Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: Ajutorul de stat pentru Oltchim trebuie acordat cat mai repede

Vosganian: Ajutorul de stat pentru Oltchim trebuie acordat cat mai repede


Ajutorul de stat pentru combinatul Oltchim ar trebui acordat pana la jumatatea acestui an, pentru ca altfel nu va mai fi util, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care apreciaza ca solutionarea din partea Comisiei Europene pe aceasta tema nu va veni curand.

"Comisia Europeana are o mecanica interna. Cred ca media in solutionarea notificarilor privind ajutoarele de stat nu este foarte incurajatoare, nu este pe termen scurt. Acesta este motivul pentru care noi vedem ajutorul de stat pe termen mediu, care inseamna pana la jumatatea acestui an, asta e dorinta noastra", a afirmat Vosganian.

El a aratat ca ministerul nu poate presa Comisia Europeana sa solutioneze mai repede notificarea pe care autoritatile romane au trimis-o cu privire la aprobarea acordarii ajutorului de stat la Oltchim, insa a prezentat in notificare urgenta situatiei.

"Evaluarea Comisiei este sa vada daca nu cumva in toamna anului trecut Oltchim a beneficiat de ajutor de stat. Un exemplu de intrebare de la Comisia Europeana a fost: 'Care sunt furnizorii publici ai Oltchim fata de care combinatul nu a platit sau si-a amanat platile?' Apoi, daca creditorii de stat au folosit toate mijloacele legale pentru a-si recupera banii? Si daca vom lua bani de la banca daca nu ii vom da pe salarii. Banii pentru salarii trebuie sa vina din productie", a mai spus Vosganian.

La jumatatea lunii februarie Vosganian a avut o intalnire cu comisarul Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei Europene (CE) si responsabilul cu portofoliul concurentei, in care i-a cerut aprobarea unui ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim.

Vosganian i-a spus lui Almunia ca intrarea in insolventa a combinatului chimic este o masura "de baza", iar statul roman vrea ca activitatea Oltchim sa continue pe segmentele viabile, in paralel cu restructurarea si reorganizarea companiei.

La sfarsitul lunii ianuarie Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare in care preciza ca intentioneaza sa acorde Oltchim un ajutor de stat de 45 milioane de euro, din care 20 milioane de euro ar reprezenta finantarea pentru cheltuielile curente ale combinatului, precum si un ajutor de stat sub forma de garantii de stat pentru un imprumut de 25 milioane de euro acordat de bancile creditoare, pentru reluarea productiei si asigurarea capitalului de lucru pentru instalatiile viabile. ale combinatului.

Principalele motive pentru care Oltchim a ajuns in aceasta situatie sunt achizitia activelor de petrochimie ale Arpechim si necorelarea dintre evolutia salariilor si cea a veniturilor companiei, au explicat administratorii judiciari ai Oltchim.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1449 ori