Cine sunt liberalii "promovati" pentru functia de ministru al Economiei

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 17:30
2331 citiri
Cine sunt liberalii "promovati" pentru functia de ministru al Economiei

Scaunul lasat liber la Ministerul Economiei dupa demisia lui Varujan Vosganian starneste deja forfota pe scena politica. Au aparut patru nume de politicieni: Remus Vulpescu, Nini Sapunaru, Cristian Buican si Mihai Lupu.

Totusi, niciunul dintre cei patru liberali care ar putea sa ocupe aceasta functie nu are cunostinte economice sau un trecut care sa il recomande pentru aceasta functie. Dosare penale, privatizari "dirijate" spre esec, lipsa unor studii de profil sau afaceri cu statul sunt doar cateva din "pacatele" atribuite lor.

La inceputul acestei saptamani, Varujan Vosganian, liberalul care a ocupa functia de Ministru al Economiei si-a prezentat demisia de onoare. Vosganian a renuntat la functie desi a primit votul din partea Senatului pentru a nu i se ridica imunitatea de parlamentar pentru inceperea urmarii penale. El este acuzat de subminarea economiei nationale, in acelasi dosar fiind cercetati si Adrian Videanu si omul de afaceri Ioan Niculae.

Business24 prezinta profilul celor patru persoane care ar putea lua portofoliul de la Economiei, unul din cele mai importante ministere ale Romaniei:

Remus Vulpescu - melomanul care a "dirijat" privatizarea esuata de la Oltchim

Fostul sef al fost sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, se afla printre numele vehiculate pentru functia de Ministru al Economiei.

Vulpescu este, in prezent, director de cabinet al ministrului de Finante, Daniel Chitoiu, si a fost numit, la sfarsitul lunii mai, ca reprezentant al Ministerului Finantelor Publice in AGA Transgaz Medias. In plus, el este si reprezentantul statului in Consiliul de Administratie al Rompetrol, membru in Consiliul de Supravghere la Fondul Proprietatea, membru in Consiliul de Supraveghere la Hidroelectrica, companie care a intrat in insolventa la cererea lui, anul trecut.

Vulpescu a demisionat in luna octombrie a anului trecut de la conducerea OPSPI, dupa ce privatizarea Oltchim a esuat. Ulterior, el a fost membru in Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare.

In anul 2012, a fost numit Directorul Directiei Conduita si Disciplina Profesionala, in Camera Consultantilor Fiscali din Romania.

Fostul sef al Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, este anchetat de DNA, dupa ce mai multe firme au depus plangeri impotriva acestuia.

Pe numele lui au fost depuse mai multe plangeri prin care anumite firme sesizau DNA in legatura cu posibuile aranjamente ale licitatiilor si ca Remus Vulpescu s-ar fi implicat personal in aranjarea mai multor licitatii.

Nini Sapunaru - fost sef la Vami, pregatit pentru Economie

Numele lui Nini Sapunaru a aparut si atunci cand liberalii erau nevoiti sa numeasca un ministru al Transporturilor dupa demisia lui Relu Fenechiu. Totusi, atunci un dosar DNA l-a impiedicat pe deputat sa ajunga la fotoliul Transporturilor. S-a mai ivit o sansa pentru presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor: ministerul Economiei.

Nini Sapunaru are 50 de ani si este la al patrulea mandat de deputat. A absolvit in 2000 Academia de Studii Economice Bucuresti - Facultatea de Economia Industriei, Constructiilor si Transporturilor, iar in 2010 a obtinut doctoratul in economie, cu teza "Locul si rolul institutiei vamale in Uniunea Europeana".

In perioada 1985 - 1990 a fost proiectant la Institutul de Proiectari "Vrancea" - Focsani, in perioada 1991 - 1995 a fost inspector de credite la Bankcoop Vrancea, iar din 1995, timp de doi ani, a detinut postul de director al SC "Europroiect" SRL - Focsani, firma la care in prezent detine 49,5% din actiuni. Ati doi ani, din 1997, a fost secretar de stat, sef al Directiei Generale a Vamilor.

Conform declaratiei de avere, are, impreuna cu sotia, un teren intravilan de 750 de metri patrati in Focsani, achizitionat in 2002 si o casa de 394 de metri patrati construita in 2006. Sapunaru are un Volkswagen Golf din 2000.

El detine 50% din actiuni si la F&C Consulting Bucuresti si a acordat un imprumut de 135.000 de euro lui Bogdan Sapunaru. De asemenea, are o datorie de 220.000 de euro la Banca Transilvania, credit contractat in 2009 si scadent in 2029.

Firma la care Nini Sapunaru detine 49,5% din actiuni, SC Europroiect SRL, cu activitati de inginerie si consultanta tehnica, a avut contracte de prestari servicii in valoare de 681.453 de lei, obtinute prin achizitie directa, cu Consiliul Judetean Galati, cu primariile din Focsani si Marasesti, dar si cu primariile a 16 comune din judetul Vrancea.

Nini Sapunaru este membru PNL din 1990.

Cristian Buican - profesorul liberalul de la Valcea

Cristian Buican, nascut in 1966, este deputat de Valcea si membru PNL din 2001. A ocupat timp de mai bine de noua ani functia de profesor la Colegiul National de Informatica "Matei Basarab din Valcea" in perioada 1999-2008.

Buican a obtinut o diploma de licenta la Universitatea din Craiova, Facultatea de Matematica - Informatica si o diploma de absolvire la Universitatea din Timisoara, Facultatea de Stiinte ale Naturii. In prezent, ocupa functia de secretar al Camerei Deputatilor si presedinte a Filialei Judetene PNL Valcea.

In declaratia de avere, liberalul are trecut un teren 5.000 de mp in comuna Mihaiesti si o masina marca Renault din 2000.

Mihai Lupu, cel mai bogat parlamentar de la malul marii - un liberal discret

Mihai Lupu a fost ales in 2012 deputat de Constanta. S-a nascut in 1962 in localitatea Podu Iloaiei din Iasi.

Potrivit declaratiei de avere din 2011, Lupu detinea un teren si o casa de vacanta in Prahova, un apartament in Constanta, o masina Renault Laguna, bijuterii si tablouri de 25.000 de euro, 620.000 lei in conturi bancare.

Mihai Lupu a fost, in 1981, operator chimist la Fabrica de Antibiotice Iasi. Intre 1982 si 1985 este mecanic la IUG Bararabi. In perioada 1985 - 2002 a lucrat ca economist la S.C. Petromodia S.A. In perioada 2004 - 2005 a fost directorul comercial al S.C. T.S.P. Ecoterm Navodari. Timp de trei ani, intre 2005-2008 a fost director general, presedintele Consiliului de Administratie S.C. Oil Terminal S.A.Constanta.

Mihai lupu a gestionat mai multe contracte cu statul prin: - Administratia Bazinala de Apa Siret - indiguire - 16, 5 milioane de lei (4 milioane de euro). - Administratia Bazinala de Apa Siret - amenajare albie Siret - 2,7 milioane de lei (640 de mii de euro). - Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare - 960 de mii de lei (228 de mii de euro).

#ministri Economie, #propuneri ministri economie, #Sapunaru ministru Economie, #Vulpescu ministru Economie , #Ministrul Economiei