Privatizare Oltchim: Dan Diaconescu, noul actionar majoritar

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:07
4959 citiri
Privatizare Oltchim: Dan Diaconescu, noul actionar majoritar

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru pachetul reprezentand 54,8% din capitalul social al Oltchim, potrivit reprezentantilor OPSPI.

"Incercam sa rentabilizam cat mai repede si sa dam profit cat mai repede. Posibilitatea semnarii acestui contract s-ar putea prelungi pana la sfarsitul lui 2013", a declarat Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, dupa aflarea rezultatelor.

Creanta Electrica nu se vinde deocamdata, deoarece singura oferta pentru acest activ a avut un pret mai mic decat suma minima acceptata.

Premierul Victor Ponta a avertizat, inainte de anuntarea rezultatelor licitatiei, ca investitorul care va castiga, trebuie sa depuna banii in trei zile, altfel risca sa raspunda in fata legii.

"Eu adresez o singura speranta in numele miilor de oameni: ca nimeni nu-si bate joc de ei dintre cei care au fost la licitatie si ca nimeni nu ne inseala pe toti. Daca ne-a inselat cineva si a zis astazi, ca are 203 milioane de platit pretul si dupa aceea alte cateva sute de milioane de investit si ne-a inselat, va raspunde in fata legii", a spus Ponta. Oferta de 203 milioane de lei, la care face referire premierul, apartine lui Dan Diaconescu si priveste achizitionarea individuala a actiunilor companiei Oltchim.

PCC a oferit apoximativ 40 milioane de lei pentru Oltchim, creanta AVAS si creanta Electrica. Chimcomplex a oferit 18 milioane de lei pentru actiuni si 221 milioane de lei pentru cumpararea creantelor Electrica. AISA Invest a oferit 30 milioane de lei pentru achizitie individuala a pachetului de actiuni.

Participantii la licitatie sunt: firma germana PCC, actionar minoritar al Oltchim; omul de afaceri Stefan Vuza, care a depus doua oferte, prin intermediul a doua companii pe care le detine, anume Chimcomplex si AISA Invest; Dan Diaconescu, presedintele PP-DD.

Iata principalele momente ale zilei, pe tema privatizarii Oltchim:

Dan Diaconescu:

- Suntem bucurosi ca ne raman suficienti bani pentru a participa la privatizarea Tarom.

- PCC-ul probabil ca ar fi dat banii pana in septembrie 2013, dar noi vom incerca sa ii dam pana miercuri. Suntem dispusi sa facem angajari, pentru ca sectiile pe care le vom deschide solicita ture in trei schimburi.

- Incercam sa rentabilizam cat mai repede si sa dam profit cat mai repede. Posibilitatea semnarii acestui contract s-ar putea prelungi pana la sfarsitul lui 2013.

- Vom face un inventar. Negocierile vor fi, intr-un fel, dificile pentru ca luni o echipa de-a mea se va deplasa la Oltchim unde va investiga tot ce a facut acest proprietar

- Banii vin din fonduri directe si din fonduri atrase, iar datoriile comerciale se vor reesalona si vom renegocia acest lucru cu statul.

Remus Vulpescu

- Ne pregatim sa semnam contractul, il invitam pe Dan Diaconescu, aici, (la ministerul Economiei n.red) luni, la 10.00, iar daca apar nepotriviri de program, vom reprograma pentru marti.

- Actiunile Oltchim sunt pe cale de a fi transferate catre Diaconescu, dupa semnarea contractului si dupa indeplinirea acelei unice conditii si anume obtinerea uneri derogari de la Consiliul Concurentei. Speram ca totul sa fie gata. Dupa clarificarea chestiunilor legate de concurenta, domnul Diaconescu va putea sa isi exercite statutul de actionar majoritar.

- Comisia de licitatie constata ca din punctul de vedere al sumei oferite, nu se va proceda la licitatia cu strigare pentru vanzarea acestui pachet. S-a analizat oferta de cumparare pentru a se verifica existenta a unor restrictii care ar putea atrage un caracter incert asupra acestei oferte de cumparare.

- Pretul minim pentru creanta Electrica se anunta numai ofertantului. Creanta Electrica asupra Oltchim nu se vinde, pentru ca pretul solicitat este mai mare decat oferta facuta de Chimcomplex.

- Ofertantul PCC a depus numai oferta de cumparare in bloc, adica ofertantul nu si-a manifestat interesul de a cumpara vreunul din cele trei active. Comparandu-se pretul acestei unice oferte de cumparare in bloc, formulata de PCC, respectiv de 13,443,603 lei, cu cel mai mare pret oferit pentru un activ oferit individual, si anume pretul oferit de Chimcomplex pentru creanta Electrica si aici avem si pretul oferit de Dan Diaconescu, pentru pachetul de actiuni, s-a constat ca interesul statului este sa vanda individual.

Victor Ponta:

- Eu adresez o singura speranta in numele miilor de oameni: ca nimeni nu-si bate joc de ei dintre cei care au fost la licitatie si ca nimeni nu ne inseala pe toti. Daca ne-a inselat cineva si a zis astazi, ca are 203 milioane de platit pretul si dupa aceea alte cateva sute de milioane de investit si ne-a inselat, va raspunde in fata legii.

Seful AVAS: Daca am converti in actiuni creanta, institutia ar prelua peste 90% din Oltchim

Presedintele AVAS, Marius Obreja, a declarat vineri ca o conversie in actiuni a creantei institutiei asupra Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), de circa 250 milioane dolari, ar face ca AVAS sa detina peste 90% din companie, potrivit Mediafax.

"Avem 250 de milioane de dolari creanta la vanzare. Daca ar fi convertita in actiuni, AVAS, care e numai creditor, s-ar transforma intr-un patron care ar detine peste 90% din actiunile Oltchim", a afirmat Obreja intr-o conferinta de presa sustinuta la Prefectura Arad.

Constantin Roibu:

- In conditiile actuale, normal ar fi sa se declare castigator Dan Diaconescu, pentru ca a oferit pretul cel mai mare, dar sa faca dovada disponibilitatii financiare.

- Prima conditie pe care o va pune proprietarul actiunilor este sa plateasca pretul oferit pe actiuni.

- Remus Vulpescu: Ii rugam pe investitorii de la PCC si Chimcomplex sa ne lamureasca cu niste clarificari. Vom putea sa anuntam rezultatele acestei etape in 15 minute, insemnand ca vom anunta si daca avem licitatie cu strigare sau nu.

Dan Diaconescu :

- Vrem sa marim salariile angajatilor, pentru ca banii sunt prea putini. Vrem sa marim greutatea muncii, adica sa ii punem mai tare la munca, vrem ca la combinat sa existe trei schimburi. Combinatul poate fi impartit in doua. O parte sa lucreze cu Arpechim, iar a doua sa lucreze in trei schimburi. Nimeni nu va pleca, dar vrem sa aratam ca suntem in stare si sa mai facem angajari.

- Partenerul strain de care spun nu vrea sa cumpere actiunile, ci poate doar sa inchirieze combinatul, sa concesioneze.

- M-a sunat si concurentul investitorului care se afla in parteneriat cu mine si m-a intrebat daca este adevarat ca eu chiar cumpar.

- Pentru ca noi ajutam guvernul prin aceasta privatizare de succes, speram ca si reprezentantii guvernului sa ne ajute. Pregatim cateva anunturi socante, dar credem ca ce a fost mai greu s-a produs, ne-a fost frica de o descalificare. Ne era frica de o descalificare si azi-noapte, cand am fost chemati la ora 1.00.

- Domnul Vulpescu va poate spune ca in dosarul depus avem cateva scrisori care asigura succesul acestor operatiuni. S-ar putea ca guvenrul sa nu fie de acord cu conditia noastra, ca banii sa nu plece "la panselute" ci la salariatii Oltchim.

Liviu Pop:

- In momentul de fata este management si sunt necesari 40 de milioane de euro pentru functionarea combinatului.

- Se efectueaza un control la nivelul Oltchimului. Cred, dupa verificari, ca vom avea o radiografie mult mai clara asupra ceea ce se intampla la Oltchim, care a avut pierderi in ultimii ani. Vom identifica si firmele capuse si pe cele care practicau preturi de dumping.

- Daca Diaconescu a castigat licitatie, trebuie sa incheie contractul pentru combinat, sa mentina locurile de munca si sa respecte memorandumul.

Stefan Vuza

- Creanta AVAS este interpretabila. Ma asteptam la PCC sa ofere mai mult, am fost surprins.

- Nu merita sa dai cat toata creanta. M-am implicat emotional la aceasta licitatie, dar inca nu s-a terminat. Daca comisia declara ca oferta lui Dan Diaconescu este conditionata si o respinge, atunci castigam noi. Dar, din ce-a zis, nu este conditionata, deci Diaconescu a castigat. Probabil ca ramanem cu creanta Electrica. Trebuie sa vedem si pretul minim dorit de vanzator.

- Dan Diaconescu s-a detasat mult fata de cei care suntem in acest business. E politica lui, poate sa-si gaseasca parteneri sau nu de actiuni. Daca are, el va lua actiunile, iar noi vom lua o creanta si PCC o alta creanta.

Dan Diaconescu

- Am atasat o scrisoare de actiuni bancare, ce garanteaza suma pe care am oferit-o. Pretul pe actiuni este foarte mare, exact pretul cerut de sindicalisti. Pastram si rezeve pentru Tarom, CFR Calatori si CFR Marfa.

- Capitolul creante va fi rezolvat dupa 9 decembrie, PCC a cumparat pe nimic aproape o treime din combinat.

- Reprezentantii OPSPI s-au retras pentru verificarea si analizarea ofertelor

Deschiderea ofertelor

- Oferta AISA Invest ofera, pentru pachetul de actiuni, in varianta de achizitie individuala, suma de 30 milioane de lei. Pentru varianta de achizitie in bloc nu oferteaza.

- Ofertantul Chimcomplex pentru cumpararea individuala a pachetului de actiuni ofera 18,8 milioane de lei, iar la rubrica pretului oferit pentru cumparare in bloc, gasim o suma mult mai mare. Pretul este de 221,4 milioane de lei. Nu avem oferta pentru cumparare pentru creanta AVAS. Daca nu gasim si oferta pentru creanta AVAS, nu avem o oferta de cumparare in bloc. Nu luam acum decizii.

- PCC: Oferta finala si angajanta pentru creanta Electrica - 13.443.603 lei

- PCC: Oferta finala si angajanta pentru creanta AVAS - 13.443.603 lei

- PCC: Oferta finala si angajanta pentru pachetul de actiuni Oltchim - 13.443.603 lei.

- Ofertantul PCC ofera numai in varianta cumpararii in bloc a celor trei active oferite spre vanzare.

- Diaconescu: Ii vom plati in seara aceasta si vor ajunge direct la salariati. As vrea sa precizez ca am o oferta de 10 ori mai mare, aceasta este suma de aproximativ 45 de milioane de euro pe care am gandit-o pentru salariile restante. Speram ca statul sa trimita banii in combinat.

- Remus Vulpescu a desfacut plicul depus de Dan Diaconescu, in care se afla un singur document, compus din patru file. Dan Diaconescu ofera numai pentru cumparare individuala, suma de 203 milioane de lei.

- Statul va ceda, cu titlu de imprumut, din pretul actiunilor catre Oltchim sau direct catre salariati, o suma, in asa fel incat sa asiguram repornirea combinatului.

- Presupunand ca exista oferta de pret de o valoare mai mare cu mai mult de 15% decat cea aflata pe locul doi, atunci procedura acestei privatizari ne spune ca va fi desemnat adjudecatar pentru activul respectiv, ofertantul care propune acel pret, cu conditia sa fie peste pretul de oferta.

- Mai facem doua precizari: noi nu intelegem sa facem o discutie pe niste cifre dintr-un plic, vorbim de oferte de cumparare si avem reprezentarea ca ofertele din plicuri sunt bani reali, disponibili imediat.

- Vor fi luate in considerare numai ofertele neconditionate si numai daca o anumita oferta de pret va fi conditionata, va fi luata in considerare in limita pana la care poate fi luata in considerare

- La licitatia cu strigare se ajunge daca exista o diferenta procentuala de maximum 15% intre mai multe oferte de pret. Un exemplu, daca cea mai mare oferta ar fi 100 de lei, iar a doua ar fi 90 de lei, iar a treia 89 de lei, atunci toate trei ar intra in licitatia cu strigare.

Remus Vulpescu a prezentat plicurile

- Remus Vulpescu a prezentat plicurile in care se aflau ofertele de cumparare si a cerut fiecarui reprezentant al ofertantilor prezenti la licitatie sa verifice integritatea plicurilor.

- In afara de Dan Diaconescu, celelalte oferte sunt si pentru achizitia creantelor Oltchim catre Electrica si catre AVAS, in valoare de 410 milioane de euro. In total, datoriile combinatului se ridica la 700 de milioane de euro.

Remus Vulpescu:

- Documentele depuse joi au fost analizate azi-dimineata pana la ora cinci. Azi, noi am dorit sa oferim tuturor ofertantilor posibilitatea de a clarifica diverse aspecte. Ofertantii au fost cu totii admisi.

- Poate nu este 2012 cel mai bun moment pentru privatizarea Oltchim, dar nu stim nici ce ne rezerva viitorul. Investitorul sa fie motivat sa faca toate eforturile si sa aiba linistea sa implementeze toate progrmaele pentru activitatea combinatului.

- O privatizare reala si completa este cea in urma careia statul nu pastreaza un control asupra agentului economic. Nu vorbim doar de control prin intrermeidul actiunilor, ci si prin intermediul creantelor. Ca sa putem vorbi de privatizare reala si completa, este ideal sa vindem majoritatea actiunilor si creantelor.

- In conditiile actuale ale sturcturii de actionariat, este ideal si pentru investitori sa detina majoritatea actiunilor si creantelor, pentru ca asa poate gestiona toate celelalte datorii Oltchim. Sa nu uitam ca Oltchim este intr-o situatie tehnica de incapacitate de plata si in incapacitate de operare. La combinat exista probleme foarte presante si serioase legate de capitalul de lucru. Acesta este singura sursa pentru salariile oamenilor care muncesc la Oltchim, iar acestia sunt unul dintre activele cele mai de pret ale combinatului.

- O majorare de capital social, care sa aiba ca efect si diminuarea participatiei statului, de la 54,4% pana la 10-15%, ar fi fost o modalitate de privatizare. Dar la o majorare de capital social, vin investitorii care au reprezntatre unor profituri viitoare. Oltchim, cu rezultate negative, nu ar fi putut face o majorare de capital de succes. Nu este de neglijat nici capitalul foarte restrans, pe care l-a avut ministerul Economiei. Ultima scadenta ar fi fost iunie 2012.

- Conversia creantelor ar fi diluat foarte mult, de de circa 65 de ori, actionarii minoritari. De aici riscul de litigii, riscul ca actionarii sa se impotriveasca. Dar mai mult decat atat, nu s-ar fi rezolvat problema datoriilor. Ar fi ramas cu datorii de circa 400 de milioane de euro care ar fi lasat compania expusa celorlati creditori. Nu ar fi putut sa fie o privatizare de succes.

- Speram ca cei patru ofertanti sa obtina, prin licitatie cinstita, calitatea de adjudecatar cel putin a pachetului majoritar de actiuni, (54,4% din pachet). Ideal si prin adjudcarea celor doua creante: AVAS, de doua milioane de euro, aproximativ si creanta Electrica, de 1,5 milioane de euro.

- O conversie a creantelor asupra Oltchim in actiuni este o idee buna si este un procedeu prin care se amelioreaza situatia oricarei companii, se imbunatatesc indicatorii economici, creste bancabilitatea. Dar in cazul Oltchim, aceasta conversie ar fi fost buna numai in masura in care ar fi inclus cea mai mare parte a creantelor Oltchim.

- Datoria Oltchim se cifreaza la peste 700 milioane de euro: este unul din elementele inspaimantatoare pentru orice investitor. Aceasta datorie trebuie gestionata. Sigur, era ideal sa fi fost platita sau sa nu se fi acumulat.

- Domnule Diaconescu, sunteti un cunoscut om de media. Sunteti intr-o etapa in care, avand si un calendar politic, aveti si calendar investitional. Exista indoieli, reticente fata de dumneavostra. Ati avut o abordare proprie a acestui proiect de investitii care este Oltchim, nu v-ati ferit sa-l "mixati" cu calendarul dumneavoastra politic si cu cel mediatic. Noi speram sa fiti acel investitor care spuneti ca sunteti. Nu ne-ar deranja sa fiti dumneavoastra cel care sa puneti sa oferiti cel mai mare pret.

- Domnule Vuza, reprezentati AISA Invest. Sunteti un om de afaceri binecunoscut. Avem o privatizare prin valorificarea unor active adminitrare atat de OPSPI, cat si de AVAS, in numele statului roman.

- Catre Chimcomplex: Speram sa aveti in spate forta financiara sa castigati si sa asigurati salariile angajatilor si dividendele pe care actionarii dumneavostra le doresc.

Victor Ponta ironizeaza situatia de la Oltchim: Este o privatizare romaneasca

- Dintre ofertanti ii remarcam pe celebrul domn Zaremba de la PCC, actionar minoritar, uneori ostil, acuzat ca a impiedicat activitatea Oltchim. Iata, totusi, ca vine la privatizare asa cum a zis intotdeauna ca va veni. Speram sa aiba o oferta pe masura interesului aratat. Speram sa-i fie foarte greu altcuiva sa castige, sa vine cu o suma foarte mare.

- Sper sa intram in ultima etapa, in care vom fi desemnat castigatorul si vom mai avea de rezolvat doar chestiuni administrative.

- Tensiunea va deveni foarte mare in curand.

- Ca sa putem incepe lucrarile, va trebuie sa procedam la verificare identitatii persoanelor care se prezinta ca ofertanti sau ca reprezentanti ai acestora. Intre timp, vom discuta despre istoria acestei companii.

- Vom incepe licitatia cat de curand.

- Au fost multe verificari legale, activitati administrative si chiar cu pretul acestor 20 de minute, am considerat ca trebuie sa venim cu o formula clara, astfel incat toata lumea sa inteleaga.

- 12:20 Remus Vulpescu a ajuns la sediul OPSPI

- 12.05 - Licitatia intarzie cu 15-20 de minute pentru finalizarea unor proceduri administrative, a anuntat seful OPSPI, Remus Vulpescu.

Dan Diaconescu:

- Inteleg ca actionarul minoritar in continuare vrea sa ne faca zile negre.

- Vom incerca sa le cumparam pe toate (companiile scoase la privatizare). Mai bine romanii sa vina in tara si sa dea cate 1000 de euro si sa scumpere Posta Romana.

- Am reusit sa obtinem o licitatie foarte transparenta, prima transmisa in direct. Cred ca am reusit sa ridicam stacheta pretului obtinut de statul roman. Veti vedea ca acest lucru se va intampla si in cazul Tarom si Posta.

- Nu vreau ca o firma straina sa castige, dar nici nu vreau sa ni se reproseze ca am blocat procesul de privatizare.

- Avem trei procese pe rol, pe care o sa le retragem, daca vom castiga licitatia. Cred ca o sa retragem si procesele impotriva lui Vuza, pentru ca vrem cu adevarat ca acest combinat sa functioneze.

- Inteleg ca actionarul minoritar in continuare vrea sa ne faca zile negre.

- Daca noi facem pentru statul roman acest efort, vrem ca si statul roman sa faca eforturi. Nu uitati, ca Ponta a platit salariile partiale pe lunile august si septembrie.

- Suntem singurii care avem bani. Probabil grupul lui Vuza va avea o oferta apropiata de a noastra, de pana la 15%.

- Am incercat sa depunem dosarele la 11.59, fiindca nu vrem sa credem in acele zvonuri, conform carora alti competitori le modifica pe ale lor, astfel incat sa ne invinga.

- Oferta noastra este absolut uriasa, cred ca, dupa cum s-a purtat investitor polonez este minima. Cred ca si oferta lui Vuza este importanta, dar nu are cum sa depaseasca 10 milioane de romani, pe care eu ii reprezint.

- Nu vrem sa blocam procesul de privatizare, dar nici nu vrem sa castige firma poloneza. Vrem sa ramana actionar din Romania.

- Oferta noastra este de doua ori mai mare, sper sa castigam. Am descoperit ca datoriile Oltchim erau date demult.

Ar putea incepe noi proteste la Oltchim

Corneliu Cerchez, reprezentantul sindicatului a spus ca tensiunea de la Oltchim creste si ca nu exclude posibilitatea unor noi conflicte. "Oamenii cel mai mult isi doresc siguranta locului de munca. Bineinteles, vom discuta si salariile restante", a spus acesta, la Romania TV. El a subliniat ca activitatea este oprita de mai multe saptamani, iar, de luni, vor reincepe protestele, daca vor exista incertitudini.

- Suntem opriti de mai multe saptmaani, am oprit instalatiile. Tensiunea creste si s-ar putea sa inceapa noi proteste.

- Important este sa ne primim salariul.

- Ne dorim privatizare. Acum salariatii se afla in combinat si asculta licitatia. Asteptmaa rezultatele in cel mai scurt timp posibil.

Analistii sunt sceptici in ceea ce priveste succesul privatizarii Oltchim

- Analistul Mircea Cosea si-a exprimat dubiile in legatura cu privatizarea Oltchim. "Romania ramane fara surse importante de creare a plus-valori", a spus el, la Money Channel. "Ajungem la o concluzie dramatica: Romania traieste doar din imprumuturi externe, nu are capacitatea sa se autofinanteze", a adaugat el.

Constantin Roibu, fostul director general Oltchim

- Oltchim, de incasat 190 milioane de euro? Nu avem asemenea sume de incasat. Undeva, la maxim 10 milioane de euro avem de incasat.

- Trebuie sa avem in vedere ca productia de exploatare de calcar se va reduce la jumatate, vor fi disponibilizari si acolo. CET-ul isi va reduce, in mod sigur, productia. Daca noi nu mai consumam apa, nu mai pot produce energie in cantitatea pe care o produceau pana acum.

- Din afara exista interese sa dispara concurenta si sa acapareze piata de desfacere.

- Mai bine sa se vanda Oltchim, poate vine un actionar care stie ce sa faca. In momentul in care s-a facut vanzarea Petrom catre OMV, nimeni nu a pus o clauza in contract. In momentul in care s-a oprit Petrochimia de la Pitesti, am cumparat-o, am bagat bani sa o pun pe picioare, iar cand s-o pornesc, Petrom a oprit rafinaria si nu am mai avut materie prima. Unde este ajutorul promis de actionarul majoritar?

- Ar trebui declarat un castigator, pentru ca sunt foarte ingrijorat din cauza acordului Romaniei cu FMI, care spune ca, pana la sfarsitul lui septembrie, trebuie sa se gaseasca o solutie pentru Oltchim: ori privatizare ori faliment.

- Remus Vulpescu intarzie cu afisarea listei cu ofertele acceptate, care ar fi trebuit sa apara la ora 11.00. Din aceasta cauza, ar putea fi intarziata si licitatia in sine, care ar trebui sa inceapa la ora 12.00.

- Toate ofertele pentru Oltchim au fost acceptate.

Oltchim, ingropata in datorii

In ultimii doi ani, Oltchim s-a aflat in risc de faliment iminent, avand un grad mare de indatorare.

Datoriile totale ale societatii se ridica, in prezent, la 2,596 de miliarde de lei (581 de milioane de euro), fara dobanzile calculate de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului(AVAS) in anul 2006 si dupa data 1 ianuarie 2007, potrivit unui memorandum intocmit de catre ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, inaintat catre Guvern.

Datoriile Olchim SA:

- 508 milioane de lei (113 milioane de euro) catre AVAS;

- 664 milioane de lei (149 de milioane de euro) catre Electrica SA;

- 12 milioane de lei (3 milioane de euro) catre Electrica Furnizare SA;

- 23 de milioane de euro catre CFR Marfa;

- 4 milioane de euro catre S.N. a Sarii "Salrom" SA;

- 18 milioane de euro catre CET Govora;

- 2 milioane de euro catre Apele Romane;

Datorii contractate de la banci

- 72 milioane de euro catre BCR;

- 35 de milioane de euro catre Banca Transilvania;

- 4 milioane de euro catre Unicredit;

- 11,5 milioane de euro catre CEC;

- 3 milioane de euro catre ING;

- 2,5 milioane de euro catre Bancpost;

- 2 milioane de euro catre alte banci: Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank

- 85 milioane de euro datorii catre alti furnizori privati;

- 43 de milioane de euro datorii catre clientii care au achitat in avans;

- salarii si impozite aferente - 7 milioane de euro;

- 4 milioane de euro alte datorii - leasing, cesiuni din TVA, dobanzi credite.

Pentru datoria inregistrata de Oltchim, conform atentionarilor primite de la Comisia Europeana, in scopul diminuarii suspiciunii de ajutor de stat, AVAS a calculat dobanzi in valoare de 584 milioane de lei (131 milioane de euro), compuse din dobanzi in suma de 30 milioane de lei (7 milioane de euro), calculate in anul 2006 si dobanzi in suma de 554 milioane de lei (124 milioane de euro), calculate pentru perioada 01.01.2002-24.04.2012.

Prin inregistrarea acestor dobanzi datoria totala a oltchim ar ajunge la 3,18 miliarde de lei (712 milioane de euro).

Oltchim a inregistrat pierderi in ultimii 3 ani, iar bilantul anului 2011 indica o pierdere de 278,3 milioane de lei si datorii totale de 2,539 miliarde de lei.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#privatizare oltchim, #licitatie privatizare Oltchim , #Companii Romania