Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul vrea o firma speciala care sa incaseze banii pentru Oltchim

Guvernul vrea o firma speciala care sa incaseze banii pentru Oltchim


Guvernul ar putea infiinta o noua societate comerciala pentru Oltchim, prin intermediul careia sa poate fi asigurate atat fonduri pentru furnizori si repornirea combinatului, cat si banii pentru plata salariilor angajatilor, au declarat surse guvernamentale.

"Guvernul a luat in calcul mai multe variante pentru repornirea activitatii la Oltchim si plata salariilor, astfel incat sumele alocate sa nu mai fie blocate de creditori, iar una dintre solutii este infiintarea unei noi societati comerciale prin care sa fie derulate aceste operatiuni", au precizat sursele citate.

Guvernul urmeaza sa decida daca va aproba aceasta varianta.

La inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta a declarat ca trebuie gasita "o solutie juridica" pentru asigurarea banilor de salarii, fara ca fondurile sa mai fie blocate de creditori.

Ponta a aprobat totodata introducerea pe ordinea de suplimentara a sedintei de guvern un act normativ care mandateaza Ministerul Economiei sa infiinteze "o societate comerciala referitoare la Oltchim".

Marti, premierul a declarat ca angajatii Oltchim ar urma sa incaseze in luna octombrie salariile restante, iar in noiembrie vor fi repornite, in mod treptat, anumite sectii.

El a aratat insa in acelasi timp ca trebuie gasita o solutie juridica prin care banii virati in contul Oltchim pentru plata salariilor si repornirea combinatului sa nu mai fie incasati imediat de catre unul dintre creditorii companiei.

"Din cauza situatiei pe care am mostenit-o la Oltchim de atatia ani, acum orice leu pe care am vrea sa-l dam pentru plata salariilor si pentru repornirea combinatului este imediat luat de unul dintre creditori. Asa incat trebuie sa gasim solutia juridica prin care, cand dam acel imprumut de salvgardare sau chiar cand bancile ar fi dispuse sa crediteze din nou, sa nu plece imediat banii din contul Oltchimului catre vreunul din creditori", a spus Ponta.

Activitatea Oltchim este oprita de la sfarsitul lunii august, iar salariile angajatilor nu au fost achitate integral.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, luni, ca spera ca Oltchim sa-si reia activitatea in cel mult 30 de zile si ca salariile restante ale angajatilor combinatului vor fi platite partial pe masura ce compania va recupera sume de la debitori.

Oltchim ar putea fi repornit intr-o luna - Daniel Chitoiu

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim au infiintat un Comitet pentru Stabilizarea Financiara a combinatului.

Comitetul pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim a fost infiintat. Care sunt obiectivele

Comitetul isi propune sa gaseasca solutii pentru plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor care sa preia combinatul chimic.

Pana la viitoarea tentatica de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut pana in 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile.

La sfarsitul lunii mai, Oltchim inregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro catre AVAS (fara dobanzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro catre Electrica, trei milioane euro catre Electrica Furnizare, 23 milioane euro catre CFR Marfa, patru milioane euro catre Salrom, 18 milioane euro catre CET Govora, doua milioane euro catre Apele Romane.

La acestea se adauga datorii pentru credite contractate de la BCR (72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, patru milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, trei milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost si un total de doua milioane euro catre Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are si datorii de 85 milioane euro fata de furnizori privati, 43 milioane euro fata de clienti care au achitat in avans, 7 milioane euro pentru salarii si impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobanzi credite.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1486 ori