Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ponta: Ma astept ca banii pentru privatizarea Oltchim sa fie dati in 10 zile si sa nu fie vorba de infractiune

Ponta: Ma astept ca banii pentru privatizarea Oltchim sa fie dati in 10 zile si sa nu fie vorba de infractiune


Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca asteapta ca persoana care a castigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Ramnicu Valcea sa se prezinte in maxim zece zile cu banii. Premierul a subliniat ca, daca acest lucru nu se va intampla, este vorba de o infractiune.

"Cel care a castigat licitatia sa se prezinte in maxim zece zile cu banii pentru actiuni. Este vorba despre 200 de milioane si dupa aceea este vorba despre celelalte datorii si despre investitii. Eu vreau sa atrag atentia ca oricine a venit, a participat la licitatie si nu are acesti bani suporta rigorile legii si mai ales pune in pericol locurile de munca pentru mii de oameni.

Noi am tinut pana acum Oltchimul, desi ati vazut ce s-a intamplat in guvernarea trecuta, iar pentru noi important este cum salvam locurile de munca si cum facem ca Oltchim sa functioneze in continuare. Nu e o chestie de joaca, si nici nu e o chestie de campanie electorala. E vorba de mii de oameni acolo si de o societate comerciala extrem de importanta pentru romani", a spus Ponta.

Intrebat daca, in opinia sa, castigatorul licitatiei, Dan Diaconescu, nu dispune de banii respectivi, premierul a raspuns ca nu are dreptul sa se pronunte "pe nimic de acest gen", adaugand ca, daca acesta se achita de obligatiile pe care si le-a asumat o data cu depunerea ofertei, "va fi felicitat".

"Sa aduca banii si sa salveze locurile de munca ale oamenilor si il vom felicita cu totii. Daca cumva n-o face, va raspunde conform legii. E infractiune. Este infractiune sa participi la o licitatie, repet, e vorba de mii de oameni acolo, e vorba de rigorile legii", a declarat premierul.

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru pachetul reprezentand 54,8% din capitalul social al Oltchim, au decis, vineri, reprezentantii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

Presedintele PP-DD a depus o oferta de 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Creantele AVAS si Electrica nu au fost adjudecate.

Remus Vulpescu: Creanta Electrica catre Oltchim nu se vinde

La licitatie au mai participat firma germana PCC, actionar minoritar al Oltchim, omul de afaceri Stefan Vuza, care a depus doua oferte, prin intermediul a doua companii pe care le detine, respectiv Chimcomplex si AISA Invest si Dan Diaconescu, presedintele PP-DD.

PCC a oferit aproximativ 40 milioane de lei pentru Oltchim, creanta AVAS si creanta Electrica. Chimcomplex a oferit 18 milioane de lei pentru actiuni si 221 milioane de lei pentru cumpararea creantelor Electrica. AISA Invest a oferit 30 milioane de lei pentru achizitie individuala a pachetului de actiuni.

OPSPI a organizat o licitatie pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de Ministerul Economiei la Oltchim, de 54,8% din capital, si a creantelor detinute asupra companiei de AVAS si Electrica, insumand circa 400 milioane euro.

Creantele AVAS si Electrica nu au fost adjudecate.

Remus Vulpescu: Creanta Electrica catre Oltchim nu se vinde

"Am oferit 45 milioane euro fara nicio conditie si vrem sa convingem autoritatile ca acesti bani sa mearga, desigur sub forma de imprumut, catre fondul de salarii si pentru capitalul de lucru", a spus Diaconescu.

El a adaugat ca sambata va prezenta detalii din oferta intr-o conferinta de presa.

Contractul dintre OPSPI si Diaconescu va fi semnat luni, la ora 10.00.

Guvernul a decis in luna august schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,8% din capitalul social, si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Strategia de privatizare a companiei Oltchim se schimba iar

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1455 ori