca informatii solicitate. Maine, dupa ce vor fi lecturate de Consiliul Concurentei, vor pleca la Bruxelles", a declarat Vosganian.

Un reprezentant al Ministerului Economiei se va deplasa saptamana viitoare la Bruxelles pentru a avea o consultare cu oficialii CE, dupa ce acestia vor analiza raspunsurile transmise.

"In situatia in care Comisia va decide ca nu a fost ajutor de stat, va intra in functiune notificarea pe care noi deja am trimis-o cu privire la ajutorul de stat", a spus Vosganian.

Al doilea palier enumerat de ministru se refera la analiza efectuata de administratorii judiciari.

"Adimistratorii judiciari fac un raport cu privire la cauzele insolventei. El va fi definitivat pana la 12 martie, inclusiv cu eventuale raspunderi pentru persoanele din responsabilitatea carora s-a ajuns in aceasta situatie. Probabil ca acest material va fi deosebit de util pentru cei care dau sfaturi in legatura cu Oltchim", a spus ministrul Economiei.

Al treilea palier vizeza rezolvarea problemelor curente prin recuperarea unor ipoteci ale companiei si finantarea activitatii printr-un imprumut la un consortiu bancar.

"Din pacate, Oltchim, dincolo ca este inglodat in datorii, este si ipotecat. Cred ca si panselutele din fata sediului central si bordurile sunt ipotecate. De aceea, cei care au condus Oltchim aproape ca n-au lasat nicio sansa acestui combinat si probabil din acest motiv verdictul Bancii Mondiale si Fondului Monetar International a fost ca Oltchim nu are nicio sansa de supravietuire", a afirmat ministrul.

Intrebat de jurnalisti daca stie care sunt persoanele care trebuie sa raspunda penal pentru situatia in care a ajuns compania, Vosganian a precizat ca nu este in masura sa prezinte aceste informatii.

"Administratorii judiciari sunt indreptatiti sa faca aceste declaratii. Ei ne-au promis ca in 12 martie vor da un raport detaliat inclusiv cu acele intelegeri de natura comerciala care sunt predispuse la suspiciuni in aceasta privinta si la tragerea unor responsabilitati, fie de natura civila, fie de natura penala", a spus Vosganian.

Totodata el a mentionat faptul ca predecesorul sau la ministerul Economiei, Daniel Chitoiu, a facut cinci astfel de sesizari la instantele de cercetare penala care vizau in principal reprezentanti ai echipei manageriale.

"Inclusiv directorul?', au intrebat jurnalistii.

"Da", a raspuns Vosganian.

Combinatul Oltchim se afla in insolventa. Guvernul a incercat anul trecut sa privatizeze Oltchim, insa licitatia pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni a esuat din cauza ca patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat castigator al licitatiei, nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1371 ori